„Am urmat facultatea de Fizica […] si momentan lucrez in domeniul bancar… stiu ca n-au nicio legatura insa mi se pare fascinant sa experimentezi domenii noi. „
Emil Calinescu: Salutare si bine v-am regasit la un nou interviu. Dupa 2 saptamani de pauza, cauzate de canicula si de alte probleme ale mele si ale celor care urmau sa fie intervievati, revin astazi cu un nou interviu. Ca sa pastram traditia, voi lasa invitatul meu sa se prezinte.
Paul Dutu: Salutare, PaulDutu.eu sunt . O parte din voi ma stiti de pe la teatru!
Paul Dutu la Teatrul RosuEmil Calinescu: Haide sa incepem cu latura offline: ce studii ai si cu ce te ocupi (ce anume muncesti)?
Paul Dutu: Am urmat facultatea de Fizica, apoi un master in ” Surse de energie regenerabile si alternative” si momentan lucrez in domeniul bancar… stiu ca n-au nicio legatura insa mi se pare fascinant sa experimentezi domenii noi .
Emil Calinescu: Tot in categoria DOMENII NOI intra si bloggingul? Ne spui cum ai intrat in aceasta lume a bloggingului?
Paul Dutu: Se poate spune si asta… am intrat de curand in lumea bloggingului, avand domeniu de sine statator de doar 4 luni. Intrarea in lumea online s-a produs treptat … initial m-am ocupat de un magazin online la firma la care lucram, apoi am urmat un stagiu de practica la o revista online pt femei(ralix.ro). Dupa acest stagiu de practica, am zis sa incerc ceva „pe cont propriu” si am inceput sa scriu pe www.pauldutu.wordpress.com. Usor, usor am inceput sa cunoasc oameni cu aceleasi pasiuni, am inceput sa am trafic si am zis sa trec la urmatorul nivel- un domeniu de sine statator. Asa a aparut pauldutu.eu .
Emil Calinescu: Stagiu la o revista pentru femei? Hmm, asta suna interesant. Ne spui cum a fost sa lucrezi, ca barbat, la o astfel de revista?
Paul Dutu: A fost foarte interesant! E minunat sa fi inconjurat de femei frumoase si inteligente! Se spune ca orice minune tine 3 zile. La mine a tinut 3 luni.
Emil Calinescu: Dar ce trebuia sa faci tu? Redactai articole? Te ocupai de partea social-media, distribuind articole pe retelele sociale? Care erau atributiile tale?
Paul Dutu: Ma ocupam de partea de vanzari si parteneriate. Asta pe langa partea de social media care era un lucru care venea de la sine.
„Oricat de idealist ar suna, incerc prin ceea ce scriu pe blog sa contribui la o lume mai calitativa.”
Emil Calinescu: Acum zi-ne de magazinul online de care te-ai ocupat. Intai si intai, despre ce magazin era vorba?. Acela a fost primul contact cu social media?
Paul Dutu: Era vorba de www.miniblu.ro. Din pacate firma a dat faliment si magazinul online nu mai exista.
Emil Calinescu: Spune-ne acum de blog. Ai trecut pe domeniu dupa un timp relativ scurt (3 luni daca nu ma insel). De unde atata graba?
Paul Dutu: De data asta de inseli. Au fost vreo 9 luni (sept 2013-iunie 2014). Nu a fost graba, totul a venit de la sine. Cum spuneam, in perioada in care am scris pe subdomeniul pauldutu.wordpress.com mi s-au intamplat lucruri foarte frumoase. Sa-ti dau un exemplu: la finalul unui spectacol pe care l-am vazut la Teatrul Rosu, o domnisoara m-a oprit si mi-a multumit pentru recomandarea facuta. Se pare ca aflase de acel spectacol de la mine de pe blog. Acela a fost momentul meu de confirmare; momentul in care am inceput sa iau mult mai in serios blogging-ul. Apoi, Andrei Ciobanu mi-a explicat cum sta treaba cu domeniul de sine statator si mi-a recomandat firma de hosting la care era el, ajutandu-ma sa pun pe picioare ceea ce astazi este pauldutu.eu .
Emil Calinescu: Ce avantaje efective, materiale sau nu, ai avut de pe urma blogului?
Paul Dutu: Nu m-am gandit niciodata la avantajele materiale pe care mi le-ar putea aduce bloggingul. Pentru a-mi asigura partea materiala am un job . Blogging-ul ramane pasiunea mea de suflet si incerc pe cat posibil sa nu amestec lucrurile. Oricat de idealist ar suna, incerc prin ceea ce scriu pe blog sa contribui la o lume mai calitativa. Daca un om se hotaraste sa vada o piesa de teatru sau sa citeasca o carte despre care a aflat pe blogul meu, eu mi-am atins scopul.
Emil Calinescu: Sa inteleg ca este un blog exclusiv cultural? Doar despre filme, teatre si carti?
Paul Dutu: Nu l-as cataloga ca fiind exclusiv cultural, ci mai degraba unul calitativ. Pe pauldutu.eu, impreuna cu cititorii mei, schimb impresii despre carti interesante, evenimente de calitate, piese de teatru bune, muzica, filme, locuri si oameni frumosi. Nu o sa citesti pe blogul meu niciodata despre politica sau fotbal.
Emil Calinescu: Dar articole platite vom citi? Sau alea sunt interzise?
Paul Dutu: Depinde de subiect. Daca e un articol platit despre telemeaua de vaca de la Carrefour Constanta, cu siguranta NU. Cum spuneam, am un job din care traiesc decent.Nu-s genul de om care sa faca compromisuri pentru bani.
Emil Calinescu: Sa inteleg ca nu-ti place sa citesti advertoriale? Cand vezi pe alte bloguri articole platite eviti sa le citesti?
Paul Dutu: Depinde de subiect si de modul in care e scris advertorialul. De cat de bine argumentat este. Avand o oareacare experienta in vanzari nu ma pot declara fanul advertorialelor.
Emil Calinescu: Daca tot suntem la Paul Dutu CITITORUL de bloguri, spune-ne ce cauti tu pe bloguri? Ce fel de bloguri frecventezi si ce articole? Urmeaza ca apoi sa ne spui si blogurile tale preferate.
Paul Dutu: Dupa cum probabil ti-ai dat seama am o „problema” cu calitatea … Intr-o lume plina de nonvalori eu ma incapatanez sa gasesc/ citesc lucruri de calitate. Si chiar reusesc. Citesc cu foarte mare placere doipedoi.com – blog din vestul tarii. Daniel Mitre scrie absolut fantastic. Recomand. De asemnea o citesc cu placere si pe Mihaela Petre – pelateatru.blogspot.ro, sau pe Ileana Andrei- ileanaandrei.ro. Ii mai urmaresc pe Andrei Ciobanu – andreiciobanu.eu – si pe Raluca Uluiteanu – ralucauluiteanu.eu – dar cum ei imi sunt prieteni , am zis sa nu incep cu ei. Iar de la tine citesc articole despre filme ( imi place foarte tare cum scrie Vlad Trif pe blogul tau – chiar e talentat si nu inteleg ce nu isi face blog ), despre piese de teatru si interviuri. Restul … e Can Can.
„Nu stiu care e targetul tau de cititori. Insa daca -s niste reprosuri bine argumentate, le accept!”
Emil Calinescu: In afara de mine, Andrei si Raluca, ce alti bloggeri ai mai cunoscut?
Paul Dutu: Pe Mihaela Petre, pe care am cunoscut-o pe la Teatrul Evreisc, pe Oana Nae. Probabil mai sunt si altii cu care m-am intersectat la un moment dat.
Emil Calinescu: Oana nu prea e bloggerita. Are un site de prezentare, nu un blog. Spune-ne, insa, daca se poate, cat de cunoscut ai ajuns datorita blogului? In afara de acea situatie, in care cineva ti-a multumit pentru recomandare (petrecuta la Teatrul Rosu), ai mai patit lucruri asemanatoare? Eventual ceva de rau, sa-ti reproseze cineva o opinie avuta pe blog.
Paul Dutu: Oana a avut si blog la un moment dat … vezi ca inca mai ai link spre fostul ei blog daca tin eu bine minte. Nu pot spune ca am devenit cunoscut datorita blogului. Daca-mi doream cu orice pret sa devin cunoscut abordam alte subiecte.Pana in prezent, blogging-ul nu mi-a adus cunoastere (inca nu ma opresc oamenii pe strada), insa mi-a adus privilegiul de a cunoaste OAMENI DEOSEBITI. Asta e unul din marile castiguri. De reprosat nu mi-a reprosat nimeni nimic pana in prezent, dar nu e timpul trecut … vrei sa incepi tu, heitare?
Emil Calinescu: Crezi ca vrei primi reprosuri dupa acest interviu?
Paul Dutu: Nu stiu … Nu stiu care e targetul tau de cititori. Insa daca -s niste reprosuri bine argumentate, le accept!
Emil Calinescu: Ai pomenit cuvantul HEITAR. Ne poti defini acest cuvant si, eventual, sa dai exemplu de cativa heitari? Is ei utili si trebuie incurajati ori, dimpotriva, fac rau?
Paul Dutu: Pentru mine, heiter=Emil Calinescu. Esti cel mai mare heiter pe care-l cunosc. Mandreste-te cu asta!!! Cred ca heitarii trebuie luati ca atare. Deci nici nu-i incurajez nici nu incerc sa le astup gura .
„Hipster e omul care incearca sa atraga cu orice pret si prin orice mijloace atentia asupra lui.”
Emil Calinescu: Tu, ca blogger, n-ai heitari? Persoane care sa-ti vaneze constant greselile si sa te taxeze, eventual in public?
Paul Dutu: N-am, sau cel putin asa imi place sa cred. Oamenii care-mi atrag atentia asupra eventualelor greseli imi sunt prieteni si o fac la modul frumos incat nu-i consider heiteri. Ca oameni, suntem din start supusi greselilor , iar in ceea ce priveste publicul, n-am o problema cu asta. Prefer sa fiu taxat in public cu mine de fata, decat sa fiu taxat in lipsa.
Emil Calinescu: Crezi ca este o diferenta intre oameni si bloggeri? Prin blogosfera asa se zvoneste. Tu cum te consideri: om sau blogger?
Paul Dutu: Nu stiu prea bine ce se zvoneste in blogosfera. Sunt nou pe aici . Cat despre a doua parte a intrebarii sunt de parere ca bloggeri sunt o categorie de oameni care vor sa impartaseasca celorlalti din experienta lor. Si ca sa-ti raspund la intrebare ma consider un om pasionat de blogging. Multumit ?!
Emil Calinescu: Despre hipsteri ce ne poti spune? Ce-s aia hipsteri? Te consideri hipster? Ne poti da exemplu de asa ceva?
Paul Dutu: Dupa mine, hipster e omul care incearca sa atraga cu orice pret si prin orice mijloace atentia asupra lui. Avand in vedere ca nu-mi place sa ies cu orice pret in fata, nu ma consider hipster. Oricum atribuirea termenului hipster e relativa.
Emil Calinescu: Zi-ne acum despre teatru vs film. Uitandu-ne pe blogul tau, constatam ca tu preferi teatrul. Ce are teatrul in plus fata de film? De ce preferi sa mergi la un spectacol de teatru si nu la un film? Si de ce ai recomanda si altora sa faca acelasi lucru.
Paul Dutu: Personal mi se pare ca ecranul e o bariera in transmiterea sentimentelor. De exemplu, in una din scenele spectacolului „Prefesiunea doamnei Warren”, Maia Morgenstern ( d-na Warren) ii striga (intr-o discutie aprinsa) fiicei sale: „dar eu sunt mama ta”. Vorbele acelea pline de emotie, de traire, de tot ce inseamna dragoste parinteasca, sentimentul ca „sangele apa nu se face” au reusit sa-mi provoace o stare pe care nici un film nu a reusit sa o faca. Intr-adevar prefer teatrul, dar asta nu inseamna ca nu apreciez si filmele bune. … Cat despre recomandari … nu recomand intre cele doua, recomand intre ele si alte lucruri. Intre ele si emisiunile de can can de la ora 17 sau miezul noptii.
Emil Calinescu: Zi-ne de ce nu acorzi note filmelor ori spectacolelor de teatru? E o intreaga dezbatere in blogosfera pe tema asta.
Paul Dutu: Din punctul meu de vedere acordarea notelor este o chestie ampla ce ar trebui realizata de specialistii din domeniul respectiv. Eu fac anumite recomandari din punctul de vedere al consumatorului.
„Cand vine vorba de carti, nu am un criteriu anume. Cred ca instinctiv citesc ceea ce-mi trebuie la momentul respectiv.”
Emil Calinescu: Ca tot sunt la moda listele, zi-ne spectacolul tau de teatru preferat (cel mai bun de pana acum), respectiv cel mai bun film vazut de tine. Si, pt a-mi pastra renumele de heitar, zi-ne si cele mai slabe filme respectiv spectacole de teatru.
Paul Dutu: Daca e vorba de liste, permite-mi sa nu ma limitez la un singur spectacolde teatru. Intr-o ordine aleatoare de-a lungul timpului m-au imtresionat in mod deosebit urmatoarele spectacole: „Profesiunea domanei Warren”, „De ce tocmai tu ?”, „Curriculum Vitae- Natalie Ester”, „XXL Fat Pig” si „Aventura in 4”. Sunt spectacole foarte bune pe care le recomand oricarui iubitor de teatru. In materie de filme, mi-au placut „The book thief” si „Culoarea sentimentelor”. In ceea ce priveste capatul opus al listei, la categoria filme slabe as introduce fara doar si poate „Jack and Jill” cu Adam Sandler. La categoria spectacole de teatru slabe din pacate pentru heiterul din tine , nu pot face o nominalizare. Fiecare spectacol de teatru pe care l-am vazut mi-a placut intr-un anume fel. Imi cunosc foarte bine gusturile si merg doar la spectacole care imi atrag atentia in mod deosebit. De exemplu, nu ma vad mergand sa vad Caragiale. Nu ma intreba de ce.
Emil Calinescu: Daca tot suntem aici, zi-ne cum iti alegi spectacolele, care sunt criteriile. Alegi dupa regizor, dupa distributie, dupa cel care a scris textul, dupa rezumat? Care-s criteriile? Tu ai spus ca nu mergi sa vezi Caragiale. Dar CE anume mergi sa vezi? De exemplu ce te-a facut sa mergi sa vezi Aventura in 4?
Paul Dutu: Merg sa vad spectacole cu teme actuale, din care sa raman cu ceva. Pe Caragiale l-am studiat destul la scoala, acum vreau sa experimentez altceva.
In ceea ce priveste lucrurile care ma determina sa merg la un spectacol de teatru, cred ca e o combinatie intre toate elementele enumerate de tine. De exemplu, la „Aventura in 4” am mers deoarece il avea in distributie pe Catalin Stelian – actorul care reuseste sa ma impresioneze la fiecare aparitie pe scena. De asemnea, un alt lucru care m-a convins sa vad piesa a fost faptul ca regia acestui spectacol este semnata de Bogdan Gagu. Cu ceva timp inainte vazusem “Traieste-ti fanteziile” o alta comedie regizata cu success de Bogdan, care il are in distributie pe Catalin. Aveam oarecum confirmarea ca cei doi fac o treaba buna.
Emil Calinescu: Zi-ne acum despre carti: ce carti preferi, cum alegi o carte, care este ultima carte citita, care este cartea ta preferata si ce carte ti-ai dori s-o vezi ecranizata ori pusa in scena?
Paul Dutu: Cand vine vorba de carti, nu am un criteriu anume. Cred ca instinctiv citesc ceea ce-mi trebuie la momentul respectiv. Ultima carte pe care am citit-o este „Jurnalul” Oanei Pellea si consider ca da, este o carte demna de atentia producatorilor de teatru si film.
Emil Calinescu: Te-ai gandit sa scrii vreodata vreo carte ori scenariul unui film/unei piese de teatru? Daca da, despre ce ar fi ?
Paul Dutu: Uite ca la asta nu m-am gandit! Promit sa ma gandesc si la urmatorul interviu sa-ti raspund la intrebare.
Emil Calinescu: Interviul apare de ziua ta. Implinesti un sfert de secol. Ce ganduri intampini trecerea acestui frumos prag?
Paul Dutu: Cred ca varstele astea cu 5 la sfarsit sau schimbarile de prefix sunt momentele in care fiecare tragem linie si incercam sa vedem ce si cum. Pana acum am iesit pe plus de fiecare data. Sper sa repet figura si de data asta.
Emil Calinescu: Zi-ne planuri de viitor: cum te vezi peste 5, peste 10, respectiv peste 20 de ani?
Paul Dutu: Sunt omul momentului si imi place sa traiesc clipa. De aceea, poate, nu ma gandesc foarte mult la viitor (mai ales peste 20 de ani). Mi-ar placea ca in urmatoarea perioada sa calatoresc mai mult si sa-mi cumpar o casa, un colt al meu. Nu pentru ca am simtul proprietatii, departe gandul, ci pentru ca in Romania de astazi, nu am garantia ca la pensie o sa-mi pot plati chiria .
Emil Calinescu: O singura intrebare am din public. Spune-ne, te rog, cum ai reusit sa iei interviu actritei Natalie Ester, de la Teatrul Evreiesc de stat?
Paul Dutu: Pe Natalie am vazut-o jucand la Teatrul Evreiesc de Stat si apoi la Teatrul de pe Lipscani. La momentul acela interviu a venit de la sine. I-am trimis intrebarile si prezentarea pe e-mail, ea a considerat ca e prea mult ceea ce scrisesm eu in prezentarea respectiva si a modificat dupa bunul plac, mentionand asta chiar in interviul respectiv. Desi forma finala a fost putin atipica , mi-a placut si am publicat-o exact asa cum era cu modificarile mentionate. In fond mesajul ei era important :”Viata e frumoasa.Daca nu e, o faci”.
Emil Calinescu: Interviul se apropie de final. Stii penultima intrebare clasica a interviurilor mele?
Paul Dutu: Cea cu feedback-ul ?
Emil Calinescu: Aia e ultima. Penultima intrebare zice asa: Ce intrebare i-ai mai pune lui Paul Dutu dac-ai fi in locul meu? Regula este sa si raspunzi la ea.
Paul Dutu: Propun sa iesim putin din tiparul clasic si sa-mi adresezi tu penultima intrebare…
Emil Calinescu: Atunci imi permit una narcisista: ce parere ai despre acest blog si proprietarul lui? Si, mai ales, ce te-a facut sa acorzi un interviu aici?
Paul Dutu: Asta e momentul in care trebuie sa te laud? Sa fiu si eu heiter, sa nu fiu ???! Din punctul meu de vedere ideea unui blog generalist este ok, insa cred ca e un pic cam mult sa amestecam filmele, piesele de teatru si telemeaua de vaca. Parerea mea. In ceea ce ma priveste, te citesc pentru ca imi place modul original in care prezinti filmele si piesele de teatru. Imi place umorul tau oltenesc . Am acceptat sa stam de vorba intrucat mi s-a parut foarte interesanta ideea unui interviu pe chat.
Emil Calinescu: Este randul feedback-ului: cum ti s-a parut acest interviu, ce a avut bun, ce a avut rau, ce i-a lipsit? Daca se poate, spune-ne mai multe despre interviurile pe chat: care-s avantajele, care-s dezavantajele. La final, asa cum au facut multi, ai putea acorda si o nota acestui interviu.
Paul Dutu: Mi se pare o metoda dinamica intrucat nu poti stii niciodata incotro te va purta discutia. Interviul a fost interesant, dar lung si mi-e teama ca cititorii tai se vor plictisi. Asa cum spuneam si in cazul filmelor sau al pieselor de teatru, notele revin specialistilor. Eu ma limitez la a spune ca a fost un dialog placut!
Emil Calinescu: Atat despre Paul Dutu. Eu ii urez LA MULTI ANI SI MULTE SUCCESE PE TOATE PLANURILE si ii las lui ultimul cuvant: un mesaj pentru cititorii Emilcalinescu.eu.
Paul Dutu: Celor care au avut rabdarea sa citeasca pana la final, le multumesc frumos, ca de altfel si tie, minunatule, si in pauza de emilcalinescu.eu, va invit sa intrati pe www.pauldutu.eu! Sper sa va placa !
3 thoughts on “Interviul saptamanii – Paul Dutu: „Oricat de idealist ar suna, incerc prin ceea ce scriu pe blog sa contribui la o lume mai calitativa.””