Investitii pentru freelanceri

Investitii pentru freelanceri

 

Eu sunt freelancer. Nu mi-e rusine, dimpotriva, ma laud. Insa nu despre asta este vorba acum. Acum voi vorbi despre investitii. Iar acestea pot fi de diverse feluri. Le-as imparti in 3 mari categorii:

1. Investitii in dezvoltarea ta personala: aici intra cursurile si specializarile, care costa, dar si deplasarile in interes de serviciu pe care, fiind freelancer, nu prea ai cum sa le decontezi.

2. Investitiile in echipament si aparatura. La fel: nu are cine sa le plateasca, deci ele vor fi platite din propriul buzunar.

3. Investitiile in promovare. Oh, da, reclama costa, oricat de greu accepta unii ideea asta. Iar in cazul bloggerilor investitiile sunt cu atat mai importante. Blogul trebuie din cand in cand promovat, ba pe facebook, ba pe google. Apropo, ati observat ca din ce in ce mai multe bloguri apar SPONSORED pe facebook?

Hai sa discutam un pic despre investiile de la punctul 2. Pare ciudata acea categorie, insa nu este deloc. Sa va explic:

– Ca blogger ai nevoie de un laptop. Daca ai alta meserie (te ocupi, de exemplu, cu editarea video), laptopul trebuie sa fie foarte avansat. Si extrem de scump.

– Daca esti fotograf trebuie sa cumperi o camera profesionista. Si o tona de obiective.

– Exista insa si investitii in chestii mai putin fizice. Un webdesigner, fie el amator ori profesionist, va avea nevoie de pachete de vectori. un blogger va cumpara o tema, va da bine sa aiba una profesionist facuta.

E drept, este o expresie: investeste atat cat iti vei putea scoate banii. Ce inseamna asta? Un blog de 50 de vizitatori, care nu scoate bani multi, nu va trebui sa aiba o tema de 500 de dolari. Acei bani si-i va scoate foarte greu (spre deloc). Un blog de 500 de vizitatori, care scoate 300 de euro pe luna, va avea motive sa faca astfel de investitii.

Ideea generala este, insa, alta: un freelancer va fi nevoit sa faca investitii mai mari decat un angajat. De fapt investiile vor fi aceleasi, insa ca angajat nu vei stii tu niciodata cat investeste compania in tine. Chiar imi zicea, oarecum mirat, un amic: bai, tu stii la cate cursuri de perfectionare ne trimit? Costa o gramada de bani. Cand dai, efectiv, din banii tai, te gandesti de 3 ori. Cand dai din banii altora nu te gandesti deloc. Parca simti ca pierzi ceva daca nu le faci.

Investii pentru freelanceri – ce termen pretentios. Nu este nimic atat de spectaculos precum pare. Apropo, in categoria investii pentru freelanceri intra si masa pe care o dai unei piariste pentru a te baga-n seama. La o firma se cheama cheltuieli de protocol. Ca freelancer se cheama CINSTE. Salutari LIBERE tuturor!

Comments

comments

2 thoughts on “Investitii pentru freelanceri

  1. Pingback: Investitii pentru freelanceriBloguri WordPress . ro | Bloguri WordPress . ro
  2. Interesant articolul ! Poate te gandesti sa vorbesti si despre impozitele si taxele pe care le plateste un freelencer si, faptul ca nu are niciun fel de deductibilitatea, din partea statului roman…
    O duminca frumoasa!

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !