„ce-i in vegas, ramane in vegas!”
Emil Calinescu: Salutare si bine v-am regasit la un nou interviu. Revin la traditia cu sarbatoritii. Dar, tot ca traditie, voi lasa invitatul meu sa se prezinte.
Un Neuron: un Neuron la „celalalt capat al microfonului”, iar pentru cunoscatori ma intitulez scurt si la cutia milei drept: Parintele Neuronie.
Emil Calinescu: Hai sa incepem cu „numele tau”: de ce Un Neuron? Care este povestea acestei nickname?
Un Neuron: povestea-i simpla: acum f’o 4 ani m-am apucat de citit bloguri. Primul blog pe care mi-au picat ochii a fost groparu.ro – scria uomu’ asta asa fain despre Delta.. –
… pornind de la articolele cu/despre pescuit/Delta, ne-am imprietenit si povestit diverse. El m-a sfatuit sa-mi fac un blog. Si tot cu el am ales numele blogului (bine, io dadeam nume de blog iar el isi dadea cu parerea).
Emil Calinescu: Dar este asemanarea destul de mare cu Neuronu.ro, blogul comediantului Tibi Neuronu. Te-a ajutat sau, dimpotriva, te-a dat in jos aceasta confuzie?
Un Neuron: Habar n-am, pentru ca am aflat de neuronu.ro abia la vreo juma’ de an de la infiintarea blogului meu. Deja imi luasem domeniu! Si sincer sa fiu, scriu pentru ca-mi place. Nu m-am apucat de scris pentru a avea doua’j’de mii de cititori unici pe zi.
Emil Calinescu: Dar crezi ca ai cititori care au vrut sa intre la el si au ajuns la tine? Dupa cautari, exista utilizatori care au cautat COMEDIANT (sau chestii de genul) si care au ajuns pe blogul tau?
Un Neuron: Ha. Cred ca au fost vreo 4-5. In mare parte, cititorii au cautat chestii mai mult sau mai putin oltenesti.
Emil Calinescu: Dar de ce nici pe blog, nici pe facebook, nu-ti folosesti numele tau real? Nu vrei sa ca la cautarea numelui tau sa fie gasit blogul ori profilul de facebook?
Un Neuron: Exact. ce-i in vegas, ramane in vegas!
Emil Calinescu: Nu poti spune numele tau real (si complet) nici macar in acest interviu?
Un Neuron: Nici macar. Bine, daca vrei neaparat, poti face ceva deductii si vei gasi si numele real. Dar revin si spun, ce-i in vegas ramane acolo.
Emil Calinescu: Ma mir ca facebook-ul nu te-a obligat sa-ti pui numele real. Pe Spanac, de exemplu l-a obligat sa-si schimbe numele. Ca si pe Javra.eu, de altfel. Pot spune ca esti un norocos.
Un Neuron: Posibil. Ca sa fiu sincer, nici in familie nu mi se spune prenumele real. Asta-i chiar de ras, pentru ca sunt strigat „Bob”!
… Si Bob nu are nici cea mai mica legatura cu numele/prenumele.
Emil Calinescu: Zi-ne acum despre „calificativele” de pe blog: oltean, tigan, jidan. De ce te-ai autocaracterizat astfel? Ai astfel de origini sau sunt puse doar pentru public?
Un Neuron: Nu neaparat pentru public. Provin din olteni 100% si-imi place sa ma targuiesc de nu-ti vine a crede. Iar chestia cu tiganul vine de la tata: era destul de negru la culoare pe timpul verii, astfel ca toti credeau ca-i tigan. Prin urmare mi se zicea ca-s pui de tigan.
Emil Calinescu: Toate ca toate, insa tie ti se zice Parinte? Ne spui si originea acestui SUPRAnume (nu neaparat mie, cat mai ales citiorilor )?
Un Neuron: Da, mi se mai spune si Parinte. Dar asta din cauza vocii si a aparatului foto canon, pe care l-am adus la un blogmeet. canon= canoane.
Emil Calinescu: Dar ai spus ca ti-au mai zis si altii Parinte. Nu ti s-a spus prima oara la blog-meet parinte. Sau stiu eu gresit?
Un Neuron: E corect ce stii tu! Prin ’94 ma batea gandul sa intru la seminar si am cochetat o perioada cu ideea (asta insemnand niste vizite prin altar, cantari bisericesti) dar soarta a decis sa merg prin calculatoare. Dar prietenii faceau misto in continuare : Parinte, facem si noi o pomenire? Ne impartasim un pic?
„In mare parte scriu despre ce mi se intampla in viata de zi cu zi. Mie sau altora. In cazul in care vrei sa-ti bei cafeaua dimineata in fata calculatorului si ai chef sa te amuzi, intri si citesti.”
Emil Calinescu: Si ai regretat vreodata ca nu te-ai facut preot? Acum, dupa atatia ani, crezi ca a fost o decizie buna sau nu?
Un Neuron: Nu ma uit in trecut. Viata merge inainte cu bune si cu rele, dar mai ales merge cum vrei tu.
Emil Calinescu: Hai sa revenim la blogul tau. Despre ce scrii pe el? De ce ar trebui sa-l viziteze lumea? (moment publicitar, ca sa zic asa)
Un Neuron: In mare parte scriu despre ce mi se intampla in viata de zi cu zi. Mie sau altora. In cazul in care vrei sa-ti bei cafeaua dimineata in fata calculatorului si ai chef sa te amuzi, intri si citesti. As face si tutoriale daca as avea despre ce sa scriu. pana acum, am scris detaliat doar despre mecanica auto.
Emil Calinescu: Ai scris, pana acum, vreun advertorial?
Un Neuron: Am scris, dar tot in felul meu. Amuzant, adica. sau cel putin asa sper eu, ca-s amuzant. Na, acu’ io-s mandru ca scriu corect gramatical in cel putin 95% din cazuri. Ceea ce-i mare lucru avand in vedere ca nu am avut nici cea mai mica tangenta cu scrisul. De fapt, de la cifere la litere e diferenta mare.
Emil Calinescu: Despre ce ai scris? Care-s criteriile dupa care iti alegi advertorialele?
Un Neuron: Ei draci, criterii. Crezi ca am alergat eu dupa advertoriale? Am primit mail in care am fost intrebat daca vreau sa scriu despre seminee. Ok, scriu. Am scris, si culmea, in toamna am luat un semineu pentru mosie!
Emil Calinescu: De pe site-ul cu pricina?Sau ai vizitat concurenta?
Un Neuron: De pe site-ul cu pricina m-am inspirat. Nu pot spune c-am vizitat concurenta, pentru ca am luat semineul dintr-un magazin de bricolaj (gen Bricostore/Praktiker/Baumax). Dar site-ul cu pricina mi-a dat idei bune.
Emil Calinescu: Care este cel mai de succes articol de pe blogul tau? Cel mai vizitat si comentat articol.
Un Neuron: Asta ar fi cel mai vizitat articol: http://www.neuronul.ro/cum-sa-te-feresti-de-tepe.html
… Iar cel mai comentat, habar n-am cum sa caut. Poate ma luminezi.
Emil Calinescu: Credeam ca stii vreunul care sa fi strans comentarii. O cautare direct dupa numarul de comentarii nu ai cum sa faci…
Un Neuron: Gata, am gasit si un articol comentat : http://www.neuronul.ro/cum-sa-nu-schimbi-cauciucuri.html .
„Si da, binecuvantez! Acum si-n vecii vecilor, amin! Sa fie primita [RUBRICA] de cititorii nostri!”
Emil Calinescu: Bun, ajungem acum la partea importanta (ca sa zic asa): la blog-meet-uri. Ne descrii, pe scurt, bloggerii pe care i-ai cunoscut la blog-meet-uri (cu o scurta caracterizare a lor)? Si, inainte de asta, spune-ne ce ai obtinut in urma blog-meet-urilor? Principalul beneficiu, ca sa zic asa.
Un Neuron: Bun. S-o luam cu inceputul. Cand am participat la beer-meet am cautat o singura chestie: sa-mi fac prieteni noi. Asta am cautat si de asta am beneficiat. Ca elefanti participanti la beer-meet:
Spanac, Bogdan Constantinescu, Eu, Parintele si Adelin. Berea e nelipsita 🙂– Tu, Emil a lu Calinescu = ditamai uomu, mare beutor de bere (cateodata am impresia ca ma si intreci), bun partener de discutii si caterinca
– Spanac – elefant la trapez, se plange de orice si din orice. Daca-l chemi la 6,30 la o intalnire, el sigur ajunge la 7. in rest, Daca te poate ajuta, te ajuta.
– Cristi mitroi – mare om, mare caracter, execelent fotograf, extraordinar de bun in arta aia a lui de-i zice grafica pe calculator.
– Bogdan Constantinescu – jos palaria, si cu chestia asta am spus tot
– Daniel botea – oltean verde, bun la toate.
– Diana Bocai – am vazut c-a batut in retragere.
– Irina Baragoi – o pisicoasa de nota 10.
– Serban Paun – vestita pasare maiastra , ai ce discuta cu el.
– Adelin Hogea – mi-e drag la inima.
… Daca am sarit pe careva imi cer iertare si promit ca nu se va mai intimpla… Pe cuvant de oltean, tigan si jidan.
Emil Calinescu: Pai sa-ti zic pe cine sarisi? Sarisi pe Andrei Ciobanu, de exemplu. Altii sariti de tine ar fi Kathy si Luciana. Daca or mai fi si altii, asta e, sa ne injure pe amandoi.
Un Neuron: Mai pardon, prekinul Andrew – caterinca de baiat. Luciana si Kathy – poi nu prea ne-au mai vizitat la ber-meet.
…Da’ de ce sa ne injure? Bage un comentariu la articol si dam repede o caracterizare.
Emil Calinescu: Spune-ne, acum, despre alti bloggeri pe care i-ai intalnit. Ai zis ceva de Groparu. Ni-l poti caracteriza nitel si pe el? Si daca mai e unul in afara de Groparu, zi aici, sa stie toata lumea. Apoi urmeaza intrebarile din public.
Un Neuron: Pai de Groparu nu prea sunt eu in masura sa zic multe. Mi-i prieten bun si-n online si-n offline. E bun de pus la rana.
Alaturi de Groparu, la un RoBlogFest mai vechiAlti bloagheri intalniti? Pai ar fi Visurat, dar a fost o intalnire scurta, cateva zeci de minute si f’o 2 beri – nu-ti faci o parere doar din asta. A, si ar mai fi Gaben – uomu’ asta e un criminal. Nu poti bea nici apa in preajma lui, pen’ca o imprastii peste tot.
Emil Calinescu: Acum urmeaza intrebarile din public. Prima: te deranjeaza faptul ca de multe ori, pe facebook, esti taguit cu rugamintea PARINTE, BINECUVANTEAZA CHESTIA ASTA?
Un Neuron: Nu. de ce sa fiu deranjat?
Emil Calinescu: Ti-am zis, e o intrebare din public. Daca NU esti deranjat, binecuvantezi aceasta rubrica de interviuri? Cu un trafalet pe ecran daca se poate…
Un Neuron: Daca este ecranul tau, dam si cu busuioc! Nu-s un suparacios! Si da, binecuvantez! Acum si-n vecii vecilor, amin! Sa fie primita de cititorii nostri!
Emil Calinescu: Alta intrebare din public: ai cantat, vreodata, la vreun eveniment, alaturi de preot? A existat vreo situatie in care lumea sa considere ca vocea ta este mai buna decat a preotului?
Un Neuron: La slujbele de duminica am dat cu vocea. Dar in nici un caz nu mi s-a transmis ca vocea mea este superioara. Ce dracu’, ala avea sculele in mana! Io aveam doar un ceaslov deschis in fata.
Emil Calinescu: De ce nu participi la conferintele de online: Social Media Summit, Webstock etc? (intrebare venita tot din public)
Un Neuron: Pentru ca nu detin timpul necesar.
Emil Calinescu: Te-a tentat, vreodata, sa prestezi Stand-up pe o scena? Sau ti-e teama ca vei fi confundat cu celalalt Neuron? (tot din public)
Un Neuron: Nu m-a tentat. Si sincer, nu pot fi la nivelul celuilalt Neuron. Nici intr-o mie de ani. Unii sunt nascuti sa faca asta.
… Eu raman la Parohia mea.
Emil Calinescu: Spune-ne cum au reactionat apropiatii tai atunci cand ti-ai facut blog: cunostinte, familie, prieteni etc? Si daca acestia iti citesc sau nu postarile de pe blog.
Un Neuron: Pai initial au zis ca-i o chestie de moment. Dupa asta, au inceput sa ma citeasca. Si atat. Se simt bine si zambesc!
Emil Calinescu: Interviul va aparea de ziua ta. Spune-mi ce ganduri ai la implinirea varstei de 34 de ani?
Un Neuron: Pana mea, imbatranesc si nu am timp sa fac tot ce as vrea. dar sper, sanatos sa fiu !
Emil Calinescu: Ce planuri de viitor ai? Cum te vezi peste 10, respectiv 20 de ani?
Un Neuron: Planuri sunt multe. dar prima oara as vrea sa castig la loto!
Emil Calinescu: Esti microbist, te uiti la campionatul mondial? Nu d-alta, dar suntem fix intre 2 meciuri acum.
Un Neuron: Exact nu! Am fost la foarte multe meciuri, dar numai in calitate de fotograf.
… Stiu, totusi, ce e ala un offside. Si nu ma omor dupa sporturi in general. sunt cam puturos din fire.
Emil Calinescu: Nu am zis sa le practici, am zis sa te uiti la ele. Si eu is lenes din fire, insa imi place sa-i vad pe altii alergand si muncind. Iubesc sa-i vad pe altii transpirand.
Un Neuron: Prefer un film bun.
Emil Calinescu: Zi-mi, atunci, filmul tau preferat? The best of the best, ca sa zic asa.
Un Neuron: N-am filme preferate. orice „sf” bine facut. Sa fie o poveste bunicica si efecte cat mai spectaculoase.
Emil Calinescu: Zi-mi de filmele romanesti daca le gusti sau nu? SI daca da, pe care le preferi: pe cele vechi, de dinainte de 89, sau pe cele noi, de dupa 2000?
Un Neuron: Poi n-am vazut sf-uri romanesti!
Emil Calinescu: Numai SF-uri vezi?
Un Neuron: Cam asa…. Astept cu nerabdare sa vad Edge of tomorow.
Emil Calinescu: Stii penultima intrebare clasica a oricarui interviu al meu?
Un Neuron: Nu!
[NOI, OLTENII] „Suntem nascuti pentru a nu fi contrazisi!”
Emil Calinescu: Hai c-o formulez oficial: ce intrebare i-ai mai pune Parintelui Neuronie daca ai fi in locul meu?
Un Neuron: Iti plac jocurile pe calculator?
Emil Calinescu: Acum trebuie sa si raspunzi la ea.
Un Neuron: Da. Si m-am lasat de strategie si m-am apucat (de f’o 6 ani incoace) de shootere.
In principal imi plac cele care au in rol ceva lunetisti. Si nu, nu-mi place sa joc online.
Emil Calinescu: Ziceam ca termin, dar a mai sosit o intrebare din public: zi-ne cum e cu mandria de a fi oltean? De ce noi, oltenii, ar trebui sa ne mandrim cu originile noastre?
Un Neuron: Pentru ca suntem nascuti pentru a nu fi contrazisi!
Emil Calinescu: Ultima intrebare este despre interviu: cum fu acest interviu? Ce avu bun, ce avu rau, ce mai trebuia sa aiba? Zi de intervievator cum fu? Cum fu sa dai interviu pe chat (pentru tine oricum cred ca este primul interviu, asa ca trebuie sa ne zici si cum te simtisi, pentru prima oara, in aceasta calitate)? Tot ce ai de spus despre interviu, de rau sau de bine, trebuie sa spui acum.
Un Neuron: Iar cine tace , sa taca pe vecie.
Mno, rau n-a fost. Ai omis sa ma intrebi de carti. . M-am simtit ok, pana la urma n-am dat cu subsemnatul pe vreun proces verbal. E ca si cum as fi vorbit cu niste prieteni la un pahar de bere. Tu, tu esti un elefant zburator ce vorbeste la fel de mult ca mine. Aia e, si e de bine!
Emil Calinescu: Pai daca vrei sa zici de carti, pe final, zi. Zi ce carti citesti si care e ultima citita. Si nu, n-ai voie sa zici de Biblie.
Un Neuron: Ultima? Nobila Casa de James Clavell. Citesc din toate ariile posibile. inclusiv manuale de reparatii.
Emil Calinescu: Eu am terminat. La multi ani, parinte, si impliniri pe toate planurile. Si sa ne vedem cu bine la o bere (sfanta, bineinteles). Salutari SFINTE tuturor cititorilor. Iar Parintele Neuron are ultimul cuvant: un mesaj pentru pacatosii care citesc acest blog.
Un Neuron: Multumesc de urarare! Binecuvantari si fiti optimisti! Daca e sa picam, nici dracu’ nu ne mai scapa!
A fost bine, n-a fost răui.