Jocul regilor. Glume adevarate.

Jocul regilor. Glume adevarate.

 

Un catolic se duce la preot.
– Parinte, am venit sa ma spovedesc. Am pacatuit.
– Ce ai facut, fiule?
– Am ascuns un evreu in beci in timpul celui de-al doilea razboi mondial.
– Dar, fiule, ai facut o fapta buna. Ai salvat viata omului.
– Dar, parinte, i-am cerut bani pentru timpul in care a stat la mine…
– N-ai facut bine, fiule, dar Domnul te va ierta. I-ai salvat, totusi, viata…
Pleaca omul nedumerit si se intoarce dupa vreo 2 ore…

– Parinte, sa zic evreului ca s-a terminat razboiul?


Sah
Sahul este sportul mintii. Totusi, datorita complexitatii lui, este mai mult decat un sport. Multi spun ca viata este un joc de sah. Sau ca ar fi o succesiune de partide de sah. Pentru ca, nu-i asa, intr-un final tot pierzi. Partida finala, cea in care vei muri, vei fi facut mat.

Personal, nu am practicat niciodata sahul intr-un sens profesionist. Joc ca un amator, insa imi place. De multe gandeste o situatie de viata ca pe un joc de sah. De multe ori suntem niste bieti pioni, buni doar sa ne sacrificam, desi rar, foarte rar, pionii inving. E drept, in gluma vorbind, daca ar fi sa spun ce piesa este reprezentativa pentru mine, spun fara sa clipesc: Regele. Am explicat la Irina de ce.

Jocul regilor 1

Una dintre lectiile pe care tarziu mi-am dat seama ca o invata scoala romaneasca este sa nu vorbesti neintrebat. Ti se zice in clasa I si ti se repeta constant 12 ani de zile. In scoala aveam impresia ca tot ce invat este inutil. Credeam ca asta ni se spune doar pentru linistea profesorilor ori a invatatoarei. Ulterior mi-am dat seama cat de importanta este aceasta lectie. Minciuna este grava, poti fi prins cu ea. Nu e bine sa minti din N motive. Dar daca nu esti nevoit sa spui adevarul, de ce sa-l spui? Pana si in instanta, cand esti martor, poti aplica acest lucru. Raspunzi STRICT la intrebari. Daca nu ai fost intrebat, nu raspunzi. Pentru binele tau, nu vorbi NICIODATA neintrebat.

Nu vorbi neintrebat

Ce legatura este intre chestiile de mai sus? Un banc cu un evreu uitat in beci, sahul si o lectie de viata …

Jocul regilor 2

Jocul regilor, un spectacol vazut la Teatrul Nottara, dar apartinand Teatrului Evreiesc de stat, contine toate cele 3 elemente. La final, o singura nelamurire am: oare bancul este, in sine, adevarat sau scenaristul s-a gandit, doar, cum ar fi daca ar fi adevarat? Oricum se spune ca ORICE banc are in el un sambure de adevar…

Jocul regilor poster

Mi-au placut cei 3 actori, mi-a placut intriga, mi-a placut cum mintea noastra este pusa la incercare, mi-a placut cum, intr-un final, niciunul dintre personaje nu putea fi considerat eminamente bun ori eminamente rau. Chiar, dupa ce vedeti spectacolul, mi-ati putea spune care e cel mai bun, respectiv cel mai rau? Actiunea, pe scurt, a acestui spectacol as pune-o la diversele cursuri de educatie non-formala.

Jocul regilor 3

Si inca ceva: in Jocul Regilor nu este nicio printesa. Doritorii de printese si alte personaje de basm sunt rugati sa frecventeze alte spectacole de teatru. 🙂 Salutari REGALE tuturor! 🙂

Fara printese

Comments

comments

2 thoughts on “Jocul regilor. Glume adevarate.

  1. Pingback: Jocul regilor. Glume adevarate.Bloguri WordPress . ro | Bloguri WordPress . ro

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !