„Iasul: cel mai frumos oras de pe Pamant (pentru mine). Acolo am petrecut cei mai minunati ani din viata mea. Feeric.”
Emil Calinescu: Salutare tuturor si bine v-am regasit la o noua saptamana de interviuri. Ca de obicei las invitatul meu sa se prezinte.
Victoria Baltag: Buna sa va fie inima!
Emil Calinescu: Nu te prezinti?
Victoria Baltag: Ba da. Sunt Victoria, incantata sa va cunosc si re-cunosc.
Emil Calinescu: Buna Victoria. Daca nu te prezinti tu inseamna ca imi dai mie voie sa incepe de unde doresc. Si incep cu inceputul. Nascuta in Botosani, plecata la Iasi sa studiezi. Corect?
Victoria Baltag: Da.
Emil Calinescu: Cum ai putea caracteriza cele 2 orase? Ce amintiri ai de acolo?
Victoria Baltag: Botosaniul : mic, saracacios, cu oameni buni, visatori si sociabili. Iasul: cel mai frumos oras de pe Pamant (pentru mine). Acolo am petrecut cei mai minunati ani din viata mea. Feeric.
„Mi-am dorit sa studiez Jurnalismul la cea mai buna facultate de jurnalism din tara (sic!)”
Emil Calinescu: Pai si atunci de ce l-ai parasit? Stiu ca ai facut 1 an de facultate la Iasi, apoi te-ai mutat la Bucuresti.
Victoria Baltag: Mi-am dorit sa studiez Jurnalismul la cea mai buna facultate de jurnalism din tara (sic!).
Emil Calinescu: Si ai ajuns in FJSC. Incepem cu aceasta facultate daca asa ti-ai dorit. Zi-mi cea mai frumoasa amintire din FJSC.
Victoria Baltag: Momentul in care profesorul Marian Petcu mi-a spus ca pot mai mult.
Emil Calinescu: Care este profesorul tau preferat din acea facultate? Ca apoi urmeaza sa te intreb de un anume profesor.
Victoria Baltag: Profesorul preferat? Este vorba despre doua persoane. As indrazni sa le consider mai mult prieteni decat profesori (m-au sfatuit, sprijinit, ajutat ori de cate ori am avut nevoie). Lor le datorez o buna parte din rezultatele mele academice. Inca pastrez legatura cu domniile lor, imi sunt dragi, ii admir, ii respect si le multumesc! Este vorba despre Dr. Daniela Zeca Buzura si Dr. Marian Petcu.
Emil Calinescu: L-ai avut profesor pe Horea Badau?
Victoria Baltag: Nu.
„De fapt am invatat de la fiecare cate ceva, fie el profesor, coleg, femeie de serviciu.”
Emil Calinescu: Am inteles. Atunci spune-ne cateva cuvinte despre cealalta facultate: sociologia. In primul rand, de ce ai dorit sa faci SI sociologia (ca de jurnalism ne-ai spus) si cat de greu ti-a fost sa le faci in paralel.
Victoria Baltag: Eu mi-am dorit dintotdeauna sa devin doctor. Nu sociolog, nu jurnalist. Am avut mari probleme cu chimia in gnerala si mai apoi in anii de liceu (nu puteam sa inteleg nimic). Tata mi-a spus ca un doctor bun are nevoie de intemeiate cunostinte in chimie. Eu nu le aveam, asa ca am renuntat la vis. Voiam sa fiu doctor ca sa ajut oamenii. Sociologia a fost o inlocuire a medicinei in interpretarea mea.
Emil Calinescu: Ne spui profesorul preferat de la sociologie?
Victoria Baltag: Da. Conf.univ.dr. Stan C. Dumitru (de la Iasi) si Dr Darie Cristea de la Bucuresti.
Emil Calinescu: Ai putea compara cele 2 facultati? Care a fost mai grea, care a fost mai frumoasa, unde au fost colegii mai buni ori profesorii mai „de gasca”?
Victoria Baltag: Sa compar cele doua facultati? Acum , supa mai bine de cinci ani de cand am absolvit, nu stiu sa spun la care dintre cele doua a fost o pierdere mai mare de timp. Grea nu a fost niciuna, frumoase au fost amandoua, nu cred ca au fost colegi mai buni sau mai rai, erau pur si simplu tineri la pubertate , iar despre profesori, da, sunt persoane care mi-au ramas in minte si de la care am invatat foarte mult. De fapt am invatat de la fiecare cate ceva, fie el profesor, coleg, femeie de serviciu.
„Toate au fost utile insa, pentru mine , dupa 4 ani de Jurnalism si 4 ani de Sociologie, 2 ani de economie,management, marketing, etc., au venit ca o zi cu soare dupa o iarna lunga.”
Emil Calinescu: Cum te-ai decis sa pleci? Masterul stiu ca l-ai facut in Anglia, unde acum esti la doctorat.
Victoria Baltag: Ma saturasem de sociologie si jurnalism, hahahha! NU am plecat in Anglia. Am continuat cu un master in management/marketing la Academia de Stiinte Economice.
Emil Calinescu: Si apoi ai plecat in Anglia pentru al II-lea master.
Victoria Baltag: Corect. Insa masterul de la ASE a fost unul foarte important pentru mine. MI-a deschis mintea , daca pot sa spun asa.
Emil Calinescu: Il consideri deci mai important decat cele 2 facultati (FJSC si Sociologie)?
Victoria Baltag: Toate au fost utile insa, pentru mine , dupa 4 ani de Jurnalism si 4 ani de Sociologie, 2 ani de economie,management, marketing, etc., au venit ca o zi cu soare dupa o iarna lunga.
Emil Calinescu: Ca sa inchei subiectul, exista in Romania glume atat despre FJSC-iste, cat si despre (tr)ase-iste. Ti se par justificate?
Victoria Baltag: Glume se fac pe toate temele. Daca sunt facute pentru amuzament si nu supara pe nimeni, nu ma deranjeaza sa le aud/citesc. Nu cred ca pot vorbi despre justificare aici. Mai toate glumele sunt nejustificate.
Emil Calinescu: Spune-ne atunci de plecarea in Anglia. De ce ai plecat in Anglia si cum ti s-a parut masterul facut acolo comparativ cu cel de la noi din ASE?
Victoria Baltag: Am plecat fiindca nu aveam de ales. Mama mi-a dat trei saptmani sa-mi gasesc un loc de munca. Nu am gasit nimic. Nici dupa un an de cautari si mii de aplicatii pe toate site-urile de recrutare. Ce era sa fac? Am aplicat la o bursa in strainatate…Cum a fos masterul din Anglia comparativ cu cel de la ASE? Mai usor. Vorbim despre doua domenii total diferite totusi: economie si film.
Emil Calinescu: In perioada aceea ai lucrat si la Comisia Europeana. Ne poti povesti un pic acea perioada? Ce amintiri ti-au ramas de acolo?
Victoria Baltag: Este vorba despre un internship pe care l-am facut la Comisie. Mi-a schimbat viata. Ii pot spune ‘viata la un alt nivel’. Angajatii Comiiei vorbesc trei, patru limbi strainie, au studii la cele mai buni universitati din lume,sunt amabili, calmi si pozitivi. Acolo mi-am facut legaturi, cunostinte, prieteni care m-au sprijinit si ajutat foarte mult mai apoi.
Emil Calinescu: Iar dupa terminarea internshipului ai avut posibilitatea de a ramane la Comisie si n-ai mai vrut? Sau nu s-a putut sa ramai in continuare?
Victoria Baltag: In cazul meu, nu, nu am avut nicio oportunitate sa raman. Mai mult decat atat, nu ma chinuisem prea mult sa-mi gasesc loc de muna acolo intrucat doream sa ma intorc in UK pentru doctorat. Dar voi considera pe viitor.
„Connections este copilasul meu.”
Emil Calinescu: Dupa terminarea acelui internship te-ai intors in tara si ti-ai facut un ONG. Ne poti spune cateva cuvinte despre el? Si ceva realizari cu el daca se poate.
Victoria Baltag: Connections este copilasul meu. Este o organizatie care sustine activitati educationale, culturale, artistice pentru tineri. In acte suntem din martie 2012. De atunci am facut diferite actiuni caritabile ( recent am donat calculatoare unei scoli dint-un sat in apropiere de Bucuresti), in mai am avut primul proiect de formare pentru tineri, finantat de Youth in Action si in iunie am fost parteneri in cadrul unui schimb de tineri in Antalya.
Emil Calinescu: Ne poti spune doua cuvinte despre proiectul de formare, primul organizat de Connections?
Victoria Baltag: A fost un training de formare a facilitatorilor in cadrul ong-urilor. Am avut participanti din mai multe tari europene, buna parte dintre ei provenind din categorii sociale dezavantajate, una dintre paticipante era nevazatoare. A fost primul proiect de asest gen intreprins de Connections. Multe emotii.
Emil Calinescu: Si esti multumita per total?
Victoria Baltag: Cred ca ar fi mai cuminte sa-i intrebam pe participanti. Din parerile pe care le-am primit de la ei, da, pot spune ca a fost un program reusit!
Emil Calinescu: Este vreun proiect in perioada imediat urmatoare?
victoria_baltag: Da. In toamna eu si echipa vom aplica pentru o alta finantare Youth in Action menita sa asigure costurile unui nou prooiect de formare international. De asemenea, am primit niscaiva oferte de parteneriate cu ONG-uri din alte tari pe care le vom onora. In alta ordine de idei, suntem deschisi la propuneri.
Emil Calinescu: Spune-ne acum despre alt proiect al tau, Casa de Productii. Stiu ca ai pornit-o cam in acelasi timp cu ONG-ul.
Victoria Baltag: Da. Casa de productie cinematografica este rezultatul masterului pe care l-am terminat la Univeristy of Birmingham. O pasiune a luat forma realitatii. Acum trei ani nu as fi indraznit nici macar sa imi imaginez ca eu voi putea realiza filme (fie ele si documentare – sic ). Astazi imi vad primul premiu, pentru primul film documentar produs de Victoria Baltag: ‘Faith and Flame’ – The popular Prize Award- oferit la Research Festival organizat de LSE London, UK.
Emil Calinescu: In afara de acest film ai mai lucrat la vreunul?
Victoria Baltag: Da. Un scurtmetraj ‘The memory of water’ dupa Shelag Stephenson.
Emil Calinescu: Pentru ca tot suntem acum la filme, sa inteleg ca sunt unul din hobbiurile tale. Ne poti spune filmul tau preferat?
Victoria Baltag: Nu am un film preferat.
Emil Calinescu: Atunci spune-ne unul care te-a impresionat in ultima perioada. Si, daca se poate, un film care sa te fi impresionat in sens negativ.
Victoria Baltag: Hmm..grea intrebare. Eu nu sunt negativista, deci e greu sam aimpresioneze ceva negativ. Nu am raspuns la aceasta intrebare.
Emil Calinescu: Zi-mi atunci cel care te-a impresionat pozitiv.
Victoria Baltag: Pentru fiecare productie cinematografica se depune un mare efort, munca multa, nopti nedormite, o intreaga echipa este pusa pe jar. Inainte de a judeca….ce bine ar fi sa ne gandim si la asta. Este atat de usor sa spui Nu mi-a placut nu stiu ce film. Ma impresioneaza pozitiv fiecare film.
Emil Calinescu: Nu vrei sa ne zici. Am inteles. Ne poti spune atunci ce alte hobbiuri mai ai?
Victoria Baltag: Multe. Patinajul, echitatia, dansul, pictura, prietenii, ciocolata, blogging-ul, bowling-ul, hm..sunt multe.
Emil Calinescu: Echitatia? Stii sa calaresti sa inteleg.
Victoria Baltag: Da. Cai.
Emil Calinescu: Revenim atunci la lucruri serioase. Esti acum in Anglia la doctorat. Ne poti da mai multe detalii?
Victoria Baltag: Fac un doctorat in Antropologie la University College London, una dintre primele universitati din lume. Sunt tare mandra. Studiez educatia formal-nonformala si fenomenul de abandon scolar in Romania , in special in cadrul minoritatilor. In septembrie voi veni in tara sa incep cercetarea de teren, cercetare ce va dura 12 luni. Cred ca o sa iasa si un film documentar din asta.
