Kolejka. Board Game Comunist.

Ati auzit de Kolejka, SINGURUL Board Game comunist de care am auzit si pe care l-am jucat? Daca nu, sa va zic eu cate ceva despre el. Daca da, in acest articol veti vedea cate opinii si poate sfaturi care se pot dovedi utile.

Pentru neinitiati, va voi arata un clip de pe youtube, clip din care si eu, care-l jucasem deja de 2 ori, am invatat multe:

Acum sa va zic cateva impresii personale despre Kolejka:

1. Kolejka are un farmec mai mare in tarile foste comuniste. In Polonia oricum se traia mai bine decat in Romania (si magazinele erau nitel mai pline). Este jocul comunismului anilor 80. Dupa atatea jocuri specific capitalist-imperialiste (Cu bani, proprietati, chirii, hoteluri), Kolejka este o gura de oxygen.

2. Strict ca joc, are un avantaj enorm: este foarte dinamic. Tu, ca jucator care esti nitel in spate (si care poate nu mai ai sanse de castig), inca poti influenta jocul. Este o carte misto (neprezentata in clip), numita INVENTAR. Daca pui aceasta carte pe un magazin blochezi practic acel magazin in acea zi (degeaba are altul 3 pioni la coada; e inventar si pace).

3. De asemenea, jocul este mai strategic decat multe altele. La Monopoly, la Catan si la multe alte jocuri se da mult cu zarul. Ce inseamna acest lucru? Inseamna ca se poate castiga si fara o strategie foarte solida. La Monopoly au castigat amici d-ai mei avand un singur cartier, iar altii cu 3 cartiere au pierdut (Degeaba le aveai daca nu pica nimeni pe ele). Aici poti calcula chiar (Daca ai rabdare) ce carti s-au dat, ce magazine s-au aprovizionat, norocul tine mai ales de ordinea in care aceasta iti pica.
Aici as recomanda fiecarui jucator o foaie si un pix, sa noteze exact cartile (toti jucatorii au aceleasi carti) si aprovizionarile si eventual sa bifeze fiecare jucator ce carte a dat. Pe final poate afla cu exactitate fiecare jucator ce carte are.

4. Sa va zic si de rolul educativ al acestui Board Game Comunist. Asadar, pentru romanii prea tineri acest joc te invata cum se traia in comunism. Parintii si bunicii nostri au trait perioada aia. Chiar e bine sa invatam si noi cum era. Acum avem bani (putini) si magazine pline. Atunci aveam bani (mai multi), insa ne uitam la ei, ca nu stiam ce sa facem cu ei.
Despre Kolejka – lectie de istorie ne spune si tipul pe care tocmai il vazurati in clip. Impresiile lui generale despre joc sunt oricum foarte interesante si merita urmarite:

5. Sa va zic 3 carti misto, prezente in joc:
Critica autoritatilor: muti un pion 2 spatii in spate. Aici e un pic fortata ideea. Pe romaneste, multi ar zice CE BINE AR FI FOST SA FIE ASA. Adica pentru o critica sa primesti ca unica pedeapsa doar 2 pasi in spate la coada. Oh, cati n-ar fi criticat autoritatile in conditiile astea. Da, interesanta ideea, dar cam fortata.
Imprumutatul unui copil: te muti la coada primul. Credeti ca e imposibil? Se practica si la noi asta.
Rude in partid: afli ce magazine se vor aproviziona. Aici e foarte-foarte marfa la jocul in 2: stii exact ce magazine se vor aproviziona in urmatoarele 2 zile. Cartea este AUR in aceste conditii.

Niste ultime 3 recomandari:

1. Jucati jocul in toate variantele: 2, 3, 4 respectiv 5 jucatori. EU am jucat numai in 5, vad ca la varianta in 2 e strategie nitel mai multa. Il voi testa si in celelalte variante.

2. Printre jucatori sa fie si unii nitel mai in varsta, macar unul care a stat macar 1-2 la cozi de genul. Sa vedeti cum joaca un astfel de jucator.

3. Pe fundal bagati muzica din perioada aia. Va dau eu o sugestie mai jos:

V-am convins sa jucati Kolejka, un board game comunist extrem de dinamic? Eu sper ca da 🙂 Inainte sa inchei, spun doar atat: eu l-am primit cadou de la amicul meu amicii mei Andrei Ciobanu si Cristina Solo, care cica l-aU cumparat din Carrefour (insa probabil se gaseste in multe locuri). Eu nu am versiunea internationala, ci doar pe cea romaneasca (are stickere cu limba romana si manualul in romana, nu are mai multe limbi). Salutari COMUNISTE tuturor! 🙂

3 thoughts on “Kolejka. Board Game Comunist.

  1. Groaznic! 🙂 Nu-i neg complexitatea și utulitatea, mai ales pentru cineva care nu a trăit vremurile acelea. Personal însă aș vomita să mă ating de așa ceva 🙂

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !