La ce e utila reclama cu Sora

Reclama cu Sora

Reclama cu Sora este deja cunoscuta. Eu vin la spartul targului sa vorbesc despre ea. Si spun despre ea exact ce se spunea la sociologie despre faptele anti-sociale, despre criminalitate la modul general: ca e utila social, ca regleaza anumite mecanisme. Ca scoate in evidenta anumite hibe.

Drept urmare, reclama cu Sora este utila din fix trei motive:

 

Ne arata cati oameni sunt total neinteresati de istorie

 

Motivele ori pretextele sunt diverse:

  • Traieste clipa, lasa trecutul in urma;
  • Nu putem judeca timpuri pe care nu le-am trait, „asa au fost vremurile”;
  • Important e ce valori are si sustine acum;
  • Chiar nu putem sa iertam?
  • Judeca reclama in sine si nu cine apare in ea; fondul, nu forma;

Sunt o gramada de oameni, enorm de multi, prea multi, pentru care istoria nu conteaza. Deloc. Si care se si lauda cu asta. Ce pretexte invoca, cele de mai sus ori altele, este mai putin relevant. Pentru ei este important doar prezentul. Maximum de istorie pe care-l concep este cea pe care si-o amintesc.

Nu zic ca toata lumea trebuie sa creada ca Sora a fost un comunist. Vreau doar sa vad ca oamenii se informeaza, se intereseaza, cauta. Vreau sa-i vad INTERESATI de trecut.

 

Ne arata cati oameni sunt influentati cu adevarat de publicitate

 

Aici, recunosc, lucrurile nu mai sunt atat de grave. Ma includ si pe mine in categoria asta.

Sa ne intelegem: daca e sa am ceva cu cineva, am cu agentia si cu oamenii care rostogolesc reclama cu Sora. Am ceva cu ei, ii dispretuiesc.

Cu cei care cumpara de la eMag nu am nimic. Pentru ca, din punctul meu de vedere, si nu-i prima oara cand spun asta, publicitatea pe mine ma informeaza, nu ma influenteaza. Imi spune ca a aparut un produs nou, ma anunta ca este o campanie noua.

Va dau un exemplu, cel pe care-l invoc de fiecare data: a fost mai demult o campanie KFC, campanie din cauza careia se umpluse lista mea de Crispy, Crispyana, Crispyna. Daca-ti schimbai numele din Cristi, Cristiana, Cristina, Cristian in chestiile alea, primeai ceva. Habar n-am ce.

Pe mine m-a enervat rau de tot campania. M-a enervat intr-atat de rau incat am dat report catorva astfel de persoane. Dar oricat m-a enervat campania, nu m-am razbunat pe brand. Eu raman fan KFC, gustul ramane acelasi. De ce sa ma lipsesc eu de niste produse care-mi plac? Din cauza unor piariste neinspirate?

Cea mai tare chestie pe care am facut-o atunci a fost sa ma duc la KFC-ul de la Romana, sa ma conectez pe Wi-fi-ul lor gratis si sa dau report de pe netul lor. Asta dupa ce dadusem gata un meniu de 8 crispy (musai crispy, nu aripioare). Cam atat de importanta este publicitatea pentru mine.

Acum, ce parere am despre cei care pun prea mult suflet? Caci am avut prieteni care dupa campania aia promisesera ca nu vor mai calca in vreun KFC… Pai cumva ii apreciez pentru consecventa, pe de alta parte ii consider cumva naivi. Ca pun accentul pe ce nu trebuie…

 

Ne arata cat de mult este apreciat cinismul

 

Stiti cati oameni lauda agentia si campania? Vai, da’ geniali mai sunt cei de la Papaya… Ii invidiez. Au facut o campanie virala, daca a fost ideea lor, daca ei au gandit-o, tot respectul.

Sa ne intelegem: chestia asta vine inclusiv de la cei ce se arata deranjati de reclama. De la cei care considera ca Sora a fost un comunist profitor si care injura de mama focului mistificarea istoriei.

Eu, unul, daca e sa injur pe cineva, injur mai mult agentia decat magazinul. Chestia cu clientul nostru, stapanul nostru functioneaza, dar doar pana la un punct. Daca agentia este doar un simplu executant, un fel de antrenor la FCSB, nu e deloc ok. Adica o fi ok, daca asta-si doresc ei, sa sara banu’ si atat, da’ mie unu’ nu mi se pare ok sa fie apreciata, ridicata in slavi, o astfel de agentie. Poate-s eu defect.

Drept urmare, vazand cat de mult este apreciat cinismul in Romania, calcatul pe cadavre, de ce ne miram ca romanii voteaza cu cine voteaza? Acel vot succesiv al romanilor este un efect, nicidecum o cauza. Este un efect al unei mentalitati. Reclama cu Sora, de fapt reactiile vizavi de ea, ne arata din nou acest lucru. Ne reaminteste un lucru pe care trebuia sa-l fi stiut deja.

Legat de reclama lui Sora, parerea mea poate fi rezumata, pe scurt de tot, prin:

  1. Un om batran nu trebuie respectat doar pentru ca e batran. Vorba lu’ Eftimie: daca-i p-asa, hai sa ne apucam sa mai injuram din astia care inca nu-s batrani, sa nu ajungem peste 20 de ani sa fim nevoiti sa-i respectam.
  2. Discutia despre Sora este ampla, ea trebuie dusa, insa, cu argumente si cu dovezi. Ca principiu de baza, pe mine ma intereseaza istoria. N-o fi fost un bolsevic care a bagat la canal mii de oameni, dar nici anticomunist n-a fost. Si, bonus, la fel de interesanta si de relevanta mi se pare si perioada 1990, cat a fost el ministru si imediat dupa. De pilda, as vrea confirmarea ori infirmarea acestei stiri de pe ActiveNews. Mi se pare extrem de importanta. Pentru mine e relevanta, pentru altii nu.
  3. Nu este treaba publicitatii sa se pronunte in privinta unei chestiuni sensibile. Drept urmare, chiar daca mesajul este unul corect, 30 de ani de libertate, campania putea sa-si gaseasca un cu totul alt vector de imagine. Eu as fi ales pe cineva nascut fix in decembrie 89, dar na, daca ar fi facut asta, nu am mai fi vorbit de ea.
  4. La Webstock 2019, in ultimul panel, s-a vorbit in treacat si despre campania asta. Bogdan Naumovici a spus ca a fost mirat, de-a dreptul socat, de campanie. Pe de-o parte, pentru ca stie o gramada de branduri care vor sa evite cu orice pret asocieri politice. Acesta a povestit cum un client a refuzat un slogan care aducea vag aminte de partidul lui Ciolos (de fosta denumire, Romania Impreuna). Tot el, publicitar vechi, sa ne intelegem, spunea ca acea campanie a eMag e ineficienta: vorbim de reclama lui Sora, dar nu mai tine minte nimeni cand incepe black friday-ul la eMag. Deci a fost ea cu adevarat eficienta?
  5. Am o parere proasta despre cei care se folosesc de copii ori de batrani. Asta apropo de varsta lui Sora: daca e atat de batran si-l respectam atat de mult si il apreciem atat de mult, de ce apreciem entitatile care profita de pe urma lui? Tocmai pentru ca-l respectati ar trebui sa urati reclama.

Reclama cu Sora e utila: e un fel de poza de moment. Astfel de situatii scot la iveala anumite lucruri. Unele bune, altele rele, altele neutre. Sincer, avem nevoie din cand in cand de astfel de sondaje de opinie. Pentru ca fix asta este reclama: un sondaj de opinie, la care oamenii au raspuns fara sa vrea. Bine, il vad asa eu, pentru ca la baza sunt sociolog. Fiecare il vede cum crede.

Nu va pun sa-mi spuneti cum vi s-a parut reclama cu Sora. Nu ca nu ma intereseaza parerea cititorilor, dar am tot vazut pareri. Eu va cer opinii privitoare la aceasta tripla perspectiva a mea. Unde gresesc? Serios intreb.

One thought on “La ce e utila reclama cu Sora

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !