La ce sunt BUNE articolele PROASTE?

articolele PROASTE Emil Calinescu centrul vechi

Inainte sa va vorbesc despre articolele proaste, trebuie sa le definesc ca atare. Unul dintre lucrurile utile invatate in prima mea facultate este fix acesta: defineste notiunile pe care le vei folosi. Ideea este utila in special atunci cand nu stii ce public ai, nu stii ce intelege fiecare din acel lucru.

Asadar …

Emil Calinescu blogul fara comentarii

Ce sunt articolele PROASTE?

Din punctul meu de vedere, aici este cheia. Articolele proaste pot fi:

 • Articolele pe care NOI le consideram a fi proaste (de ce? din ce motive? pe ce criterii?);
 • Articolele cu indici cantitativi slabi (prea putine vizualizari, prea putine comentarii, prea putina interactivitate);
 • Articolele considerate de altii a fi proaste („prea multa lume m-a criticat pentru acest articol”).

Evident, putem bifa 2 sau chiar, pana la un punct, toate cele 3 puncte. Putem adauga si altele, aici am nevoie de ajutorul vostru. Eu doar voi trece mai departe si voi intreba:

articolele PROASTE Emil Calinescu la carciuma

Cand sunt scrise articolele proaste?

Din punctul meu de vedere, articolele proaste sunt scrise in urmatoarele situatii:

 • Cand suntem lipsiti de inspiratie, in acele momente cand tragem de noi sa scrie ceva.
 • Cand revenim dupa o pauza, fortata sau nu.
 • Cand suntem obligati sa scrie pe subiecte pe care nu le stapanim (rusine sa ne fie, chiar scriem uneori PENTRU BANI).
 • Cand vrem sa ne grabim, sa scriem primii, si nu ne informam suficient.

Puteti veni si voi cu alte situatii. Eu le-am expus pe cele intalnite de mine.

Eh, incercati sa cititi argumentele vizavi de articolele slabe, cititi situatii de mai sus si incercati sa faceti corelatiile necesare.

Acum trebuie sa si RASPUND la intrebare. Deci …

articolele PROASTE Emil Calinescu

La ce sunt BUNE articolele PROASTE?

Pai, ca la scoala, articolele proaste sunt utile din 5 motive:

 1. Avem de invatat de pe urma lor. Stiti voi, inveti multe din greseli, mai ales daca sunt ale tale.
 2. In cazul advertorialelor pe nise cu care nu suntem familiarizati, discutia este ampla. Unii spun sa refuzi din start, ceea ce poate fi corect, mai putin partea cu „cat iti permiti sa refuzi?”. Unii isi permit sa refuze 8 oferte din 10, cat le vin intr-o luna. Altii nu doar ca nu-si permit sa refuze, dar se strofoca sa faca rost si de alti clienti. Deci un articol prost platit e mai bun decat un articol bine scris pe care nu ai primit nimic. Suna cinic, stiu.
 3. La fotbal este o vorba vizavi de jucatorii mari: Un jucator MARE nu este cel care face 2 meciuri fabuloase intr-un sezon, ci cel care face 30 de meciuri foarte bune intr-un sezon in care joaca in total 50. La fel si cu articolele: daca refuzi sa publici articolele pentru ca nu-ti plac ori daca te descurajeaza fie criticile, fie statisticile sub asteptari, nu vei reusi niciodata. Evident ca trebuie sa te intereseze traficul, dar si mai evident este ca solutia nu este sa NU scrii articole.
 4. Articolele proaste te mentin si ele, in felul lor, in ritm (asa cum spuneam si despre advertorialele foarte ieftine, sper ca n-ati uitat discutia respectiva). Dupa mine, cea mai buna metoda de a reusi in blogging este sa scrii, sa perseverezi. Vei scrie un articol prost, inca unul prost, urmeaza unul mai putin prost si tot asa, pana cand articolele devin decente si apoi bune. Va ganditi probabil de ce mai scrii, de ce mai esti blogger, daca articolele proaste sunt regula si nu exceptia? Eh, pentru asta va rog sa recititi punctele de mai sus. Uneori simt ca scriu articole proaste dupa o pauza. Cand am scris din nou pe blogul de teatru, dupa o pauza de cateva luni, mi s-a parut ca reinvat sa scriu despre teatru. Ma refer la PRIMUL articol despre un spectacol vazut live, caci si fara sa fi mers la teatru am scris cateva articole, tocmai ca sa ma mentin in forma. Cat de bun este articolul despre spectacolul Fix o ora ramane sa imi spuneti voi. Ca statistici sta foarte bine, iar opinia mea despre el nu v-o spun.
 5. Articolele proaste (conform criteriilor 1 si 3) se pot dovedi articole foarte vizualizate. Sa nu mai spun de articolele proaste in viziunea mea au fost foarte apreciate de altii (evident, s-a intamplat si-n sens invers).

Astept si parerea voastra vizavi de articolele proaste. Ce faceti cand dati de un pe blogurile preferate? Daca sunteti blogger, cum va situati vizavi de ele? Si, mai ales, intrebarea cheie: poate intra ACEST articol in categoria de mai sus?

Comments

comments

One thought on “La ce sunt BUNE articolele PROASTE?

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !