Koln la Godot

Koln la Godot

 

Despre singuratate

Sunt 2 tipuri de singuratati: omul care este singur mult timp, pentru ca nu este cuplat, si omul care este singur pentru ca nu are prieteni. Uneori poti fi cuplat, oficial, dar sa te simti singur, alteori poti fi singur oficial, dar, practic, esti inconjurat constant de prieteni.

Cei plecati in strainatate traiesc zi de zi problema singuratatii. Departe de casa, departe de familie, departe de cei dragi. E drept, unii au plecat acolo si pentru ca nu au prea lasat pe nimeni in urma. Erau singuri si aici. Majoritatea, insa, au lasat pe cineva si sufera, acolo in strainatate, dupa prieteni.

Sunt anumite momente cand sentimentul de singuratate se accentueaza. Unul dintre ele este Revelionul, desi nu este singurul. Aici as mai enumera sarbatorile religioase (Craciunul, Pastele), 1 mai-ul (cand toata lumea este libera si iese din casa, iar tu stai singur pentru ca n-ai cu cine iesi) si, poate, ziua ta de nastere. Sa ne marginim, totusi, la Revelion.

De ce este important Revelionul?

V-ati pus deseori intrebarea Unde-mi petrec revelionul. Indiferent de optiunea aleasa, eu va intreb altfel: de ce este atat de important UNDE iti petreci revelionul? Incerc sa raspund eu:

  1. Este vorba de superstitii. Sunt multe superstitii legate de revelion, iar romanii cica ar fi printre cele mai superstitioase natii din Europa (de fapt, la noi superstitiile sunt, cumva, legate de religie, lucru extrem de neobisnuit). N-om avea noi mania lui 13, cum au americanii, dar avem alte superstitii. Legat de superstitiile de revelion, voi spune cateva: trebuie sa ai multi prieteni alaturi (ca sa ii ai tot anul), trebuie sa saruti persoana iubita, trebuie sa faci cat mai mult zgomot (d-aia se si da cu petarde), pentru a alunga spiritele rele, trebuie sa razi mult, trebuie sa nu plangi (indiferent de motiv) si NU trebuie sa dai bani. Nu sunt toate, mai sunt multe altele legate de ce trebuie sa mananci, cu ce trebuie sa te imbraci si alte asemenea. Le-am mentionat pe cele de mai sus pentru ca ele sunt esentiale in raspunsul la intrebarea De ce e important ce facem de revelion: NU E BINE sa fim singuri atunci.
  2. Este vorba de imaginea in ochii celorlalti: nu conteaza ce faci in celelalte 364 de zile din an (ori 365 in anii bisecti), de revelion STIE toata lumea ce-ai facut. Oricum intrebarea Cum ai petrecut de Revelion se pune si-n februarie, daca n-ai vazut acea persoana deloc in acel an nu e o intrebare deplasata.
  3. Revelionul este, cumva, sarbatoarea universala: Craciunul il sarbatoresc doar crestinii, la fel Pastele; 1 mai-ul este doar zi libera, a doua zi trebuie sa mergi la munca, insa revelionul este, cumva, o sarbatoare ce este celebrata in intreaga lume, indiferent de tara, cultura, religie ori sistem politic. Revelion au si comunistii, revelion au si arabii, revelion au si japonezii.

Legat de singuratate si revelion, un amic imi zicea ca printre cele mai triste singuratati este cea in care nu ai cu cine ciocni un pahar de sampanie de revelion. Revelionul este, deci, un reper.

Orasul Koln

Orasul Koln este unul dintre cele mai importante orase din Germania: este un important oras universitar (10% dintre locuitori sunt studenti), este un important oras turistic (avand o istorie bogata) si este, in acelasi timp, al IV-lea oras ca numar de locuitori din intreaga Germanie (mai multe pe Wikipedia).

Koln

A ajuns in atentia intregii lumi anul acesta, din cauza violentelor provocate de imigranti. Nu stiu care-s cifrele oficiale, dar un amic imi zicea ca in Koln era cea mai mica rata a infractionalitatii din Germania (habar n-am daca era vorba doar de orasele mari sau de toate localitatile din Germania). Oricum, Koln era in topul sigurantei si al tolerantei in Germania.

Spectacolul de Teatru Koln la Godot.

Eu am vazut Koln INAINTE de anul nou (prin decembrie). Nu stiam toate acestea, insa le-am aflat treptat. Am fost in Germania, insa nu-n Koln. Asa ca mi-a prins bine sa aflu cate ceva despre acest oras.

Koln Godot

Spectacolul era despre 2 romance plecate in Koln, la munca, tinere care isi petrec revelionul acasa, vorbind despre problemele lor: cum au ajuns acolo, cum au ajuns sa locuiasca impreuna, ce secrete au avut pana atunci una fata de alta si ce planuri de viitor aveau.

Un revelion in 2, cu limbi dezlegate de bautura si cu multe, multe secrete impartasite.

Acum, trebuie sa recunosc: spectacolul Koln va fi apreciat altfel de catre cei care traiesc zi de zi in strainatate. De catre cei care au fost pusi, poate de mai multe ori, in acea situatie. Ori de catre persoane care au rude plecate afara. Cumva, trebuie sa fi trait acele experiente pentru a putea empatiza cu personajele.

Nu stiu ce influenta a avut incidentul din Koln asupra vanzarilor de bilete la spectacolul Koln. Oare numele Koln atrage mai mult de cand cu violurile din Koln? Habar n-am, eu, ca blogger, sper doar ca lumea sa caute mai des Koln si, cumva, sa ajunga (si) aici, pe blog. 🙂

Alexandra Badea Iulia Verdes Koln

Concluzii Koln

Spectacolul Koln este bine jucat, desi nu putem vorbi despre interpretari magistrale. Oricum, este vorba despre un spectacol care pune niste probleme, care te pune pe ganduri, asa ca actorii trec, cumva, in plan secund si e bine ca se intampla asta.

Ea este Ale si va asteapta la Godot sa-i aflati povestea in spectacolul Koln
Ea este Ale si va asteapta la Godot sa-i aflati povestea in spectacolul Koln

Koln este scris si regizat de Alexandru Unguru, avandu-le in distributie pe frumoasele Iulia Verdes si Alexandra Laura Badea. Se joaca la Teatrul Godot din capitala, loc care se va schimba radical, in bine, dupa intrarea in vigoare a legii privind fumatul in spatii publice. Despre Koln au mai scris Diana Duca si Raluca Uluiteanu. In loc de concluzie, inchei simplu: mergeti sa vedeti Koln indiferent de motivele pentru care-l vedeti. Daca ati trait, direct sau indirect, experienta strainatatii, il veti percepe altfel. Salutari TEATRALE tuturor!

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !