INTERVIUL SAPTAMANII – Loredana Costina: „Continuati sa-l cititi pe Emil, a promis multe interviuri bune, asa, ca acesta.”

„Buna, eu sunt Loredana, de 4 ani activez in mediul ONG, iar astazi Emil mi-a propus un interviu despre Scoala de Vara la care el a participat in anul 2011.”

 

Emil Calinescu: Salutare tuturor si bine v-am regasit la rubrica saptamanala de interviuri. Ca de obicei imi voi lasa invitatul sa se prezinte.

Loredana Costina: Buna, eu sunt Loredana, de 4 ani activez in mediul ONG, iar astazi Emil mi-a propus un interviu despre Scoala de Vara la care el a participat in anul 2011.

Emil Calinescu: Nu numai despre ea, ci despre tine in general. Daca tot ai pomenit de acea scoala de vara, ne poti spune dupa 2 ani ce-ti mai aduci aminte de ea? Spune-le cititorilor toate detaliile, pentru ca unii nu stiu despre ce este vorba.

Loredana Costina: In anul 2011 am organizat prima editie a Scolii de Vara GEOPOLITICS, o scoala de vara unde ne doream sa aducem tineri interesati de geopolitica si relatii internationale, pentru a dezbate o tema de actualitate. In 2011 tema a fost implicatiile geopolitice ale problemei romilor in context european si am organizat-o la Rasnov. Au fost 5 zile foarte dragute, in care au am invatat multe despre organizarea unui eveniment. Imi amintesc ca s-a dezbatut mult, uneori in contradictoriu si am considerat asta un lucru bun, ca am avut invitati de care voua participatilor v-a placut si altii pe care i-ati criticat, ca ne-am uitat la filmulete dragute si ca aveam un generator cu probleme. Dar a fost o experienta foarte placuta. Ca dovada, am avut curaj sa mai organizam inca doua editii.

Emil Calinescu: Ne spui pe scurt cum au decurs si celelalte 2 editii, din 2012 respectiv 2013?

Loredana Costina: In 2012 ne-am propus ca participantii sa redacteze cate un studiu pe tema scolii de vara, care a tratat spatiul islamic, si care sa fie reunite intr-o carte de analiza geopolitica. Am facut si o selectie ceva mai riguroasa, prin cerintele din formularul de inscriere si prin taxa de participare, care a fost mai mare. Anul acesta, vom edita din nou o carte, pe tema relatiilor dintre SUA, Rusia si China. Editiile din 2012 si 2013 s-au desfasurat cu mai putini participanti si nu am mai plecat din Bucuresti, mi-as dori ca la anul sa ne mutam din nou in alta zona a tarii pentru o saptamana.

Emil Calinescu: Per total, privind retrospectiv, care Scoala de vara ti-a placut cel mai mult? Ca si lectori, ca si participanti…?

Loredana Costina: E tare greu sa iti raspund la intrebarea asta. Mi-a placut mult scoala de vara de anul acesta, pentru ca am avut lectori multi cu experiente profesionale variate. Mi-au placut si participantii pentru ca au fost foarte bine informati si au pus intrebari pertinente si stiau mult mai multe lucruri decat mine despre subiect. Ce mi-a placut anul trecut a fost ca au fost si mai putini participanti si am simtit ca am format un grup mai strans. Iar in primul an mi-a placut mult ca a fost nu doar munca, ci si distractie.

 

„Sunt multi oameni cu care am colaborat de-a lungul timpului, de la colegi la parteneri, dar omul de baza in aceste doua asociatii este Adrian Corobana. El e presedintele Asociatiei Manageri in Dialog si al ASAGRI.”

 

Emil Calinescu: In afara de aceste scoli de vara, in ce a mai constat activitatea ta in mediul ONG? Ai spus ca activezi in acest mediu de 4 ani.

Loredana Costina: Fac parte din doua asociatii: Asociatia Manageri in Dialog si Asociatia ASAGRI. Manageri in Dialog a fost infiintata in anul 2007, iar eu sunt parte a ei din 2009. Aici organizam activitati de formare pentru tineri in domeniul managementului de proiect, al atragerii de finantari nerambursabile si al antreprenoriatului. Asociatia ASAGRI a fost infiintata in 2010 si eu sunt unul dintre mandrii membri fondatori. ASAGRI editeaza portalul Geopolitics.ro, organizeaza conferinte pe teme din sfera relatiilor internationale si aceasta scoala de vara.

Emil Calinescu: Si esti singura in aceste 2 ong-uri? Alaturi de cine mai activezi?

Loredana Costina: Nu, desigur ca nu. Sunt multi oameni cu care am colaborat de-a lungul timpului, de la colegi la parteneri, dar omul de baza in aceste doua asociatii este Adrian Corobana. El e presedintele Asociatiei Manageri in Dialog si al ASAGRI.

 

„M-am apucat de blog in 2009, in toamna. Tin minte si acum tema wordpress pe care am ales-o. Dar nu m-a tinut mult timp.”

 

Emil Calinescu: In afara de ONG cu ce te mai ocupi?

Loredana Costina: Tocmai am terminat un master in managementul proiectelor, intru in anul 3 la facultatea de drept si mai lucrez in cateva proiecte ale altora, unde dau o mana de ajutor in chestiuni organizatorice. Si mai scriu despre proiecte si organizatii pe loredanacostina.ro.

Emil Calinescu: Pentru ca tot ai pomenit de blogul personal, de cat timp il ai?

Loredana Costina: M-am apucat de blog in 2009, in toamna. Tin minte si acum tema wordpress pe care am ales-o. Dar nu m-a tinut mult timp. Apoi am trecut anul trecut pe blogspot, iar din 8 august 2012 scriu pe loredanacostina.ro. Nu e un blog pe care sa scriu constant, dar am consemnat acolo cateva dintre momentele importante si lectiile pe care le-am invatat in ultimul an. E un fel de jurnal uitat si regasit in momentele importante.

Emil Calinescu: Te-ai gandit sa incerci sa scrii mai des? Eventual intr-un viitor nu prea indepartat sa scoti si ceva bani din el?

Loredana Costina: Mi-as dori sa reusesc sa scriu mai des, anul acesta a inceput destul de bine, dar la posibilitatea de a scoate bani din el nu m-am gandit, mi se pare ca e prea despre mine si nu cred ca ar fi un mediu bun de promovare a unor produse si servicii.

Emil Calinescu: Te consideri BLOGGER? L-ai trecut in CV? Daca da, de ce da, daca nu, de ce nu?

Loredana Costina: Nu ma consider blogger, pentru ca eu scriu pe blog doar ocazional. E mai mult un mediu de sortat ganduri pentru mine si impartasit ganduri cu prietenii si cunoscutii mei. Dar l-am trecut la un moment dat in CV, pentru ca am acolo cateva trimiteri catre articole pe care le-am scris in alte parti si cateva opinii care arata cum sunt eu din punct de vedere personal si profesional si mi-ar placea ca cineva care vrea sa colaboreze cu mine sa citeasca ce cred eu despre lume si viata, ca o prima evaluare a daca suntem compatibili sau nu.

 

„Ma intereseaza social media nu atat pentru blogul meu, cat pentru proiectele in care lucrez. Spre exemplu, Facebook e principalul mediu in care noi ne promovam cursurile, conferintele, scoala de vara.”

 

Emil Calinescu: Totusi, ai participat la o conferinta blogosferica, Social Media Summit 2013. Ne poti spune cum te-ai simtit printre bloggeri si oameni de social-media?

Loredana Costina: A fost o experienta foarte placuta. Mi-a placut ca oamenii au parut foarte relaxati, deschisi si cu multe intrebari. Si chiar am plecat de acolo cu multe lucruri invatate. Ma intereseaza social media nu atat pentru blogul meu, cat pentru proiectele in care lucrez. Spre exemplu, Facebook e principalul mediu in care noi ne promovam cursurile, conferintele, scoala de vara.

Emil Calinescu: Ne poti spune totusi ce bloggeri cunosti in offline?

Loredana Costina: Pe tine.

Emil Calinescu: Sa inteleg ca sunt singurul?

Loredana Costina: Da, cred ca da, cel putin din seria celor care isi spun bloggeri. Cunosc multi oameni cu proiecte in online, dar nu bloggeri.

Emil Calinescu: Dar ne poti spune ce blogguri urmaresti?

Loredana Costina: Dintre bloggerii cunoscuti, il urmaresc pe Alexandru Negrea, mai precis citesc articolele de pe marketing20, pe Bogdana Butnar si siblondelegandesc.ro.

Emil Calinescu: Si dintre cei necunoscuti?

Loredana Costina: Sunt cel mai fidel cititor al corobana.ro. Adrian nu e un blogger cunoscut si nu scrie des, dar scrie bine de fiecare data.

Emil Calinescu: Sa inteleg ca pe mine ma cunosti dar nu-mi citesti blogul?

Loredana Costina: Hei, cum sa nu, am aplicat doar principiul acela cu persoanele de fata se exclud. Desigur, minunat.eu e preferatul meu.

 

„Imi place mult sa citesc, am din liceu o lista luuunga cu romane pe care trebuie sa le citesc in viata asta si incerc sa mai bifez ceva de pe ea de fiecare data cand am putin timp liber.”

 

Emil Calinescu: Ne poti spune acum ce pasiuni ai? Ca pana acum ne-ai zis doar cu ce te ocupi.

Loredana Costina: Imi place mult sa citesc, am din liceu o lista luuunga cu romane pe care trebuie sa le citesc in viata asta si incerc sa mai bifez ceva de pe ea de fiecare data cand am putin timp liber.

Emil Calinescu: Ne poti da cateva exemple de romane din aceasta lista?

Loredana Costina: Razboi si pace (Tolstoi), Pendulul lui Foucault (Umberto Eco), Jurnalul fericirii (N. Steinhardt), ca sa iti dau exemplu de 3 carti de pe lista pe care nu am reusit inca sa le parcurg

Emil Calinescu: Dar ultima carte citita ne-o poti spune?

Loredana Costina: De pe lista de care iti spuneam, Toate numele de Jose Saramago. A devenit una dintre cartile mele preferate, e o carte tare frumoasa despre memoria noastra, despre faima si anonimat, despre valoarea unei vieti.

 

„De prin afara, am fost acum cateva zile in Bulgaria si am vizitat Balcic si Albena. Desi am stat doar o zi, vreau neaparat sa mai ajung acolo.”

 

Emil Calinescu: In afara de lectura mai ai si alte pasiuni?

Loredana Costina: Imi place sa calatoresc, desi nu stiu daca as putea spune ca e o pasiune, cel putin nu una explorata. Dar daca tot am ajuns aici, zilele acestea imi explorez pasiunea pentru vizitat locuri frumoase online, ajutand un prieten cu un proiect de promovare a locurilor frumoase din Romania, pe o pagina de Facebook: „Romania, comoara din estul Europei”.

Emil Calinescu: Legat de calatorii, ai vreun loc preferat pe unde ai fost, care sa-ti fi ramas in suflet?

Loredana Costina: Mi-au ramas in suflet excursiile din taberele de vara de prin munti, in special din Retezat. De prin afara, am fost acum cateva zile in Bulgaria si am vizitat Balcic si Albena. Desi am stat doar o zi, vreau neaparat sa mai ajung acolo.

Emil Calinescu: Dar vreun loc unde n-ai fost inca, dar ai vrea sa-l vizitezi, ai?

Loredana Costina: Vreau neaparat sa fac un tur al manastirilor din Moldova si sa vizitez Alhambra, de cand am citit despre palat intr-un numar din Terra Magazin, prin clasa a 8-a.

 

„Imi place blogul tau, il apreciez pentru ca ai articole care ma mai distreaza intr-o zi proasta.”

 

Emil Calinescu: Interviul se apropie de final. Mai am fix 3 intrebari pentru tine. As spune ca cele mai grele acum vin. Si voi incepe cu o intrebare pe care n-am mai pus-o pana acum in interviuri: ce parere ai despre acest blog si despre interviul pe care tocmai l-ai dat?

Loredana Costina: Imi place blogul tau, il apreciez pentru ca ai articole care ma mai distreaza intr-o zi proasta. Despre interviu, o sa iti spun ca a fost primul interviu, asa ca e o experienta noua. Ca sa stie si cei care citesc, am avut cateva secunde sa ma gandesc la raspunsuri, asa ca daca par usor prea oficiale, asta e cauza.

 

„Continuati sa-l cititi pe Emil, a promis multe interviuri bune, asa, ca acesta.”

 

Emil Calinescu: Penultima intrebare este una clasica pentru interviurile mele: ce intrebare ai mai pune Loredanei Costina daca ai fi in locul meu? Si, bineinteles, trebuie sa si raspunzi la ea.

Loredana Costina: Asta e grea. As intreba-o unde se vede peste 5 ani, pentru ca stiu ca desi ii place sa planifice lucruri, o enerveaza foarte tare intrebarea asta. Si as raspunde ca inca nu stiu cu siguranta si ca nu e bine sa iti planifici chiar asa strict toate lucrurile.

Emil Calinescu: In final trebuie sa transmiti un mesaj cititorilor emilcalinescu.eu.

Loredana Costina: Continuati sa-l cititi pe Emil, a promis multe interviuri bune, asa, ca acesta.

Emil Calinescu: Cam atat despre Loredana Costina. Va astept si saptamana viitoare, cu nou interviu. Salutari BLOGOSFERICE tuturor si multumiri Loredanei pentru interviu.

4 thoughts on “INTERVIUL SAPTAMANII – Loredana Costina: „Continuati sa-l cititi pe Emil, a promis multe interviuri bune, asa, ca acesta.”

  1. Pingback: INTERVIUL SAPTAMANII – Loredana Costina: “Continuati sa-l cititi pe Emil, a promis multe interviuri bune, asa, ca acesta.”Bloguri WordPress . ro | Bloguri WordPress . ro

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !