La ce te gandesti?

La ce te gandesti Emil Calinescu

La ce te gandesti este intrebarea cu care Facebook te indeamna sa postezi. Ceva. Orice. Pentru ca Facebook pleaca de la premisa ca tot timpul gandesti ori te gandesti la ceva. Ori poate la cineva.

Dar oare asa stau lucrurile?

La ce te gandesti cand postezi un banc?

La ce te gandesti cand postezi un selfie?

La ce te gandesti cand postezi o injuratura la adresa primarului?

La ce te gandesti cand postezi o frunza fotografiata de aproape?

La ce te gandesti cand postezi un peisaj?

Emil Calinescu la Sighisoara

Aplicand un artificiu logic, atunci cand postezi mult pe Facebook inseamna ca gandesti mult. Gandesti mult si dens. In sens contrar, o zi in care nu ai postat nimic pe frumoasa retea de socializare este o zi in care nu te-ai gandit la nimic. In care … nu ai gandit.

Oare asa sa fie?

Oare toate gandurile trebuie sa fie online? Oare toate gandurile trebuie impartasite (oh, ce cuvant cu reznonanta RELIGIOASA, mistica, magica!)?

Oare … la ce te gandesti cand nu gandesti?

La ce te gandesti cand mananci, singur sau cu cineva?

La ce te gandesti cand bei apa?

La ce te gandesti cand bei alcool?

La ce te gandesti cand bei cafea?

La ce te gandesti cand bei Cola ori cine stie ce alta bautura interzisa?

M-am gandit deseori de ce Facebook te intreaba La ce te gandesti si nu te intreaba CE SIMTI? Cand esti suparat, dezamagit, mahnit, distrus ori, dimpotriva, fericit, incantat, plin de speranta, oare la ce te gandesti? Sau, ca sa fiu mai exact, de ce ar fi relevant la ce te gandesti?

De ce e relevant la ce te gandesti atunci cand te bucuri? Te bucuri si gata. Nu trebuie sa exagerezi cu bucuria, nu trebuie sa te imbeti si sa nu te mai trezesti, nu trebuie sa te duci de nebun cu masina riscandu-ti viata (inclusiv pe a altora), nu trebuie sa te ranesti pe tine in niciun fel. Dar, in principiu, nu prea te gandesti. La nimic. Traiesti. Pur si simplu traiesti.

Nu stiu cum vedeti voi lucrurile, nu stiu ce prieteni ori cunostinte aveti, insa eu dau din ce in ce mai des de … oameni care nu gandesc. Care nu au timp sa gandeasca pentru ca … traiesc.

Sunt oameni care-ti spun senin ca NU AU TIMP SA FACA NIMIC: munca, acasa, copil. Niste roboti perfecti. Niste cetateni model, care produc ceva pentru societate, care perpetueaza specia, care respecta legile si care isi educa odrasla sa se comporte intocmai.

La ce te gandesti cand intalnesti astfel de persoane? La ce te gandesti cand intalnesti persoane care nu gandesc?

La ce te gandesti cand citesti pe Facebook postarile unor oameni care nu gandesc? Ei au fost intrebati „la ce te gandesti” si au raspuns dovedit ca, de fapt, nu se gandesc.

Unii isi accepta non-cognitia fie nepostand nimic, fie postand doar ce zic altii, dand share-uri directe si indirecte, insa altii vor sa se dea interesanti, sa se dea importanti, sa se dea ceea ce nu sunt.

Asa cum intr-un articol precedent indemnam sa iti pui tot timpul intrebarea DE CE, lucru extrem de util, de data asta indemnul este unul unul mai profund, mai abstract: intreaba-te dupa fiecare postare de pe Facebook „La ce te gandesti dupa ce ai citit-o?„. Incearca, in subsidiar, sa raspunzi la intrebarea „La ce s-a gandit autorul postarii atunci cand a scris-o?”.

Dau exemplul Facebook-ului pentru ca acolo troneaza frumos aceasta intrebare, insa puteti inlocui Facebook cu oricare alta retea de socializare. Ori cu vreun articol.

Chiar asa, la ce te gandesti cand citesti acest articol? La ce crezi ca m-am gandit eu? 

PS: O intrebare interesanta: la ce te gandesti cand iti amintesti de trecut? Care este granita dintre „sa ne cunoastem trecutul pentru a repeta greselile acestuia” si „a trai numai in trecut”? Care este granita dintre nostalgie si conservarea traditiilor?

Comments

comments

4 thoughts on “La ce te gandesti?

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !