Kapringen – Deturnarea

Saptamana aceasta am primit o invitatie interesanta la film: Kapringen – Deturnarea la o vizionare in aer liber la MTR. Ambele chestii sunau tentant, asa ca am dat curs invitatiei. In continuare voi vorbi exclusiv despre film, despre filmele in aer liber voi vorbi intr-un articol distinct (pe care-l voi scrie aici sau in alta parte).

Asadar, citesc d-acasa cateva chestii despre film. Aflu 3 chestii importante:
1. Este un film danez.
2. Are acelasi scenarist ca si Vanatoarea (aici este si regizor).
3. Este un fapt real: o nava daneza este capturata de piratii somalezi, Kapringen – Deturnarea fiind de fapt filmul negocierilor dintre pirati si sefii companiei daneze.

Ce am aflat despre film si ce ar putea fi spus despre film?

1. Este exact realitatea. Regizorul si scenaristul nu au modificat nimic, nu au exagerat nimic, nu au scos nimic din burta. Realitatea dura, seaca si pe alocuri dura.

2. Este din nou tipul de film unde toate personajele iti par la fel. Nici piratii somalezi nu sunt eminamente rai, deci nu-i vei uri din suflet, iar personaje cu adevarat bune, eroi salvatori invincibili, chiar nu sunt. Este un film facut de oameni, cu oameni, despre oameni si pentru oameni. O lectie de comunicare si negociere. Nimic altceva.

3. Faptul ca noi suntem obisnuiti cu filmele de genul este cert. Dupa vizionare chiar ma gandeam (si NE gandeam) ce s-ar fi intamplat daca filmul ar fi fost american:
– ar fi fost trimise trupe de comando care ar fi eliberat vasul;
– piratii nu ar fi fost somalezi care vor doar bani ci ar fi fost vorba invariabil si de niste cereri politice;
– ar fi aparut in prim plan si Presedintele SUA (despre asta revin), care in filmele americane, in peste 60% din cazuri, este Morgan Freeman;
– la un moment dat, la final, seful companiei care detinea nava intra in masina si pleaca; masina aia de ce n-a bubuit?.

4. O curiozitate personala (de ordin politic): in Danemarca nu se implica politicul atunci cand sunt capturati cetateni danezi? La noi era vorba de 3 ziaristi (acolo erau 7 membri ai echipajului) si era deja celula de criza la Cotroceni. Acolo piratii negociau doar cu sefii companiei. Nu neg ca asa s-ar fi intamplat, ma intreb doar de ce? Nu era chestiune de interes national?

Kapringen – Deturnarea este adus in Romania de Independenta Film si este de astazi in cinematografe.

Salutari CINEFILE tuturor si vizionare placuta ­čÖé

Comments

comments

4 thoughts on “Kapringen – Deturnarea

  1. Pingback: Premierele s─âpt─âm├ónii ├«n Rom├ónia (26 iulie – 1 august 2013) « Cinefilul de Serviciu

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !