INTERVIUL SAPTAMANII – Claudiu Gedo: Daca simtiti ca antreprenoriatul este chemarea profesionala ce vi se potriveste nu aveti de facut decat un singur lucru: apucati-va de treaba.

„OK. Sunt Claudiu Gedö, antreprenor si fondator al startup-ului romanesc Focused Stamps, cu un interes extrem de ridicat in tot ceea ce inseamna jocuri.”

Emil Calinescu: Salutare tuturor si bine v-am regasit la rubrica mea saptamanala de interviuri. Cum v-am obisnuit, imi voi lasa invitatul sa se prezinte.

Claudiu Gedö: OK. Sunt Claudiu Gedö, antreprenor si fondator al startup-ului romanesc Focused Stamps, cu un interes extrem de ridicat in tot ceea ce inseamna jocuri.

Emil Calinescu: Ne poti spune in ce consta start-up-ul Focused Stamps?

Claudiu Gedö: Focused Stamps va fi o platforma de gamificare dedicata creatorilor de continut online, mai exact blogeri, jurnalisti independenti, precum si companiilor media cu o prezenta online consistenta. Va reprezenta totodata raspunsul nostru la o intrebare importanta ce macina acum comunitatea specialistilor de gamificare: Ce ne vor aduce platformele de gamificare 2.0?
Caracteristica cea mai importanta a acestei platforme este libertatea atribuita utilizatorului de a-si impune ritmul si directia de dezvoltare fara restrictii din partea designerilor, ceea ce in engleza este cunoscut sub denumirea de sandbox.
Un al doilea avantaj major al platformei la care lucram este faptul ca se bazeaza pe colectionarea de timbre virtuale, care vor inlocui badge-urile si achievement-urile impersonale pe care le ofera sistemele de gamificare actuale.

Emil Calinescu: Pentru cititorii care nu sunt in tema, ne poti explica termenul de gamificare?

Claudiu Gedö: Gamificarea reprezinta utilizarea elementelor si regulilor de joc in cadrul unor procese reale avand ca obiectiv ridicarea nivelului de motivare a oamenilor in efectuarea anumitor activitati.

„Focused Stamps isi are originile in copilaria mea, cand ma straduiam sa economisec orice banut pentru a ii putea investi intr-un plic filatelic sau in schimburi de timbre cu prietenii.”

Emil Calinescu: De cat timp te ocupi de aceasta gamificare?

Claudiu Gedö: De cand ma stiu. Dar la modul profesional am inceput sa implementez sisteme de gamificare din toamna anului trecut.

Emil Calinescu: Cum a inceput aceasta implementare?

Claudiu Gedö: A venit ca o continuare fireasca a activitatii mele profesionale de pana acum: redactor Level (revista gaming), dezvoltator de jocuri video si online.
Focused Stamps isi are originile in copilaria mea, cand ma straduiam sa economisec orice banut pentru a ii putea investi intr-un plic filatelic sau in schimburi de timbre cu prietenii.

Emil Calinescu: Dezvoltator de jocuri video si online? Ne poti spune cateva jocuri video si online la care ai lucrat?

Claudiu Gedö: Rapala Pro Bass Fishing 2010

Emil Calinescu: Si un joc online ne poti spune?

Claudiu Gedö: Cabela’s Survival: Shadows of Katmai
Pe segmentul online am lucrat la un proiect care nu a fost lansat.

Emil Calinescu: Si mai lucrezi inca la el?

Claudiu Gedö: Nu. Acum sunt dedicat 100% proiectului Focused Stamps. De altfel, chiar in acest moment suntem implicati intr-o competitie online pentru obitinerea unui Pitch de Aur pe scena conferintei internationale WebIT (Istanbul), unde suntem cel mai bine votat proiect romanesc si singurul din tara noastra cu sanse reale de a ramane in Top 10. Pentru a reusi in aceast demers avem nevoie de suportul tuturor celor care cred in talentul IT-istilor romani, suport ce se poate materializa intr-un vot: http://www.webitcongress.com/en/webit/2013/startupvote.html/368

„Am ramas fidel jocurilor de strategie si celor care iti pun materia cenusie la lucru. De aceea, atunci cand am timp, joc jocuri precum: seria Total War, Crusader Kinhs 2, Football Manager…”

Emil Calinescu: Dar de jucat, ce jocuri te joci? Probabil faci asta cand ai timp, nu?

Claudiu Gedö: Din pacate nu mai pot investi la fel de mult timp in jucat, precum o faceam in tinerete. Am ramas fidel jocurilor de strategie si celor care iti pun materia cenusie la lucru. De aceea, atunci cand am timp, joc jocuri precum: seria Total War, Crusader Kinhs 2, Football Manager…

Emil Calinescu: Ai participat la campionate de jocuri?

Claudiu Gedö: Niciodata. Competitivitatea excesiva a acestor competitii si faptul ca m-ar fi fortat sa ma axez pe unul maxim doua jocuri m-au indepartat de genul acesta de evenimente.

Emil Calinescu: In afara de jocuri pe calculator sau online, gusti si jocuri tip board-game?

Claudiu Gedö: Desigur. Am o colectie destul de mare acasa: Shadows over Camelot, Guilotine, Civilization, Battlelore, Puerto Rico, Risk, Colosseum; ca sa numesc doar cateva dintre cele pe care le jucam frecvent.

Emil Calinescu: Am inteles. Parasim partial domeniul jocurilor si te voi intreba despre o conferinta foarte draga mie (si probabil si tie): Open Connect. Cum a inceput „colaborarea” cu Open Connect si cu Dragos Roua?

Claudiu Gedö: Toamna trecuta cand am facut pasul spre antreprenoriat am constatat cat de important este intr-un asemenea context networkingul. Ca urmare am inceput sa caut evenimente locale dedicate antreprenorilor si la care sa am acces din postura de „nou venit”. Asa am descoperit Open Connect. Colaborarea cu Dragos Roua a venit apoi parca de la sine. In acest moment sunt Gamemasterul evenimentului care, in baza unui mic joculet inspirat de Piticot, ofer premii atractive sau haioase participantilor si in special celor care isi iau inima in dinti si urca pe „scena” evenimentului pentru a-si prezenta proiectele.

Emil Calinescu: Studiezi dinainte pe cei care urmeaza sa urce pe scena, nu?

Claudiu Gedö: Evident. Este un element esential in succesul sistemului. Analiza utilizatorului se afla in centrul designului oricarui sistem de gamificare. Fara aceasta etapa, sansele de a obtine reactii pozitive de la utilizatori tind spre zero si practic depinde doar de sansa, ceea ce nu este deloc de dorit.

Emil Calinescu: Feed-backul a fost intr-adevar pozitiv de fiecare data. Vei relua activitatea ta de Gamemaster la revenirea Open-Connect in toamna?

Claudiu Gedö: Raspunsul este categoric da.

Emil Calinescu: Cand va reveni exact? Pe ce data? S-a stabilit?

Claudiu Gedö: 29 august este data la care va reincepe Open Connect. Pentru mai multe detalii urmariti grupul de pe Facebook sau inscrieti-va la openconnect.ro.

Emil Calinescu: Bun. Ne spui acum te rog ce alte pasiuni mai ai in afara de jocuri?

Claudiu Gedö: Sunt pasionat de filatelie, de aici si ideea de la baza proiectului Focused Stamps.
Sunt aproape obsedat de istorie, cu accent pe istoria antica si cea medievala a spatiului European.
Imi place sa calatoresc foarte mult, sa vizitezi locuri faimoase pe unde au trait, luptat si murit personaje celebre ale istorie umanitatii.

Emil Calinescu: Ne poti spune ce loc ti-a ramas in suflet dintre cele vizitate deja?

Claudiu Gedö: Sunt mai multe. Universitatea din Bologna cu curtea sa plina de efigiile tuturor studentilor care au studiat acolo in ultimii 1000 de ani.
Florenta cu toate piatetele ei pline de istorie si arta.
Necropola familiei regale spaniole din El Escorial sau Catedrala din Cordoba in toata imensitatea ei.

„Sunt un college drop-out. Am intrat de trei ori la tot atatea universitati insa am fost dezamagit de cursuri si de metodologia de predare. De aceea am preferat sa investesc acei ani in activitati mult mai utile pentru dezvoltarea mea profesionala.”

Emil Calinescu: Pentru ca tot ai amintit de universitate, ce facultate ai absolvit tu?

Claudiu Gedö: Sunt un college drop-out. Am intrat de trei ori la tot atatea universitati insa am fost dezamagit de cursuri si de metodologia de predare. De aceea am preferat sa investesc acei ani in activitati mult mai utile pentru dezvoltarea mea profesionala.

Emil Calinescu: Ne poti spune care au fost acestea? Sa le facem de ras zic…

Claudiu Gedö: Hai sa le lasam in pace .

Emil Calinescu: Spune-ne atunci daca ai fost dintotdeauna antreprenor sau ai avut si alte joburi?

Claudiu Gedö: Am avut perioade de antreprenoriat, intercalate cu perioade in care am fost angajat. Doua dintre firmele la care am lucrat si fata de care am ramas cu o simpatie aparte sunt Level si Funlabs.

Emil Calinescu: Interviul se apropie de final. Urmeaza insa o intrebare clasica la mine: Ce l-ai mai intreba pe Claudiu Gedo daca ai fi in locul meu. Si, bineinteles, trebuie sa si raspunzi la acea intrebare.

Claudiu Gedö: Unde te vezi peste cinci ani?
In postura de antreprenor de succes cu un proiect de suflet care sa functioneze perfect si cu investitii de tip Business Angel in 5-6 alte proiecte IT cu potential.

Emil Calinescu: La final de tot te rog sa lasi un mesaj cititorilor Emilcalinescu.eu .

Claudiu Gedö: Mesajul meu este unul simplu. Daca simtiti ca antreprenoriatul este chemarea profesionala ce vi se potriveste nu aveti de facut decat un singur lucru: apucati-va de treaba. Nu va fi usor, nu veti reusi din prima, dar victoria de la final va fi extrem de dulce si valoroasa.
Si votati-ne pentru WebIT

Emil Calinescu: Cam atat despre Claudiu Gedo, caruia ii multumesc pentru interviu. Va multumesc si voua pentru ca l-ati citit. Va astept si saptamana viitoare cu alt invitat. Pana atunci, salutari BLOGOSFERICE tuturor si apucati-va de antreprenoriat.

One thought on “INTERVIUL SAPTAMANII – Claudiu Gedo: Daca simtiti ca antreprenoriatul este chemarea profesionala ce vi se potriveste nu aveti de facut decat un singur lucru: apucati-va de treaba.

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !