Kira Kiralina
In ultima vreme suntem asaltati de provocari virtuale care de care mai … interesante. Intai trebuia sa ne turnam o galeata-n cap pentru a ajuta nu stiu ce cauza. E drept, unii si-au turnat galeata-n cap pentru alta cauza, tradand cauza initiala. Altii si-au turnat-o pentru cauza initiala, cea pentru care creatorul facebook a facut-o pentru prima oara. Adevarul este insa ca toti si-au turnat galeata-n cap pentru a se baga-n seama. Doamne, cata fericire pe unii sa auda cine i-a provocat. Imi amintesc cum o amica bloggerita era in extaz atunci cand cantareata Delia a spus ca a vazut provocarea pe blogul ei. Vai, tu, ma citeste Delia.
A doua provocare, si mai tembela, este #GaleataCuCarti. Trebuie sa scrii 10 carti care ti-au influentat viata cel mai mult. Problema este ca nu poate garanta nimeni ca chiar ai citit acele carti. Dimpotriva, daca facem un pic de analiza vedem ce scriitori sunt omniprezenti in acele liste. E drept, vedem si cate un roman de Rebreanu, vedem si ceva Creanga, insa eu, Toma Necredinciosul, tot nu cred ca toti acei oameni au citit cele 10 carti. Sa nu mai zic de faptul ca peste 80% au pus pe Marquez. E firesc, cel mai cool e sa citesti pe cineva imediat dupa ce a murit. Inainte n-ai voie, ca nu-i cool.
Tot la capitolul moda trec si filmele. E la moda, si nu de acum, sa vezi filme americane ori britanice. Nu conteaza ce, doar sa se vorbeasca-n engleza. Cand le-am zis prietenilor, anul trecut, ca am vazut un film romanesc in limba engleza, cativa au zis ca-i de bine. Unul dintre ei era fericit ca aude la cinema limba engleza. Cica nu e obisnuit sa auda limba romana in filme. Personal, i-am zis exact parerea mea, s-a suparat. L-am trimis in Anglia sau America, de ce sta intr-o tara unde se aude limba asta oribila numita limba romana (intamplator, si limba lui natala)?
Ce legatura au toate acestea cu filmul Kira Kiralina? Oh, cu siguranta au. Lumea judeca un film dupa moda. Panait Istrati, dupa a carui nuvela este facut filmul, nu se regaseste in niciuna dintre listele care circula pe facebook. Legat de asta, am gasit un status simpatic pe profilul lui Auras:
Auras Mihai Geambasu
@prima vizionare a filmului „kyra kyralina”. Un film romanesc inspirat dintr-o nuvela de Panait Istrati si nu din amintiri din comunism. Asta e vestea buna. Vestea proasta e ca nuvela nu e in programa de bac.
Filmele de epoca sunt la moda, insa doar daca joaca Di Caprio in ele si doar daca vezi opulenta (de preferat in 3D, ca altfel e degeaba). Un film de epoca in care sa vezi probleme, familii destramate si violenta nu are cum sa fie la moda.
Un film in care se danseaza din buric, pe ritmuri orientale din Turcia ori Grecia, nu este pe placul multora. Ale dracu’ melodii turcesti, prea seamana cu manelele zilelor noastre.
Iar regizorul Dan Pita nu este nici el atat de comercial precum si-ar dori multi.
Sa nu mai spun de violenta din film,. Acceptam impuscaturile din filmele americane, insa nu acceptam violenta domestica. Este o violenta DELOC comerciala!
Cum poate fi un astfel de film placut? Cum a putut sa-mi placa MIE asa ceva?
Ah, da, uitasem: o colega bloggerita ma intreaba la finalul proiectiei daca mi-a placut filmul. Cand a auzit ca da, a zis ca-i firesc sa-mi placa un film in care este batuta o femeie. Fireste, d-aia mi-a placut filmul si asta este singurul sau punct de interes. Misoginul si nu cinefilul din mine este de vina pentru ca mi-a placut.
De ce va sfatuiesc sa mergeti sa vedeti Kyra Kyralina? Pentru costume, pentru o atmosfera de epoca bine redata, pentru o poveste bine construita, pentru muzica, pentru fanii dansurilor din buric, pentru machiajele extrem de bine realizate (recunoscute chiar si de catre cei care nu au gustat pana la capat filmul) si pentru a da o sansa filmelor romanesti. Si pentru jocul celor 2 Iulia, adica Iulia Dumitru si Iulia Cirstea, aka Kyra, respectiv Kyralina 🙂 E drept, putea fi un film mai bun, orice film are defectele sale. Insa eu am plecat din sala de cinema mai mult decat multumit de ce am vazut. Kyra Kyralina este un film romanesc care concureaza cu succes filmele occidentale in care se baga foarte multi bani. Ramane doar sa mergeti sa va convingeti singuri de acest lucru.
Kira Kiralina, ecranizarea numelei Chira Chiralina (pe atunci se pare ca nu exista K-ul cu care suntem noi obisnuiti), intra de maine in cinematografe, fiind distribuit in Romania de Castel Film. Vizionare placuta si salutari CINEFILE tuturor!
ps: Doua hint-uri, pe scurt, despre 2 actori din Kyra Kyralina. Prima chestie: Iulia Cirstea, Kyralina, este fotomodel in SUA. Aveti ce vedea #casazicasa .
A doua chestie: in film joaca Stefan Iancu, un pusti cu o cariera destul de interesanta pentru varsta lui. Si mai interesant este altceva: Stefan Iancu este fratele lui Bogdan Iancu, pustiul care a jucat in Ho-Ho-Ho (prima parte) si in Condamnat la Viata.
Iata, deci, inca 2 motive sa vedeti Kyra Kyralina 🙂
El este Bogdan Iancu, iar poza este facuta dupa proiectia filmului Condamnat la Viata
One thought on “Kyra Kyralina”