„Sa ma prezint? Nu prea sunt eu bun la chestii de genul asta. Uneori sunt usor timid dar sa zicem ca aici pe blog sunt mai curajos. Pai ma numesc Andrei Tutu si as putea zice despre mine ca sunt prea bun pentru lumea asta.”
Salutare tuturor cititorilor mei. Emil Calinescu sunt si va urez bun venit la un nou interviu. Ca de obicei, imi las invitatul sa se prezinte.
Andrei Tutu: Pfff… Sa ma prezint? Nu prea sunt eu bun la chestii de genul asta. Uneori sunt usor timid dar sa zicem ca aici pe blog sunt mai curajos. Pai ma numesc Andrei Tutu si as putea zice despre mine ca sunt prea bun pentru lumea asta. Ha ha
Emil Calinescu: Incep interviul cu prezentul: stiu ca de cateva luni esti in Norvegia. Spune-mi te rog cum ai ajuns aici si ce faci mai exact acolo?
Andrei Tutu: Pai sunt in Norvegia de aproape un an de zile, 10 luni mai exact. Am ajuns aici printru-un proiect de voluntariat european la care am aplicat dupa ce am terminat facultatea, de fapt am aplicat inainte sa termin facultatea… e o poveste foarte lunga si foarte complicata. Aici am lucrat ca voluntar la o scoala in care sunt 60 de studenti, 40 cu diferite probleme de natura psihica, iar 20 „normali” ca sa spun asa, ma rog.. multi dintre ei avea de asemenea probleme sociale (neintelegeri in familie). Scoala se numeste Peder Morset (puteti cauta pe Facebook sau Google daca va intereseaza sa aflati mai multe) si este bazata pe diferite activitati. Pot sa spun ca a fost cea mai frumoasa perioada din viata mea, pacat ca s-a terminat. Acum pe vara m-am angajat tot aici in zona, lucrez la o ferma.
Emil Calinescu: Si pentru acel program de voluntariat la scoala primeai totusi niste bani, nu? Ca din ei te intretineai probabil. Ne poti spune mai exact in ce consta munca ta acolo, la acea scoala?
Andrei Tutu: Pai primeam 145 de euro bani de buzunar plus mancare, cazare, masina si plata tuturor activitatiilor facute cu studentii in afara scolii. De exemplu daca mergeam la o statiune de ski alpin impreuna cu studentii, scoala imi platea tot. Eu am fost mai exact asistentul profesorilor. Scoala are 5 ramuri principale: Sport si Activitati in aer liber, Echitatie, Arte si Meserii, Media si Flexi. Eu am fost in Sport, ajutam la organizare de competitii sportive, sau de jocuri, mergeam in excursii, in drumetii, mers la skiat, patinat, si multe altele. Multi studenti aveau dificultati in a se descurca si eu trebuia sa-i ajut. Sa isi puna patinele in picioare, sa ii ajut cu bagajele, sau cu sfaturi si cum sa se poarte. In unele seri organizam impreuna cu ei fotbal si hockey de camp.
Emil Calinescu: Am inteles. Si in ce oras este aceasta universitate?
Andrei Tutu: Nu e universitate. E o scoala care se face dupa ce termini liceul in general, se numeste folkehøyskole. In Romania nu avem asa ceva si nici nu cred ca o sa avem vreodata. Este un fel de scoala care te face sa ai incredere in tine, sa te maturizezi facand un an de zile doar ceea ce iti place. Scoala se afla in Selbu, o comuna in apropiere de Trondheim.
Emil Calinescu: Am inteles. Si acum spuneai ca lucrezi la o ferma. Ferma se afla in aceeasi localitate (comuna)?
Andrei Tutu: Da. Ferma se afla la vreo 10 minute de mers cu masina de scoala si este detinuta de cumnatul unui profesor cu care am lucrat eu la scoala. Asa am ajuns sa lucrez aici.
„Romania are aici o imagine foarte proasta, in special din cauza tiganilor cersetori. Am avut putine probleme dar am incercat sa trec peste. Spre exemplu cand mi-am luat CNP-ul norvegian ca sa zic asa si mi-am facut actele de rezidenta aici a trebuit sa fac si test de tuberculoza pentru ca sunt din Romania.”
Emil Calinescu: Si ce anume faci aici la ferma? Si daca ne poti spune si cat castigi, sa vedem macar comparativ cu Romania.
Andrei Tutu: La ferma fac diferite activitati, nu am un program prestabilit. Vopsesc, mai repar ceva .. cam astea. Trebuie sa precizez ca este o ferma de vaci, dar nu prea am foarte mult contact cu animalele deoarece totul este facut de roboti. Am ramas destul de surprins cand am vazut ce diferenta este fata de Romania. Acum spre exemplu trebuie sa plantez braduleti. Merg cu ATV-ul pe munte in locurile in care proprietarul fermei are padure si plantez. De castigat nu se poate compara cu Romania, sa va faceti o idee… iau in jur de 55 de lei pe ora (net), si fac munca de jos, adica nu-s profesor universitar sau ceva.
Emil Calinescu: Ca tot ai vorbit de diferenta dintre Romania si Norvegia, ne poti spune care este imaginea Romaniei acolo? Si daca s-a uitat cineva urat la tine atunci cand i-ai zis de unde esti?
Andrei Tutu: Haha. Daaaaa. Romania are aici o imagine foarte proasta, in special din cauza tiganilor cersetori. Am avut putine probleme dar am incercat sa trec peste. Spre exemplu cand mi-am luat CNP-ul norvegian ca sa zic asa si mi-am facut actele de rezidenta aici a trebuit sa fac si test de tuberculoza pentru ca sunt din Romania. Cand mi-am facut card bancar, la fel, a trebuit sa aduc o gramada de acte sa demonstrez ca am unde sa stau, ca am loc de munca si astea. Plus ca toata lumea face glume pe seama mea.. ca ar trebui sa merg sa cant pe strada, sau cand suntem la masa, aveti grija la telefoane ca avem un roman cu noi, si chestii de genul asta. Glumele astea sunt facute de prieteni foarte buni si imi dau seama ca glumesc, dar chestia este ca imaginea lor despre romani este asta.
„Cred ca cel mai mult imi lipseste umorul involuntar pur romanesc. Si o alta chestie este ca romanii sunt mult mai grijulii.”
Emil Calinescu: Totusi nu exista vreo chestie pozitiva pe care s-o poti enunta cum ca o avem noi si n-o regasesti acolo? Habar n-am: ospitalitate, un anumit fel de mancare. Ceva, orice.
Andrei Tutu: Vrei sa spui chestii bune pe care le are Romania si nu le are Norvegia? In opinia mea?
Emil Calinescu: Dap. Ceva care sa-ti lipseasca acolo.
Andrei Tutu: Aaaaa. Categoric… sunt foarte multe chestii care imi lipsesc, si foarte multe lucruri bune pe care le avem in Romania si nu le gasesc in Norvegia. Cred ca cel mai mult imi lipseste umorul involuntar pur romanesc. Si o alta chestie este ca romanii sunt mult mai grijulii. Adica sa va dau un exemplu. In interiorul scolii era o discoteca se numea Bomba, la care veneau in special persoane cu probleme gen sindrom down, etc. Si uneori acesti copii nu aveau bani de intrare si stateau acolo in fata usii si se uitau. Intrarea era ceva nesemnificativ, nu costa foarte mult. Si chiar daca ceilalti studenti aveau tone de bani, de multe ori am mers eu si i-am intrebat de ce nu intra? Si le-am platit intrarea chiar daca lucram ca voluntar, deoarece pe norvegieni nu ii interesa. Sunt reci tare.
„nu prea imi plac antrenorii pentru ca au un stil foarte ciobanesc si batranesc. Jucatorii in schimb ar avea ceva potential pentru nivelul asta.”
Emil Calinescu: Am inteles. Pe langa munca ta de voluntar si acum munca de la ferma am inteles ca mai faci ceva: practici fotbalul la nivel amator (sau semi-profesionist). Poti detalia te rog?
Andrei Tutu: Da. Tot un profesor de aici de la scoala mi-a facut propunerea sa joc pentru echipa comunei. Echipa este in diviza a IV-a norvegiana, este destul de jos. Pana acum nu am jucat niciun meci, dar de vreo 2-3 saptamani am inceput antrenamentele cu ei. Oricum nu prea imi plac antrenorii pentru ca au un stil foarte ciobanesc si batranesc. Jucatorii in schimb ar avea ceva potential pentru nivelul asta.
Emil Calinescu: Stil foarte ciobanesc si batranesc? In ce sens?
Andrei Tutu: Nu joaca cu pase filtrante, tot timpul ii pun pe mijlocasi sa paseze inapoi la fundasi sau chiar la portar. Joaca cu atacant clasic numar 9 pe care il pun tot timpul sa joace cu spatele la poarta. Chestii de fotbal greoi, nu se joaca in viteza sa fie dinamic. Parca joaca K1 nu fotbal.
Emil Calinescu: Daca tot suntem la subiectul fotbal, ne poti spune daca ai fost la vreun meci de fotbal din Norvegia? De prima liga ma refer. M-ar interesa care crezi ca este nivelul primei ligi novegiene (mai ales comparativ cu liga I romaneasca).
Andrei Tutu: Da am fost pe Larkendal. In zona asta toata lumea tine cu Ronseborg. Este foarte iubita echipa asta in zona Trøndelag. Ca nivel al jocului sunt mult sub fotbalul romanesc. Chiar si Rosenborg, inainte jucau an de an in grupele Champions League si acum abia se zbat sa castige si ei un campionat. Dar ca marketing si atragerea de fani sunt cu 10 clase peste noi. Spre exemplu am fost odata si au luat bataie, si ca sa se puna bine cu fanii au facut reducere la magazinul clubului 50% la tricouri si la fulare. Chiar mi-am cumparat un fular. Alta data am fost cu scoala si ne-au invitat sa cunoastem un jucator de glorie al lor, am vizitat lojele, am mancat la restaurantul clubului, etc. Chestii de marketing.
„Sunt de parere ca pana nu scapam de boovean nu avem nicio speranta sa redevenim o echipa de top. Prefer sa fie desfiintata decat sa se chinuie cu prostul de Mititelu si cu toate rebuturile de jucatori gen Dina.”
Emil Calinescu: Fotbalul romanesc il mai urmaresti? Esti la curent cu ultimele noutati?
Andrei Tutu: Da . Nu pot sa spun ca ma uit la meciuri, dar asa ma uit la rezumate, citesc stiri. Sunt la curent cu tot ce se intampla in tara.
Emil Calinescu: Stii ca Univ Craiova urmeaza sa revina in fotbal, nu? Ce parere ai despre acest subiect (despre excluderea ei, despre revenirea ei, despre ce urmeaza sa se intample)?
Andrei Tutu: Sunt de parere ca pana nu scapam de boovean nu avem nicio speranta sa redevenim o echipa de top. Prefer sa fie desfiintata decat sa se chinuie cu prostul de Mititelu si cu toate rebuturile de jucatori gen Dina.
Emil Calinescu: Dar cine sunt vinovatii pentru excluderea echipei? Mititelu este singurul vinovat asa cum inteleg eu din ce spui?
Andrei Tutu: Da. Mititelu e singurul vinovat. Chiar daca Sandu si Dragomir sunt niste hoti ordinari si mafioti, si ar trebui sa se duca la puscarie dupa Becali, tot Mititelu e principalul vinovat. Daca era chiar totul in regula nu avea cum sa fie dezafiliat. Mititelu le-a dat un motiv, si oricum echipa retrogradase, sa nu uitam asta.
Emil Calinescu: Nu sunt si in Norvegia patroni mititei? Sau macar Becali?
Andrei Tutu: Nu cred. Pana acum nu am auzit de ei. Aici apar la televizor antrenorii si jucatorii. Nu toti patronii analfabeti si agramati care s-au imbogatit peste noapte.
Emil Calinescu: In afara de Craiova esti un mare fan al Barcelonei. Ne poti spune cateva cuvinte despre aceasta echipa? Despre marirea si decaderea ei. Despre cum crezi tu ca ar trebui (sau nu) reconstruita?
Andrei Tutu: Nu cred ca se poate spune despre o decadere. Au castigat campionatul anul asta chiar daca in UCL au mancat o bataie usturatoare, dar sa nu uitam ca au ajuns in semi-finale totusi. La cata bucurie mi-au adus nu mi-as permite sa-i critic pe jucatorii actuali nici daca ar retrograda. Cred ca ne trebuie un antrenor si niste fundasi adevarati in genul lui Terry, Kompany si un atacant genul Falcao. Si ne-am bate din nou la UCL. Sper ca Neymar sa il ajute pe Messi si sa marcheze si el, avem de asemenea nevoie de un marcator. Nu e posibil ca Messi sa aiba 40 de goluri si al doilea marcator al echipei sa aiba 12 . Ne trebuie inca un golgheter adevarat, sper sa fie Neymar.
Emil Calinescu: In afara de Craiova si Barcelona mai ai vreu favorita ?
Andrei Tutu: Nu neaparat. Imi plac toate echipele „frumoase”. Napoli, Liverpool, Dortumund, Fiorentina, Leeds.
Emil Calinescu: Ca sa incheiem subiectul fotbal, spune-ne 2 cuvinte despre nationala Romaniei.
Andrei Tutu: Nu mai urmaresc nationala. E prea multa mizerie si prea multa prostie sa ma mai intereseze. Trebuie sa vina presedinte nou la federatie, selectioner nou, reforma totala.
Emil Calinescu: Am incheiat subiectul fotbal, acum trecem la urmatorul subiect. Si trebuie sa ne intoarcem nitel in timp. Esti nascut in Oltenia. Spune-ne cat mai conteaza pentru tine acest lucru, acum ca esti plecat intr-o alta tara? Le-ai povestit noilor tai prieteni despre meleagurile natale? Poate fi vorba chiar si acum de ceea ce se numeste „mandria de a fi oltean”?
Andrei Tutu: Da. Normal ca le-am povestit prietenilor din Norvegia despre tara mea, despre regiunea mea, despre tot. Nu stiu ce sa zic cu „mandria de a fi oltean”. Niciodata nu am avut chestia asta, doar la nivel de gluma. Nu cred ca poti sa fii mandru ca esti oltean, ardelean, moldovean, roman, norvegian sau alta natie. Cu asta te nasti, nu depinde de tine. Consider ca e airuea sa te mandresti cu ceva ce nu depinde de tine. Poti sa fii mandru de ceva ce ai facut tu prin propriile forte.
Emil Calinescu: Sa vorbim acum despre facultatea de sociologie. Ne poti spune cat de utila ti-a fost pana acum aceasta facultate (si direct, ca diploma, dar si indirect, cum te-a educat ea si te-a modelat)?
Andrei Tutu: Nu stiu ce sa zic. Am invatat o gramada de chestii si cred ca mi-a fost utila ca si cultura generala si experienta de viata. Ca diploma a contat foarte mult atunci cand am fost acceptat in Norvegia. A fost unul dintre motivele pentru care m-au ales pe mine. Tin sa precizez ca in acest proiect au fost 700 de aplicatii si 5 locuri libere, deci am fost destul de norocos sa fiu acceptat. Pe viitor as vrea sa imi completez studiile aici in Norvegia si sa vad mai departe. Momentan nu regret ca am facut facultatea de sociologie.
Emil Calinescu: Ne poti spune cea mai frumoasa amintire din facultatea de sociologie?
Andrei Tutu: Seminariile cu Irina Zamfirache si seminariile cu Andreea … nu mai stiu cum o cheama. Profa de la cursul de Psihologie Sociala. De asemenea am o multime de amintiri frumoase de la Banciu si Balica. O amintire amuzanta este aceea cu Gheorghita Geana, cand m-am dus la el in data de 5 mai si l-am rugat sa fie coordonatorul meu la licenta. Altii terminasera licenta si eu nici macar nu ma apucase. Dar am terminat-o chiar in ultima zi cu ajutorul lui si a Studentului Minune ca altfel as fi fost „nelicentiat” si in ziua de azi.
„Ascult manele uneori la chefuri sau astea. Dar nu este genul meu de muzica preferat. Consider ca manelele sunt bune la unele petreceri, sa faci un dans, o miscare din buric cand esti beat.”
Emil Calinescu: Ne poti da mai multe detalii despre licenta ta? Titlul lucrarii de licenta si ce anume ai „descoperit” in urma cercetarii?
Andrei Tutu: Sa fiu sincer… nu mai tin minte. Scopul cercetarii a fost sa aflu parerea studentilor de la sociologie despre ascultatorii de manele. Dar nu mai retin care au fost rezultatele.
Emil Calinescu: Dar titlul exact il mai tii minte?
Andrei Tutu: Maneaua ca manifestare culturala. Perceptia studentilor de la Sociolgie asupra manelei ca gen muzical.
„Melodia care a facut furori a fost Dansul Pinguinului de la Romeo Fantastik. Care in opinia mea este o porcarie imensa, dar lor li s-a parut tare amuzanta.”
Emil Calinescu: Sa inteleg ca asculti manele? Este genul tau muzical preferat?
Andrei Tutu: Haha. Ascult manele uneori la chefuri sau astea. Dar nu este genul meu de muzica preferat. Consider ca manelele sunt bune la unele petreceri, sa faci un dans, o miscare din buric cand esti beat.
Emil Calinescu: Ai aratat norvegienilor acest gen muzical?
Andrei Tutu: Da normal. Melodia care a facut furori a fost Dansul Pinguinului de la Romeo Fantastik. Care in opinia mea este o porcarie imensa, dar lor li s-a parut tare amuzanta.
Emil Calinescu: Consideri ca strainii apreciaza mai mult decat romanii manelele pentru ca nu inteleg versurile?
Andrei *: Sunt sigur de asta.
Emil Calinescu: Ca sa incheiem subiectul muzica, spune-mi care este genul tau muzical preferat? Artistii sau formatiile tale preferate? Si sa ne spui, tot aici, 2 cuvinte si despre muzica norvegiana, atat cat ai putut s-o cunosti pana acum.
Andrei Tutu: Nu am artisti preferati si nici melodii preferate. Ascult in general muzica in functie de starea de spirit pe care o am. Nu am cum sa ascult ACDC atunci cand sunt foarte deprimat spre exemplu… Muzica norvegiana imi place, este in stilul Holograf, Directia 5. Dar au si ei melodii in stil dance-house… cam ce canta Andra acum. E ok.
Emil Calinescu: Am epuizat subiectul muzica. Te intreb acum care sunt pasiunile tale? Ai zis de fotbal, ai zis de muzica. In afara de acestea, care ar mai fi?
Andrei Tutu: Filmele si fetele
Emil Calinescu: Pai sa le luam pe rand zic. Zi-mi filmul tau preferat per total si filmul preferat din 2012. Si, daca se poate, aceleasi lucruri, dar in sens negativ.
Andrei Tutu: Filmul preferat este Saving private Ryan si din 2012 cred ca este serialul Vikings. Cele mai proaste filme in opinia mea sunt comediile romantice.
Emil Calinescu: Ne poti da exemple de astfel de comedii? Macar una din 2012/2013 daca se poate.
Andrei Tutu: Nu am vazut o comedie romantica in ultima vreme. Genul asta When in Rome daca ai auzit de el, Just Friends, nu imi amintesc foarte bine acum toate numele filmelor proaste in opinia mea.
Emil Calinescu: Aceeasi intrebare despre filme romanesti daca se poate. Cel mai bun, cel mai prost, cel mai bun din ultima perioada?
Andrei Tutu: Cel mai bun Filantropica, cel mai bun din ultima perioada Loverboy si cel mai prost Poker.
Emil Calinescu: Ai vazut vreun film norvegian? Ce parere ai despre cinematografia din aceasta tara?
Andrei Tutu: Am vazut niste filme norvegiene Headhutners si Dead Snow dar inainte sa ajung in Norvegia. Si am vazut acum ca au facut Kon-TIki dar nu l-am vazut. Nu stiu cum e cinematografia aici, chiar nu ma pricep la asta.
Emil Calinescu: Atunci zi-ne despre fete. Norvegience sau oltence?
Andrei Tutu: Si norvegiencele si oltencele au puncte tari si puncte slabe, dar cred ca prefer norvegiencele totusi. Hehe.
Emil Calinescu: Ne poti spune si de ce?
Andrei Tutu: Sunt blonde. Glumesc. Nu doar in cauza asta, dar sunt mult mai de treaba si mult mai independente. Majoritatea au masina lor, nu se asteapta sa le platesti sucul sau ceva, nu au atatea aere in cap. Chiar daca unele sunt foarte frumoase, pe timpul verii muncesc si la slujbe gen facut curatenie in baie la McDonalds. Si cu toate astea parintii ar avea bani sa le intretina sa nu spele toalete la Mc, dar ele zic: Si care e problema ? E rusine sa muncesti? Mentalitatea e total diferita.
Emil Calinescu: Acum sa ajungem la un ultim subiect si anume blogosfera. Te-ai gandit vreodata sa-ti faci blog (in engleza sau in romana)?
Andrei Tutu: Bai sa fiu sincer m-am gandit. Chiar mi-am facut un blog pentru un proiect la facultate. Faza este ca imi este mult prea lene sa scriu pe blog. Si nu as avea cum sa tin un blog. Ca sa fii blogger trebuie sa fii cu adevarat pasionat de treaba asta si sa ai motivatia necesara. Eu am alergie la scris si la citit. E imposibil sa tin blog.
Emil Calinescu: Dar de citit alte bloguri citesti? Ne poti da cateva exemple?
Andrei Tutu: Nu citesc bloguri in afara de blogul tau. Si pe asta il citesc ca sunt prieten cu tine si sunt curios sa vad ce pareri mai ai, ce s-a mai intamplat. In rest nu citesc niciun blog. Am auzit la televizor de Zoso, de Arhi sau ceva de genu si de Mircea Badea ca are blog. Dar nu am intrat sa vad ce si cum decat de vreo doua ori. La Zoso si la Arhi nu am prea inteles nimic si Mircea Badea e prea vulgar si prea prost pentru gusturile mele. E un canal ce are el acolo, nu un blog. Si mai citesc uneori cand dai tu pe facebook, distribuire de la alti blogari. Dar asa… in rest nu.
Emil Calinescu: Interviul e aproape de final. Penultima intrebare iti va apartine. Asadar, ce intrebare ai pune tu lui Andrei Tutu daca i-ai lua un interviu (una pe care eu am ratat-o). Si rugamintea este, bineinteles, sa si raspunzi la ea.
Andrei Tutu: Ce as face daca as castiga la loto 10 milioane de euro? M-as intoarece in Romania sau as ramane in Norvegia? Si raspunul este ca mi-as luat toti prietenii in Norvegia. Si as lucra in continuare gratis ca voluntar la scoala in care am fost in proiect.
Emil Calinescu: Frumoasa intrebare, frumos raspuns. Acum te rog transmite un mesaj cititorilor emilcalinescu.eu.
Andrei Tutu: Pai le transmit sa intre cat mai des pe blog si sa iti dea cat mai multe comentarii cu care tu sa nu fii de acord, si sa porniti discutii in contradictoriu. Haha.
Emil Calinescu: Multumesc frumos Andrei pentru interviu. Multumesc frumos tuturor cititorilor mei pentru ca l-au lecturat pana la final. Si va astept si saptamana viitoare cu un nou invitat. Salutari OLTENESTI tuturor!
Andrei Tutu : Placerea a fost de partea mea.
Nu este chiar asa rau in Romania! Eu iubesc Romania asa cum este, cu bune si rele (excluzand cesetorii de voturi din parlament si guvern)!