Jack Ryan: Shadow Recruit – Jack Ryan: Agentul din umbra

Reteta de film american: se ia una bucata personaj de film de succes, este scuturat de absolut totul (calitati, defecte, poveste), i se pastreaza doar numele, personaj care este atribuit altui actor; se atribuie o poveste cu spioni din vremea razboiului rece, mutata insa in perioada moderna; se alege un eveniment cu o puternica incarcatura emotionala si simbolica pentru America, moment care va declansa intreaga actiune a filmului. Filmul rezultat din aceasta reteta este Jack Ryan: Shadow Recruit – Jack Ryan: Agentul din umbra.

Despre ce este vorba in Jack Ryan: Shadow Recruit – Jack Ryan: Agentul din umbra?

Pe scurt: Jack Ryan (interpretat neconvingator de Chris Pine) hotaraste sa lupte contra terorismului uitandu-se la imaginile turnurilor gemene in flacari. Dupa 2 ani il gasim deja locotent, locotenent care insa prefera sa fie in prima linie a frontului, desi putea avea lejer o munca de birou deloc riscanta. Este ranit intr-un accident de elicopter, accident in care el salveaza viata camarazilor sai de lupta. Datorita perioadei lungi de refacere, este trimis sa faca o munca de birou in folosul CIA: este infiltrat analist pe Wall Street, urmand sa urmareasca toate tranzactiile aparent ilegale care ar putea conduce la un nou atac. La un moment dat descopera mai multe tranzactii suspecte ale unui afacerist rus, Cherevin, motiv pentru care se hotaraste sa calatoreasca pana-n Rusia (musai Moscova) pentru a se convinge la fata locului cum sta treaba. Acolo, asa cum probabil (nu) va asteptati, numai munca de birou nu a facut…

Ce descoperim, in fapt, in Jack Ryan: Shadow Recruit – Jack Ryan: Agentul din umbra:

– Dupa 2001 Razboiul Rece este fix ca in anii 90. Dusmanul Americii este in contnuare urmasul URSS, adica Rusia, nicidecum tarile arabe. Daca tot vrei sa faci ceva credibil si invoci 11 septembrie, nu ar fi fost mai indicat sa pui un arab ca personaj negativ? Da, un arab inteligent care doreste sa falimenteze si sa atace SUA, in acelasi timp, parea credibil. Un rus care doreste asta pare din alt film (ce rost mai avea atunci invocarea tragediei de la 11 septembrie?). Singura legatura gasita a fost faptul ca acel rus luptase si el in Afganistan (in anii 80). Deci cei 2 se asemanau.
– Rusul, ca de obicei, are aceleasi defecte: ii plac votca si femeile (in ordinea asta), este lacom si este, bineinteles, mai putin inteligent decat americanul (nu conteaza care rus si care american: e valabil pentru toata lumea).
– Nevestele agentilor sunt foarte iubitoare: inghit aproape orice galusca iar apoi, cand afla adevarul, nu fac niciun fel de criza de nervi ci sar, de dragul patriei, in ajutorul bietului agent, oferindu-se un fel de carne de tun. Asta ar face orice femeie in locul ei, stim.

– In Rusia agentii secreti nu se mai intalnesc cu Presedintele sau cu seful FSB (fost KGB), ci cu „domnul ministru”, un ministru al treburilor murdare se pare, ca nu se precizeaza cu exactitate ce minister pastorea.

Cui se adreseaza acest Jack Ryan: Shadow Recruit – Jack Ryan: Agentul din umbra?

Greu de raspuns la intrebarea asta. Fanii seriei vor fi dezamagiti de noile personaje (din care a ramas doar numele), iar cei care nu au vazut seria nu sunt interesati de numele lor. De urmarit ce succes va avea la public.

Cum este, per total, Jack Ryan: Shadow Recruit – Jack Ryan: Agentul din umbra?

Eu l-as numi dezamagitor, insa nu foarte slab. Are multe fracturi logice (de fapt, multe lucruri ne-explicate), insa nu par a fi lucruri grave. Multe fracturi logice ar putea fi explicate in continuarile ce aproape sigur vor veni. Este interesant, dinamic, insa nu te da pe spate. Nu este foarte original, are multe idei reciclate, insa nimic cu adevarat enervant. Eu i-as acorda credit si as spune ca voi urmari cu interes continuarile.

Despre Jack Ryan: Shadow Recruit – Jack Ryan: Agentul din umbra au mai scris Angela Alexandru (care da de pamant cu el), Raluca Uluiteanu (careia filmul i-a placut mult pentru ca, zice ea, lucreaza in domeniul financiar si i-ar fi placut sa devina spion) si Ioana Raluca Popescu (care este destul de neutra in privinta acestui film).

Jack Ryan: Shadow Recruit – Jack Ryan: Agentul din umbra va fi de maine in cinematografe, fiind distribuit de RoImage 2000. Vizionare placuta si salutari CINEFILE tuturor ­čÖé

Comments

comments

One thought on “Jack Ryan: Shadow Recruit – Jack Ryan: Agentul din umbra

  1. Pingback: Jack Ryan: Shadow Recruit ÔÇô Jack Ryan: Agentul din umbraBloguri WordPress . ro | Bloguri WordPress . ro

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !