„… Plus că auzeam la toți bloggerii ce fain e să ai domeniul tău…ce beneficii ai..ești mai luat în seamă așa…și am zis să fiu și eu în pas cu moda.”
Emil Calinescu: Salutare si bine v-am regasit la un nou interviu. Astazi avem din nou o sarbatorita, pe care o voi lasa insa sa se prezinte.
Monica Sibisteanu: Salutare! Numele meu este Monica Sibișteanu, sunt din Onești (jud. Bacău/orașul Nadiei Comăneci) și scriu pe www.monichis.info.
Emil Calinescu: Daca tot ai inceput cu blogul, despre el te voi intreba si eu. De cand esti in blogosfera si ce te-a facut sa intri in aceasta lume a bloggerilor?
Monica, ferindu-se de paparazziMonica Sibisteanu: Ohoo povestea cu blogul este veche. Prima oară am avut blog în 2005 pe acele yahoo 360. Îmi scriam și eu doleanțele ca orice boboc în primul an de facultate…apoi am abandonat…mă mutasem și timp de 6 luni am trăit fără conexiune la net (nu credeam că e posibil să trăiești fără, dar am reușit). După episodul 2005…am revenit la blog undeva prin 2007/2008 parcă..avem un blog pe blogspot.com ..nici nu mai știu exact ce nume avea…apoi pentru că mă enervau limitările de aspect de la blogspot…m-am mutat pe wordpress, îl descoperisem și eu…iar am scris o perioadă…iar a urmat un moment în care am renunțat din cauza factorilor conjuncturali, precum job…studii..etc. M-am apucat din nou de el prin 2009, martie cred. De atunci am scris constant fără prea multe pauze…în 2012 mi-am luat și domeniu…și de atunci a apărut monichis.info.
Emil Calinescu: De ce te-ai decis sa faci pasul spre a-ti cumpara domeniul? Ce te-a determinat sa faci acest pas?
Monica Sibisteanu: Au fost mai mulți factori, dar cel mai important este un factor vechi, același care m-a determinat să schimb blogspot cu wordpress, limitările. Am vrut să am eu o temă a mea, să o personalizez cum am eu chef…și să nu mă mulțumesc cu ce îmi oferea platforma gratuită…plus că mă enerva să am mereu wordpress.com în coada blogului
… Plus că auzeam la toți bloggerii ce fain e să ai domeniul tău…ce beneficii ai..ești mai luat în seamă așa…și am zis să fiu și eu în pas cu moda.
Emil Calinescu: De ce .info?
Monica Sibisteanu: De ce nu? .com era parcă prea over the world… .ro am considerat că nu merita investiția la momentul respectiv. .info – ieftin, bun și pe placul meu.
… și pentru că ”marele proiect” monichis este de fapt de a aduce oamenilor informații din domeniile mele de interes.
Emil Calinescu: Si de ce monichis? Este vreo porecla d-a ta de cand erai mai mica?
Monica Sibisteanu: Nicidecum. Monichis este modul în care mă alintă o prietenă foarte bună.
Emil Calinescu: Ii poti da numele? Sau este secret?
Monica Sibisteanu: Mădălina Cojocaru – are și ea blog, deși nu a mai scris demult și o cert constant pe tema asta http://madleine.wordpress.com/.
Monica si MadalinaMonica Sibisteanu: La vremea respectivă era și ea în Onești, între timp s-a mutat în București. Toată lumea vrea la capitală.
„[…] Deși nu am timpul necesar pentru a scrie atât de mult pe cât îmi doresc…Adică eu dacă aș avea timp aș scrie și câte 10 articole pe zi.”
Emil Calinescu: Spune-mi care sunt domeniile tale de interes? Despre ce scrii, de fapt, pe blogul tau?
Monica Sibisteanu: Păi …am mai multe categorii. Sunt pasionată de marketing, comunicare, social media și de blogging și încerc să învăț SEO. Deși nu am timpul necesar pentru a scrie atât de mult pe cât îmi doresc…Adică eu dacă aș avea timp aș scrie și câte 10 articole pe zi.. Mai scriu despre filmele pe care le văd, muzica pe care o ascult, evenimentele la care merg (naționale sau locale, în calitate de blogger sau personal), îmi pun ideile, părerile…cred în gândirea pozitivă și am și o secțiune dedicată motivaționalului …în care postez când idei de ale mele, când video-uri tematice..
Emil Calinescu: Cam care este frecventa articolelor tale? Cate scrii pe zi ori pe saptamana?
Monica Sibisteanu: nu este deloc constantă. am perioade în care scriu de 2-3 ori pe zi…și am perioade în care scriu de 2-3 ori pe săptămână. Un lucru e cert: nu scriu așa cum mi-aș dori. Încă lucrez la time management. Cred că atunci când ești organizat și lucrezi la timp, poți face mult mai multe lucruri.
Emil Calinescu: Castigi bani (sau vreun alt beneficiu, produse de exemplu) din blog?
Monica Sibisteanu: Hmm…produse…nu îmi amintesc să fi câștigat..în mod direct. Bani au mai fost din advertoriale, iar produse aș putea spune prin intermediul competițiilor la care am participat în calitate de blogger. cred că cel mai fain și important pentru mine a fost #cupabloggerilor. De fapt după una dintre aceste ediții m-am decis să îmi iau domeniu propriu. Am cunoscut multe persoane faine, cu care încă mai țin legătura…deși a trecut ceva timp de atunci…și deși sunt în provincie…
Emil Calinescu: CupaBloggerilor? Ce competitie a fost aceea? Poti da mai multe detalii?
Monica Sibisteanu: Well Cupa Bloggerilor a fost o competiție sportivă, bazată pe fotbal, organizată de Pandutzu (Alin Pândaru) și Ihearlights (Bogdan Dăscălescu). Prima ediție a avut loc undeva în 2011 parcă la Brașov, a doua la Cluj, unde am participat și eu. Atunci am avut echipa bloggerilor din Onești fete și băieți, doar că la fete fiind puține ne-am asociat cu cele din București și am luat cupa! yeeey! apoi a mai urmat o ediție la Mediaș , apoi acum puțin timp în București.
Emil Calinescu: Si ai participat doar la prima editie? La restul ai chiulit, desi erai in echipa castigatoare? Am inteles corect?
Monica Sibisteanu: Scopul acestei competiții era de a scoate oamenii din online și în offline să facă chestii faine. Proiectul continuă, se cheamă Sport Meet.
Emil Calinescu: Si ai participat doar la prima editie? La restul ai chiulit, desi erai in echipa castigatoare? Am inteles corect?
Monica Sibisteanu: Nu. Vezi că nu ești atent? La prima ediție nu am participat. Apoi am participat la următoarele două, la a doua am câștigat…la a 3a nu am mai avut echipă, pentru că s-au înscris puține fete.. și au fost doar băieții. Iar la IV-a Oneștiul nu a mai participat, pentru că nu mai erau suficienți nici ei.
Emil Calinescu: Ah, mea culpa. Cati bloggeri sunt din Onesti? Ca ziceai ca Onestiul nu a mai participat? Sa inteleg ca nu este la moda bloggareala p-acolo?
Monica Sibisteanu: Fiind un oraș de provincie, lumea migrează…. Bloggeri originari din Onești sunt mai mulți, dar majoritatea a migrat. București, Cluj, Brașov…așa că.. am mai rămas câțiva…unii sunt la liceu…alții sunt mai comozi..Cam singura bloggeriță cu care mă văd cel mai des este Otilia. Poate și pentru faptul că suntem colege de muncă.
Emil Calinescu: Ne poti spune cativa bloggeri din Onesti pe care-i cunosti, fie ei si plecati din oras? Si, daca se poate, sa-i caracterizezi in cateva cuvinte, atat offline cat si online (inclusiv pe Otilia).
Monica Sibisteanu: Well, Sorin Neagu – a fost aproape un an responsabil cu blogdebere.ro, apoi a început un proiect personal, www.amprentaverde.ro , Adrian Holerga – fotograf, scrie pe www.holerga.com, Mădălina Cojocaru, una dintre cele mai bune prietene, despre care ți-am scris mai sus, scrie pe www.madleine.wordpress.com , Cristi Ariton, care scrie despre HR dar acum stă în Norvegia – www.cristiariton.ro , Alexandra Blas, responsabilă și de www.blogdecafea.ro și scrie pe www.alexandrablas.ro , Nicoleta Radu – o bună prietenă de a mea, care s-a mutat în Turcia și scrie despre experiența ei acolo pe http://nicolinturkey.wordpress.com/. Cunosc mai mulți bloggeri fotografi, precum Stefan Neagu – www.stefanneagu.com, Roșu Ioan – tot fotograf ..- http://tatidane.blogspot.ro/.
Eduard Moise – fotograf – stă în Cluj: http://moise-eduard.blogspot.ro/…
Otilia Pintilioaie care scrie atât de frumos pe http://otilia-pintilioaie.blogspot.ro/.
monicasibisteanu: și nu sunt toți..sunt primii care îmi vin în minte când mă gândesc la blogosfera locală
… După cum vezi suntem mulți ..dar împrăștiați.
Emil Calinescu: Si nu ai vrea sa-i caracterizezi nitel, pe fiecare-n parte?
Monica Sibisteanu: Nu știu ce să îți spun în momentul acesta…ar dura o veșnicie am pus link-urile către blogurile lor..pentru că acolo le sunt prezentate pasiunile și citindu-i poți descoperi cât de minunați sunt! Eu am un singur cuvânt pentru toți: MI-NU-NA-ȚI! Sunt oameni alături de care îți place să îți petreci timpul, oameni de la care ai ce învăța..sunt oameni frumoși
Emil Calinescu: Pentru acest cuvant as putea sa-ti cer daune, ca posesor de minunat.eu Dar te iert, pentru ca e ziua ta.
Monica Sibisteanu: Mulțumesc!
Emil Calinescu: Ne spui si bloggerii cunoscuti la CupaBloggerilor?
Monica Sibisteanu: Oh tu ți-ai propus să faci apel la memoria mea de elefant la fiecare întrebare?
… cu siguranță voi uita și aici din nume, dar să începem: Oltea Zambori, Marius Matache, Chinezu, Bogdan Dascalescu, Alin Pândaru (Pandutzu), Oana Raluca Brătila, Elena Cîrîc și mulți alții…dar cu ei am vorbit mai des și m-am mai întâlnit .
„nu prea mai apuc să mă mai uit pe bloguri…când aveam google reader…era tare fain..dar acum..e tare greu mi-am făcut un grup pe facebook cu bloggeri…și acolo intru să văd în funcție de articolele la care bloggerii dau share.”
Emil Calinescu: Ne spui acum ce bloguri frecventezi? IN afara blogurilor enuntate mai sus.
Monica Sibisteanu: nu prea mai apuc să mă mai uit pe bloguri…când aveam google reader…era tare fain..dar acum..e tare greu mi-am făcut un grup pe facebook cu bloggeri…și acolo intru să văd în funcție de articolele la care bloggerii dau share.
Emil Calinescu: Pe blogurile mele intri des?
Monica Sibisteanu: depinde de ce postezi și dacă văd pe facebook. Eu cel mai des intru pe bloguri de pe facebook. Am zile în care nici mail-ul nu apuc să-l citesc integral…deci…
… este dificil să fii blogger cu acte în regulă, ca la carte: să stai să scrii, să citești alte bloguri, să fii membru activ în blogosferă.
…. Zic că este greu, din prisma timpului. Atunci când ai și proiecte și job..devine și mai greu…blogul, în opinia mea, e ca un job. Adică trebuie să îi dedici timp…mult timp …și rezultatele vin în funcție de timpul pe care îl aloci..iar calitatea, știm cu toții că cere timp.
Emil Calinescu: Spune-ne acum cateva cuvinte despre competitia Super-Blog, in care esti angrenata. Este primul Super-blog la care participi: de ce te-ai inscris, care sunt asteptarile tale si ce parere ai despre probele de pana acum?
Monica Sibisteanu: Well, am aflat despre această competiți de la Otilia. Și abia la această ediție am reușit să mă înscriu. Am făcut-o din curiozitate și competitivitate. Îmi plac competițiile, cred că te ajută să devii mai bun. M-am înscris ca să văd cum este să fii într-o competiție de scris. Și este fain până acum. Probele de până acum mi se par interesante și îmi place că există o oarecare libertate în abordare, ceea ce conduce către creativitate..iar aici mă simt eu minunat (mulțumesc că mă lași să folosesc cuvântul). Așteptări nu am, vreau să văd cum decurge și dacă este sau nu potrivită pentru mine o astfel de competiție, dar până acum cred că este.
Emil Calinescu: Ne spuneai ca ai o problema cu timpul si vorbeai de niste proiecte. Poti sa ne spui cu ce anume te mai ocupi in afara de blog (job, alte proiecte, etc)?
Monica Sibisteanu: Marea mea problemă cu timpul este că nu îmi ajunge. Lucrez la un post de radio local, unde am o emisiune plus două rubrici, fac parte dintr-un ONG, unde urmează să țin niște cursuri de social media. Tot la acest ONG colaborez cu echipa lor de marketing și comunicare. Tot la capitolul colaborări: am o colaborare cu un ziar local, unde mai scriu câteva articole și mai ofer consultanță, pe plan local, pentru marketing online și social media.
…La toate acestea mai adaugă blogul.
Emil Calinescu: Faptul ca lucrezi in presa (radio si presa scrisa) iti influenteaza modul de a scrie articolele de pe blog? Sa inteleg ca ai un stil de a scrie articolele mai apropiat de presa clasica?
Monica Sibisteanu: Nu, nicidecum. Scriu pe blog dinainte să lucrez în presă. Sunt stiluri diferite. Nu vorbești cum scrii și nici nu scrii cum vorbești. Acestea sunt cele două mari diferențe între radio și presa scrisă. Atunci când vine vorba de blog, scrii cum simți. Blogul are și va avea întotdeauna o notă personală pentru mine. Mereu scriu ca și acum aș vorbi cu persoana respectivă. Aș putea spune că este un amestec între ”nu scrii cum vorbești” și ”nu vorbești cum scrii”
Emil Calinescu: Ne spui acum ce hobby-uri ai? Ai spus ceva despre filme. In afara de filme, ce alte hobbyuri?
Monica Sibisteanu: Îmi place să mă uit la filme, să citesc, să ascult muzică, să mă plimb, să cunosc oameni noi și să fac diferite chestii de genul DIY.
Emil Calinescu: DIY? Mai explicita se poate? (eu stiu ce este, dar poate unii cititori nu stiu).
Monica Sibisteanu: do it yourself.
„Cred că industria cinematografică din România este într-o direcție bună. Îmi plac filmele românești, atât cele dinainte de ’90, cât și cele după ’90.”
Emil Calinescu: Spune-ne, pe scurt, cartea ta preferata si filmul tau preferat.
Monica Sibisteanu: Scafandrul și Fluturele – cartea și filmul.
Emil Calinescu: Ce parere ai despre filmele romanesti?
Monica Sibisteanu: Cred că industria cinematografică din România este într-o direcție bună. Îmi plac filmele românești, atât cele dinainte de ’90, cât și cele după ’90.
Emil Calinescu: Filmul romanesc preferat? (te rog alege unul facut inainte de 89 si unul dupa)
Monica Sibisteanu: Înainte de ’90 – Actorul și Sălbaticii, după ’90 sunt mai multe, dar cel mai mult cred că mi-a plăcut: Despre oameni și melci.
Emil Calinescu: Ti-ar fi placut sa urmezi o cariera cinematografica? Daca da, in ce rol te vezi (care ti s-ar potrivi)?
Monica Sibisteanu: Nu.
Emil Calinescu: Spune-ne, pentru ca tot este ziua ta, ce iti doresti de ziua ta anul acesta?
Monica Sibisteanu: În cel mai simplu mod: să fiu sănătoasă. De restul mă ocup eu.
Emil Calinescu: Spune-ne acum cum te vezi peste 10 ani?
Monica Sibisteanu: Oh… Ca acum, cred. Și acum mă văd ca la 18 ani, când mă privesc în oglindă. Peste 10 ani, voi avea o experiență de viață mai mare, voi ști mai multe lucruri și cred că voi avea și doi copii alături. Cu siguranță voi face ceea ce îmi face plăcere.
Emil Calinescu: Cea mai grea intrebare din toate interviurile mele: ce ai mai intreba-o pe Monica Sibisteanu daca ai fi in locul meu?
Monica Sibisteanu: WOW! Si după ce aș întreba-o, ar trebui să și răspundă?
Emil Calinescu: Bineinteles.
Monica Sibisteanu: Aș întreba-o: de ce zâmbește tot timpul?
… Și aș răspunde: pentru că fără zâmbet nu aș fi eu. Pentru că atunci când zâmbesc știu că pot. Pentru că zâmbetul este o stare de bine și pentru că zâmbetul mă motivează. Pentru că nu vreau să fiu tristă, chiar și când sunt. Pentru că un zâmbet are o putere incredibilă: asupra mea, asupra celor din jurul meu și asupra tuturor.
„[…] abonați-vă la blogul său, pentru că are multe chestii faine! Fiți pozitivi, zâmbiți, descoperiți-vă pasiunea și faceți ceea ce vă place!”
Emil Calinescu: La final te-as ruga sa ne spui o parere despre acest interviu si despre blogul EmilCalinescu.eu in general. Ce-ti place, ce nu-ti place etc. Si sa fii cat mai sincera cu putinta.
Monica Sibisteanu: Despre interviu aș putea spune că este o adevărată provocare. E mult mai greu, decât atunci când răspunzi prin mail de exemplu. Dar a fost interesant. Mi-a plăcut! Despre blogul EmilCalinescu.eu îți spun că îmi place conținutul, îmi plac articolele și felul în care scrii, dar nu îmi place design-ul. Știu că a mai trecut prin modificări..dar parcă nu ți se potrivește tema aceasta. Iar ca o sugestie: folosește diacritice.
Emil Calinescu: Multumesc Monica pentru interviu. La multi ani MOLDOVENESTI iti spune un oltean. Si iti dau voie ca pe blogul meu sa ai ultimul cuvant intr-un articol. Asa ca te rog frumos sa transmiti un mesaj de final cititorilor.
Monica Sibisteanu: Mulțumesc dragă Emil pentru atenția acordată și pentru urările moldoviniești. Cititorii lui Emil: abonați-vă la blogul său, pentru că are multe chestii faine! Fiți pozitivi, zâmbiți, descoperiți-vă pasiunea și faceți ceea ce vă place!
2 thoughts on “INTERVIUL SAPTAMANII – Monica Sibisteanu: „Fără zâmbet nu aș fi eu””