„Cred ca imaginea proasta despre Romania este in general afisata de catre oamenii fara prea mluta educatie care trag concluziile repede, dupa ureche.”
Emil Calinescu: Ne spui acum cum se vede tara noastra din Londra si in general din Anglia? Si, daca se poate, sa ne spui cum era vazuta si din Luxembourg , de catre membrii Comisiei Europene? Este o imagine asa proasta precum avem noi impresia?
Victoria Baltag: Imaginea pe care o au englezii sau luxemburghezii despre Romania este impartita in functie de categoriile sociale/intelectuale. Asadar, la mine la universitate nu am auzit pe nimeni sa vorbeasca ceva urat la adresa romanilor. Nici nu m-am simtit discriminata fiind romanca. In Luxembourg la fel. Cred ca imaginea proasta despre Romania este in general afisata de catre oamenii fara prea mluta educatie care trag concluziile repede, dupa ureche.
Emil Calinescu: Acum ne-ai putea spune ce tara ai alege dintre toate pe care le-ai vizitat?
Victoria Baltag: Ca sa locuiesc, sa vizitez, sau sa studiez?
Emil Calinescu: Pai ia-le pe rand.
Victoria Baltag: Pentru studiu: Londra, pentru relaxare: Antalya, pentru o viata tihnita: Luxembourg.
Emil Calinescu: Te-as ruga sa-mi zici acum despre activitatea ta blogosferica. Stiu ca ai 3 bloguri, insa postezi foarte rar pe ele. Ne poti spune „povestea” lor.
Victoria Baltag: Eram studenta in anul trei la FJSC. Profesorul Ulmanu ne-a dat ca tema de curs sa ne facem bloguri. Nu aveam nicio idee. L-am sunat pe colegul meu Teo si el mi-a dat doua variante: MagazinDeVise si CalatoriaMea. Eu le-am luat pe amandoua. Al treilea este in limba engleza, o data ca sa invat sa scriu englezeste si a doua, ca sa nu mai stea colegii mei din Anglia pe google translate
victoria_baltag: Sctiu rar..fiindca eu traiesc in lumea reala , nu cea virtuala (sic).
Emil Calinescu: Spune-ne atunci ce bloguri citesti?
Victoria Baltag: minunat.eu (fireste ).
Emil Calinescu: Si altele?
Victoria Baltag: Nu citesc bloguri…am carti de antropologie o groazaaaaa in schimb.
Emil Calinescu: Zi-ne atunci ce bloggeri ai cunoscut offline? Ai fost la vreo 2 intalniti de bloggeri. Ne-ai putea spune cativa bloggeri pe care i-ai cunoscut, si eventual sa-i si caracterizezi?
Victoria Baltag: Nu ii cunosc atat de bine cat sa-i caracterizezi. Cel mai bine ii cunosc pe Emil Calinescu, Andrew si Simona. Primii doi sunt prieteni de suflet, dragi si scumpi. Simona e o adorabila domnisoara de la FJSC, destepata,cu simtul umorului si perspective frumoase de viitor.
Emil Calinescu: Penultima intrebare a acestui interviu. Spune-mi ce am uitat sa te intreb. Sau, altfel spus, ce intrebare ai mai pune Victoriei Baltag daca ai fi acum intervievatorul ei (una pe care n-am pus-o eu). Si, bineinteles, sa si raspunzi la ea.
Victoria Baltag: Esti fericita? Raspuns: Nu.
Emil Calinescu: Ne poti si detalia un pic? Aici as spune ca ti-ai cam facut-o cu mana ta.
Victoria Baltag: hahaha Nu dau detalii. Asta o sa fie enigma interviului tau (sic).
Emil Calinescu: Ultima intrebare este o rugaminte: transmite un mesaj cititorilor emilcalinescu.eu.
Victoria Baltag: Sa cititi bine!
Emil Calinescu: Multumesc Victoria. Si va multumesc si voua pentru ca ne-ati urmarit. Va astept si saptamana viitoare cu un nou interviu. Pana atunci salutari BLOGOSFERICE va doresc!
5 thoughts on “Interviul saptamanii – Victoria Baltag: Mi-am dorit sa studiez Jurnalismul la cea mai buna facultate de jurnalism din tara (sic!).”