Jurassic Park 3D

Despre Jurassic Park 3D putem discuta in multe feluri. Eu prefer sa discut 2 aspecte:
1. Utilitatea filmului;
2. Ce anume mi-a starnit acest film dupa aproape 20 de ani.

Pentru prima parte trebuie facuta o discutie larga. Ideea este simpla: exista anumite filme care trebuiesc readuse in memoria noastra. Exista persoane care nu s-ar uita in 2013 la un film din 1994. De ce n-ar face-o e alta discutie. Si ai 2 variante: refaci filmul (cu alti actori, alt regizor, tot tacamul) sau editezi filmul deja existent. Un bun pretext pentru editarea filmului este tehnologia 3D. Mai sunt si filmele foarte vechi ce trebuiesc refacute digital (un exemplu fericit aici este Ghepardul).

Cand alegi refacerea filmului? Simplu: atunci cand simti ca poti face un film mai bun. Cand insa filmul ce urmeaza a fi refacut este foarte bun preferi varianta a II-a. Din acest motiv Titanicul n-a fost refacut de la 0 ci doar editat. Ca incasari a stat slabut (Titanic 3D), dar aici trebuie judecat altfel.

Si mai este un argument in favoarea acestei decizii: cel economic. Investitia e aproape 0, deci incasarile, asa mici cum sunt, vor fi oricum peste investitie.

Din acest motiv in majoritatea cazurilor este preferata varianta aceasta.

La 3D-uri este insa o problema: nu poti pune cine stie ce efecte pe o editare. Din acest motiv 3D-ul este de multe ori doar cu numele, in fapt filmul este un 2D ce poate fi vazut cu ochelari 3D pe nas.

Iar Jurassic Park sta aici foarte prost. Efectele 3D au fost aproape 0, iar imaginea era oarecum in ceata. Mi-a parut ca de fapt 3D-ul a stricat calitatea filmului.

Altfel, economic, producatorii au avut dreptate:
– filmul este foarte bun, cu greu putea fi facut unul mai bun;
– trebuia readus in memorie;
– investite minima, incasari multe;
– Bonus: urmeaza sa scoata o continuare, deci spectatorul trebuia reintrodus in atmosfera Jurassic Park.

Ca sa raspund si la a II-a intrebare, mie acest film mi-a adus aminte de copilarie. Este si un film pentru copii (oarecum), dar si pentru ca filmul asta a fost vazut in acea perioada a vietii mele. Eu il voi asocia totdeauna cu copilaria. Nu pot schimba asta orice as face.

Per total este Jurassic Park 3D un film foarte bun pe care trebuie sa-l vedeti daca n-ati facut-o deja. Daca exista cinematografe unde ruleaza 2D v-as sfatui insa sa mergeti acolo. S-ar putea sa fie calitatea imaginii mai buna.

Jurassic Park 3D este deja in cinematografe (de vineri) si e adus in Romania de RoImage 2000.

Salutari CINEFILE tuturor!

ps: Articol scris din Antalya, in pauza de pranz ­čÖé

Comments

comments

One thought on “Jurassic Park 3D

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !