Invidia este utila

Tocmai am scris pe un alt blog un articol legat de celebrul studiu facut de PressOne, insa simt ca nu am epuizat subiectul. Va ziceam cum sunt eu mirat de modul in care a fost tratat subiectul. Mirat am spus? Sunt realmente SOCAT! La fel cum sunteti si voi cand vedeti titlul meu: invidia este utila.

Desi chiar in studiu se afirma altceva, ca exista si o invidie buna, productiva, cei care au vorbit despre studiu, in social media ori pe bloguri, au vorbit EXCLUSIV despre latura cealalta, despre cea negativa. Au prezentat invidia ca pe ceva EXCLUSIV negativ, ca pe ceva care ne impiedica sa ne dezvoltam, ne impiedicam sa facem lucruri creative. Ca pe ceva de care trebuie sa scapam.

Si vreau sa arat, sa demonstrez, tin neaparat sa fac asta, ca invidia este utila. Da, ati citit bine: invidia este utila.

Invidia este utila caci ne ajuta sa progresam. Daca nu existau invidiosi, inca aruncam cu piatra si cu arcul.

Invidia este utila pentru ca este eminamente un construct social. Daca invidiezi pe cineva, inseamna ca socializezi cu cineva. Ok, poti invidia pe cei de la tv ori pe cei din social-media, cu care nu interactionezi efectiv. Desi interactiunea aia virtuala, minima, este preferabila unei izolari complete. Zic.

Invidia este utila pentru ca fara ea nu am avea ziaristi de investigatie. Stiti de ce ziaristii ii investigheaza pe politicieni? Da, ati ghicit: din invidie. Daca toti ziaristii s-ar uita cu admiratie la politicieni, nu ar mai exista presa de investigatie. Deseori, ziaristul IL URASTE pe politician si ABIA ASTEAPTA sa-l prinda cu ceva. Daca l-ar iubi, n-ar mai cerceta nimic.

Invidia este utila pentru ca te face sa cercetezi. Daca-l invidiezi pe vecinul de la 4, incepi sa afli cu ce se ocupa el. Afli ca ocupatia lui e mai banoasa, afli de unde si-a luat masina aia mai ieftin decat tine. Daca nu l-ai fi invidiat si te-ar fi durut undeva ce masina are, n-ai fi aflat nimic.

Invidia este utila pentru ca avem despre ce scrie 🙂 Trebuia sa adaug si asta, nu?

Dar, la modul sincer: ce e mai rau? Unul care invidiaza pe vecinul ca are masina mai buna, sau vecinul care-i ironizeaza pe invidiosi, spunand despre ei ca-si pierd timpul cu invidii in loc sa faca ceva util, productiv. Mie ambii mi se pare, in egala masura, utili.

Ah, da: invidia este utila (si) pentru sociologi, ca altfel, fara ea, ar muri de foame. La modul cat se poate de serios zic 🙂

Comments

comments

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !