Karpilevski la Teatrul Evreiesc

Karpilevski la Teatrul Evreiesc

 

 

Una dintre calitatile pe care o apreciez la un om este simtul umorului. Fiecare om are umorul sau, fiecare om este sau poate deveni amuzant in felul sau.

Cel mai mult, insa, apreciez oamenii care se pot autoironiza. Cumva, incerc sa ajung ca ei. De multe ori. Ca-mi iese sau nu este alta discutie.

Imi amintesc, in acest context, de spusele unui profesor din facultate. El ne invata cum sa facem misto de oameni. De exemplu, in loc sa spui cuiva Esti cea mai proasta persoana pe care o cunosc, ar fi mai indicat sa spui Oi fi eu prost, dar tu ma intreci. Ori, dupa caz: am cunoscut multi oameni prosti la viata mea; niciunul nu era mai prost decat mine; tu esti, insa, o exceptie.

Acelasi profesor, vrand sa caracterizeze un alt profesor, de la o alta facultate, a spus: Daca va puteti imagina, este mai urat decat mine. Si nu are varsta mea. Are putin peste jumatate din anii mei.

Din acest motiv, cel mai mult apreciez persoanele de culoare (daca le zic NEGRII is rasist, nu?) care fac glume rasiale (sa le zic RASISTE?), la fel de mult cum apreciez evreii care reusesc sa spuna, cu gura pana la urechi, bancuri cu evrei.

La Teatrul Evreiesc de Stat am mai vazut spectacole unde se glumeste cu chestii de genul. Am vazut chiar un spectacol unde s-au spus glume cu evrei de la un capat la altul (Mazl Tov). Actorii si regizorii Teatrului Evreiesc de Stat au aceasta calitate, pe care o apreciez atat de mult: autoironia.

Karpilevski POSTER

Karpilevski, noul spectacol al Teatrului Evreiesc de Stat, face parte din aceasi categorie: un om politic evreu, poet neinsemnat, Abraham Karpilevski, moare in bratele unei prostituate. In urma unui proces, la care ingerul Gabriel si Satana se tot contrazic, Dumnezeu hotaraste sa-l trimita inapoi pe Pamant, inzestrandu-l cu talent pentru a monta un spectacol chiar pe Broadway. Rezulta o privire extrem de sarcastica, dar realista, a lumii politice, teatrale si culturale contemporane. „Esti evreu? Ceva despre Holocaust.”

Karpilevski Teatrul Evreiesc

Spectacolul se joaca, momentan, la Teatrul de Arta, dar am inteles ca in primavara anului viitor Teatrul Evreiesc se va intoarce in sediul propriu. La Teatrul de Arta am vazut sala plina, insa o sala micuta. Sa vedem daca domnul Karpilevski va reusi sa umple sala Teatrului Evreiesc, una mult mai generoasa din punctul de vedere al spatiului.

Karpilevski

Detalii despre spectacol gasiti pe site-ul oficial al teatrului, iar poze gasiti AICI (de unde le-am luat si eu). Despre distributie zic doar atat: Dumnezeu este jucat de Andrei Finti. Cinefilul din mine, insa, isi dorea sa-l vada acolo pe Morgan Freeman. Cumva, dupa atatea filme vazute, pe Dumnezeu mi-l vedea jucat doar de catre celebrul actor american. Nu zic ca Andrei Finti nu l-a bine, dimpotriva, o interpretare foarte buna, insa, cumva, inca-mi doresc imposibilul: sa vad acest spectacol cu Morgan Freeman in rolul lui Dumnezeu. Poate, cine stie, Dumnezeul din ceruri imi va asculta dorinta si mi-o va indeplini.

El este Dumnezeu. In Spectacol.
El este Dumnezeu. In Spectacol.

Karpilevski este un spectacol pe care vi-l recomand. Bine jucat, bine regizat, un text extrem de ofertant. Astept cu nerabdare sa-l vad si la el acasa, in sediul Teatrului Evreiesc de stat. Salutari TEATRALE tuturor!

Aplauze pentru toti actorii din Karpilevski :)
Aplauze pentru toti actorii din Karpilevski ­čÖé

ps: Dac-as fi misogin as da un mic spoiler din spectacol si as spune ca Satana e femeie. Cum NU sunt misogin, nu voi spune asta. Iar cand zic nu, apai NU INSEAMNA NU #cumarveni (unii heitari imi soptesc ca ei stiau oricum ca Satana e femeie, dar ca vor merge sa vada spectacolul pentru a vedea INCA o dovada; zic sa faceti si voi acelasi lucru).

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !