INTERVIUL SAPTAMANII – Ce se intampla cand stau de vorba DOI OLTENI – Minerva Lacatusu vs Emil Calinescu

„În speranţa că blogul tău nu o să fie citit, că nimeni nu o să îmi afle numele complet, voi spune adevărul şi numai adevărul… ca la tribunal.”

 

Emil Calinescu: Salutare si bine v-am regasit la un nou interviu. Revin la traditia interviului cu o persoana care-si sarbatoreste ziua de nastere, iar numele ei este … De fapt, hai sa pastram inca o traditie si s-o lasam pe ea sa se prezinte.

Minerva Lacatusu: (Doamne ce întrebări pui, nu îmi place să mă prezint… vrei să spun că sunt cea mai inteligentă fiinţă în devenire, că sunt absolut fermecătoare şi modestă? Plus că nu vreau să mint publicul cititor, deci trebuie să spun adevărul, nu?)

Emil Calinescu: (Spui exact ce vrei. asa is toate interviurile mele. eu doar intreb, tot ce apare in interviu e opera intervievatului #cumarveni. Asa ca ZI.)

Minerva Lacatusu: (STIAM EU CA O SA DUREZE, LASA-MA SA MA GANDESC PUTIN)

Emil Calinescu: (#MomentulAla cand Minerva gandeste #OnceInALifeTime)

Minerva Lacatusu: Salutări olteneşti! …ca să îţi fur replica! Îţi propun să mă prezint la finalul interviului. Nu de alta, dar mi-ar plăcea să ştiu că cititorii tăi o să aibă două posibilităţi:
1. Dau scroll down şi apoi ies, pentru că interviul este cu o persoană absolut neinteresantă, ceea ce o să ducă la mai puţin timp petrecut pe blogul tău şi multă fericire pentru mine…
2. Dau scroll down, observă numele meu şi apoi scroll up, vor citi tot interviul şi vom fi amandoi fericiţi. Nu îmi doresc să fii fericit, dar e o posibilitate pe care e necesar să o iau în considerare.

Emil Calinescu: Daca nu te-ai prezentat tu, o sa te prezint eu treptat. Intai si intai incep cu numele tau: Minerva Teresa Lacatusu. Spune-ne originea si semnificatia celor 2 nume ale tale? Pe blogul tau apare prescurtarea LMT, altii, mai rautaciosi, propun prescurtarea TML (citit TeMeLe). Spune-ne varianta oficiala.

Minerva Lacatusu: În speranţa că blogul tău nu o să fie citit, că nimeni nu o să îmi afle numele complet, voi spune adevărul şi numai adevărul… ca la tribunal. L.M.T. reprezintă numele meu, în ordinea de pe certificatul de naştere. Lăcătuşu e numele oferit de tatăl meu, fiind obligat de lege. Minerva a apărut în mintea mamei mele, ca nume pentru viitoarea ei fiică, după ce a citit Iliada şi Odiseea. În schimb, Teresa a apărut datorită tradiţiei de la noi, ca noul născut să ia numele moaşei. Moaşa poartă numele TEREZA, dar pentru că tot mama mea a vrut să fie diferit, am primit minunatul „S”- de la smart, adjectiv englezesc care mă defineşte în totalitate.

Emil Calinescu: Sa inteleg ca din cauza combinatiei nu vei dori sa-ti schimbi NICIODATA numele de familie? Vei ramane toata viata. 

Minerva Lacatusu: L.M.T. sunt doar iniţiale. L-ul poate fi înlocuit. Dar cine a zis că o să am doar un blog? Aş putea la fel de uşor să îţi urmez exemplul şi să am trei.

Emil Calinescu: Hai sa ne spui despre blogul tau. Momentan detii minervabecomingwise, insa in trecut aveai un wordpress care a fost inchis. Ne poti da mai multe detalii despre inceputurile tale in online? Si, in special, de ce MinervaBecomingWise?

Minerva Lacatusu:
Titlu de carte:
Cronologia Minervei.
Capitolul I.
La început internetul părea neinteresant. Din 2006 am id de mess, aşa cum se spune. În 2007 mi-am făcut HI5. Nu îl mai am, dar mi-am făcut pentru că era la modă. În 2008, m-am mutat la Timişoara şi mi-am făcut blog şi profil pe Facebook. În 2013 mi-au închis blogul pentru că, aparent, încălcasem termenii şi condiţiile impuse de WordPress. Mi-au dat o lună pentru a-mi exporta conţinutul. Nu l-am exportat. Am stat aproximativ cinci luni fără blog, apoi am trecut pe blogspot. Cum toate numele erau luate, iar eu sunt deja inteligentă, dar există momente când nu acţionez înţelept, m-am gândit că MinervaBecomingWise e potrivit. Evident, acum consider că nu a fost o adresă aleasă înţelept. De aceea, în viitor o să am un domeniu.ro.
TO BE CONTINUED…

Emil Calinescu: Spune-ne, acum, despre actualul blog: despre ce scrii in general? Prezinta-ti blogul cititorilor EmilCalinescu.eu: de ce ar trebui sa-l viziteze, ce vor gasi acolo si ce NU vor gasi acolo?

Minerva Lacatusu: Spre deosebire de tine, care doreşti să ai mult trafic pe toate cele trei bloguri, motiv pentru care îmi iei mie interviu, eu o să vreau trafic pe viitorul meu blog, unde NU o să îţi iau ţie interviu. În plus, cititorii tăi deja mă vizitează.

NU imi va lua interviu, dar e cu ochiul (pardon, obiectivul) pe mine

Emil Calinescu: Sa inteleg ca te gandesti deja la viitorul tau blog, asa ca acesta nu mai conteaza pentru tine?

Minerva Lacatusu: Da, o să se numească MotivePentruCareEmilOSaRamanaInViata.ro.

Emil Calinescu: Spune-ne, atunci, despre SuperBlog. Ai participat la 2 editii SuperBlog. Spune-ne ce te-a facut sa participi prima oara, ce te-a facut sa participi in continuare si daca vei mai participa si-n viitor?

Minerva Lacatusu: Ca să te corectez, au fost 3 ediţii. Două de Spring şi una de Autumn, pe care nu am finalizat-o.
SuperBlog nu e doar un concurs, ci e o comunitate. Un loc unde întâlneşti oameni din toate colţurile ţării uniţi pentru aceeaşi cauză: bloggingul. Particip pentru a cunoaşte oameni diferiţi, care deşi activează în tot felul de domenii, scriu pe blog.
Practic, asta ne aduce împreună… Dacă nu era SuperBlog, astăzi nu aveai interviu cu mine.

 

„Mărturisesc că te citesc pentru că găsesc articole de interes cultural legate de filme şi spectacole de teatru şi pentru că îmi trimiţi link, deci sunt nevoită să fac asta.”

 

Emil Calinescu: Ne spui care-s principalele beneficii ale participarii la SuperBlog? Ce ai obtinut in urma celor 3 participari consecutive la competitie?

Minerva Lacatusu:
1. Dezvoltare intelectuală. Scrii despre orice, oricum, urmărind nişte paşi simplii. Acumulezi noi cunoştinţe şi îţi antrenezi partea creativă.
2. Am cunoscut o mulţime de oameni, participanţi, sponsori şi parteneri. Cu toţii deosebiţi.
3. Premiile de la fiecare probă şi punctajul pentru stima de sine, care nu reflectă adevărata ta valoare, dar care, de cele mai multe ori, te NEmulţumeşte pe moment sau mai rar, te face fericit.

Emil Calinescu: Ne spui oamenii si bloggerii cunoscuti la galele SuperBlog? Si, daca se poate, o scurta descriere a lor?

Minerva Lacatusu: În mod normal nu aş dori să scriu despre tine, dar având în vedere că e blogul tău… o să încep prin a vorbi despre Daniela Bojincă, prietenă şi bloggeriţă, cu un spirit critic puternic dezvoltat, ambiţioasă şi ageră la minte.
Emil Călinescu, un om care nu e minunat, dar care spune minuni. Omul cu care nu mi-aş dori să vorbesc zilnic, fapt inevitabil. Apreciez la el inteligenţa, sinceritatea şi sarcasmul. Adică, ceea ce apreciez şi la mine.
Daniel Botea, un oltean perseverent şi creativ, pe care îl admir pentru felul în care promovează cultura şi, desigur, pentru că ajută la dezvoltatea bloggingului românesc prin conferinţe şi întâlniri lunare.
Am vorbit despre primele trei persoane care mi-au venit în minte. Desigur, am cunoscut o mulţime de persoane care m-au marcat prin prezenţa lor şi de la care am avut de învăţat.

Emil Calinescu: Ne zici acum ce bloguri ai descoperit in aceasta competitie? Nu doar ale persoanelor pe care le-ai cunoscut live?

Minerva Lacatusu: Nu citesc pe oricine şi nu doresc să exemplific. Mărturisesc că te citesc pentru că găsesc articole de interes cultural legate de filme şi spectacole de teatru şi pentru că îmi trimiţi link, deci sunt nevoită să fac asta. Spre nefericirea mea, majoritatea celor din SuperBlog, după concurs, par a fi vânători de advertoriale, ceea ce nu prezintă interes pentru mine.

Emil Calinescu: Zi-ne de advertoriale: ai scris pana acum asa ceva (in afara de cele de la SuperBlog)? Daca da, despre ce anume si care a fost cel mai greu advertorial ? Daca nu, de ce nu ai scris: nu ti s-a propus sau nu ai vrut tu sa accepti oferta (din N motive)?

Minerva Lacatusu: Nu am scris deoarece nu e ceva ce vreau să fac ca blogger. Când scrii bine, ofertele vin. Important e să îţi respecţi principiile. Vreau să fiu citită pentru că pot fi oameni care se regăsesc în ideile mele sau oameni care pot învăţa ceva, nu doar ca să am un câştig financiar sau să fac reclamă unui anumit produs.

Emil Calinescu: Zi-ne atunci de SuperBlog: care a fost cel mai greu articol de la SuperBlog? Dar cel mai FRUMOS articol ?

Minerva Lacatusu: În ultima ediţie, cel mai frumos articol a fost scris în urma probei propuse de cei de la DELACO. O probă inedită, care pe lângă partea scrisă, a impus şi editarea unui videoclip. Cel mai greu articol a fost cel referitor teatru, propus de Teatrul Evreiesc de Stat, deoarece sunt specializată în management cultural şi am dorit să evidenţiez punctele tari şi punctele slabe, asemenea unui specialist. Sper că mi-a ieşit.

Emil Calinescu: Spune-mi cu cat au fost notate cele 2 articole?

Minerva Lacatusu: Nu am nici cea mai mică idee. Nu am fost interesată de punctaj.

Emil Calinescu: Spune-ne care e cel mai misto comentariu primit pe blog la un articol de-al tau? Cel mai naspa nu intreb, ca de alea injurioase avem parte cu totii.

Minerva Lacatusu: Mie nu mi-a scris nimeni comentarii aiurea, o fi bine sau o fi rău?
Cel mai frumos comentariu a fost de la tine, la un articol intitulat „De ce ţipă oamenii când sunt supăraţi?”:
„Emil Calinescu24 November 2013 14:39
Partial adevarat. Insa eu cum ar trebui sa vorbesc cu rudele mele mai in varsta? Oricat de apropiat sufleteste as fi de ele, daca nu vorbesc mai tare ele nu ma aud. Nu mai tine de filosofie, ci de medicina: pe masura ce imbatranesti auzul slabeste. Ghandi n-a luat in calcul asta!”

Emil Calinescu: Zi-ne, acum, care e cel mai slab articol scris de tine vreodata?

Minerva Lacatusu: Sunt perfecţionistă! Ce mi se pare a fi slab, nu e publicat, ci rămâne în draft.

Emil Calinescu: Dintre cele publicate atunci.

Minerva Lacatusu: Un interviu pentru SuperBlog despre o personalitate, pe care trebuia să o invit la micul dejun şi să discutăm despre cât de sănătos e meniul. Oarecum neinspirată şi presată de timp, a fost dificil să scriu un interviu cu o persoană cu care n-am vorbit în viaţa mea şi despre un meniu pe care l-am probat dupa două săptămâni.

Emil Calinescu: Spune-ne ce parere au cei din jurul tau despre activitatea ta blogosferica? Te indeamna sa continui sau te sfatuiesc sa renunti?

Minerva Lacatusu: Până acum nu şi-a manifestat nimeni opinia legat de acest aspect. În schimb, primesc foarte des aprecieri pentru articolele pe care le public.

Emil Calinescu: Spune-ne cum a fost la conferinta de la Craiova? A fost prima conferinta la care tu ai „conferentiat”? Ce sfaturi ai dat viitorilor bloggeri si ce sfaturi ai da?

Minerva Lacatusu: Conferinţa de la Craiova, numită Craiova2online, a fost una dintre cele mai interesante conferinţe la care am participat, singura dedicată bloggingului.
Nu a fost prima dată când am participat ca speaker, dar mărturisesc că am avut emoţii.

Minerva Lacatusu la microfon

Bloggingul te ajută să cunoşti oameni şi cred că acesta este principalul aspect pe care tinerii trebuie să îl aibă în vedere. Odată cu asta vin şi câştigurile financiare şi, de ce nu, un potenţial loc de muncă în domeniul mult visat.

Emil Calinescu: Spui ca n-a fost singura. Ne mai spui alte conferinte la care ai conferentiat?

Minerva Lacatusu: În general, conferinţe studenţeşti unde am fost şi organizator şi participant. Vrei şi exemple?

Emil Calinescu: Nu, ma refeream la conferinte despre social media. Cea de la Craiova a fost prima?

Minerva Lacatusu: Da.

Emil Calinescu: Spune-ne, acum, definitia cuvantului HATER? Ce este acela un hater si daca ne poti da exemple de hateri din blogosfera (cei pe care-i vezi tu asa)?

Minerva Lacatusu: Haterul, nemilos şi ironic, se descrie prin a fi un cunoscător al celor mai importante domenii, personaj care nu pierde nicio ocazie pentru a-şi manifesta opinia răutăcioasă cu referire la ABSOLUT ORICE. Pur şi simplu, o persoană care nu poate fi fericită pentru succesul alteia.
Exemplu: Emil Călinescu.

Emil Calinescu: Si de ce dai interviu pe blogul unui heitar?

Minerva Lacatusu: Pentru că îmi este prieten, iar prietenii se suportă aşa cu sunt lăsaţi de natură. E un compromis pe care l-am făcut atunci când l-am cunoscut şi l-am acceptat ca prieten.

Nu doar ca da interviu unui heitar, dar se mai si pozeaza cu el

Emil Calinescu: Si de ce esti prietena cu un heitar?

Minerva Lacatusu: Sunt prietenă cu un hater, deoarece este tipul de persoană care, zilnic, îşi expune răutăţile în compania mea, într-un mod sarcastic şi amuzant. Uneori, deşi nu este conştient de starea mea, NEfericită, îmi provoacă râsul în mod constant şi inconştient. Un om picant pentru momentele picante.
„A must” în viaţa fiecărui om.

 

„Sunt mândră că sunt olteancă. Singurii oameni perfecţi şi simpli se nasc în Oltenia, sunt iubitori de praz, vorbesc repede, sunt isteţi şi iuţi.”

 

Emil Calinescu: O intrebare venita din public. Nu zic cine mi-a soptit-o, citez insa cu exactitate: INTREAB-O PE MINERVA CARE SUNT SANSELE SA SE CUPLEZE, IN ACEASTA VIATA, CU TINE?

Minerva Lacatusu; Inexistente! Sper ca REÎNCARNAT să fii slab mort, arătos, fermecător, sarcastic şi la fel de inteligent.

Emil Calinescu: Zi-mi cand te vei apuca de scris o carte? Daca da, ce sanse sunt ca Emil Calinescu sa fie personajul principal?

Minerva Lacatusu: În viitorul apropiat. Nici nu se pune problema despre a discuta ŞANSELE. Personajul principal este Emil Călinescu, iar în fiecare capitol vor fi discutate formele în care acesta îşi va gasi sfârşitul.

Emil Calinescu: Zi-ne, acum, despre mandria de a fi oltean/ca. Cat de mult te mandresti cu acest lucru si de ce anume oltenii ar trebui sa se mandreasca cu originea lor 🙂

Minerva Lacatusu: Sunt mândră că sunt olteancă. Singurii oameni perfecţi şi simpli se nasc în Oltenia, sunt iubitori de praz, vorbesc repede, sunt isteţi şi iuţi. Şi încă trei nume: Constantin Brâncuşi, Amza Pellea şi Tudor Gheorghe.

Emil Calinescu: Si un al IV-lea: Emil Calinescu. Ca sa zic asa.

Minerva Lacatusu: :))))

Emil Calinescu: Spune-mi, acum, despre perioada Webcultura. Stiu ca ai scris o perioada pentru acel site. Spune-mi, te rog, cum ai ajuns sa scrii pentru acest site si de ce ai renuntat la colaborarea cu ei?

Minerva Lacatusu: Webcultura a fost un fel de rampă de lansare în ceea ce priveşte recenziile de carte. Până atunci nu îmi descoperisem spiritul critic. Am văzut un anunţ şi l-am contactat pe domnul Sorin Tudor, care a fost foarte amabil şi m-a acceptat ca redactor după un mic test. Am renunţat deoarece nu mai aveam timp şi eram în perioada redactării disertaţiei.

Emil Calinescu: Daca ne-ai spus de recenzii, spune-ne acum despre carti, filme si teatre. Ai spus la inceputul interviului ca citesti articolele mele despre asa ceva. Incepem intai cu cartile: spune-ne ce carti iti plac, ce carte buna ai citit in ultima perioada si care este cartea ta preferata per total? Ulterior, aceeasi intrebare despre filme .

Minerva Lacatusu: Îmi plac romanele de aventuri şi cele de dragoste. Ultima carte pe care am citit-o este scrisă de Amanda Quick şi se intitulează Otrava Perfectă.
Ador seria lui Sir Arthur Conan Doyle, Aventurile lui Sherlock Holmes.
Filmul meu preferat este Faces in the Crowd (2011), iar ultimul film vizionat este The Liability (2012).

Emil Calinescu: Zi-ne, acum, de teatru. In ce orase ai fost la teatru in afara de Timisoara? Bucuresti, Cluj, Sibiu?

Minerva Lacatusu: Ultima dată la teatru am fost în Craiova. Am văzut Mult zgomot pentru nimic, W. Shakespeare. A fost o reprezentaţie de zile mari a trupei Teatrului Globe din Londra.

Emil Calinescu: In cate orase ai fost la teatru? Craiova, Timisoara si in mai care?

Minerva Lacatusu: Timişoara, Craiova, Târgu-Jiu şi Cluj. (Bucureşti deloc, deci trebuie să mă duci.)

Emil Calinescu: Bun, spune-ne atunci daca este vreo diferenta intre teatrele din cele 4 orase? Cu ce este diferit un spectacol de teatru din Timisoara cu unul din Craiova, Cluj ori Tg Jiu?

Minerva Lacatusu: Diferenţa e dată de locaţie, de spectacole, de frecvenţa la spectacole şi de publicul consumator. În Târgu-Jiu se organizează spectacole mai rar, public redus, comparativ cu Timişoara sau Cluj, unde sunt reprezentaţii săptămânale şi săli pline până la refuz.

Emil Calinescu: Pentru ca ai vorbit de Targu Jiu si de mandria de a fi olteanca, ne poti prezenta, pe scurt, orasul tau natal? Daca ar fi sa faci un strain sa-l viziteze, ce i-ai spune?

Minerva Lacatusu: Dacă ar fi ca un străin să viziteze oraşul Târgu-Jiu, i-aş spune că e locuit de oameni sufletişti, că e un oraş curat şi, cel mai important aspect, că trebuie să viziteze Ansamblul Monumental Calea Eroilor, format din Coloana Infinitului, Poarta Sărutului, Aleea Scaunelor şi Masa Tăcerii.

Emil Calinescu; Zi-ne, acum, cu ce ganduri de ziua ta? Interviul va aparea fix de ziua ta? Si, tot aici, ce planuri de viitor ai ? Cum te vezi peste 10, 15 respectiv 20 de ani ?

Minerva Lacatusu: Nici nu simt că vine ziua mea, în sensul că trec printr-o perioadă în care sunt foarte ocupată. Nu prea obișnuiesc să îmi fac planuri, dar peste doi ani voi fi Doctor în Filologie, iar în rest… fie ce-o fi, eu accept!

Emil Calinescu: Esti o persoana superstitioasa? Interviul a fost luat vineri, 13 iunie? Ne spui ce parere ai despre superstitii si superstitiosi?

Minerva Lacatusu: Nu sunt o persoană superstiţioasă, dar în general zilele de 13 îmi aduc noroc.

Emil Calinescu: Ce parere ai despre superstitii si superstitiosi?

Minerva Lacatusu: Superstiţiile vin din popor, sunt parte a tradiţiilor şi obiceiurilor noastre şi trebuie să le acceptăm, la fel cum îi acceptăm şi pe superstiţioşi.

 

„Având în vedere că interviul e luat de tine şi că eu răspund întrebărilor, nota nu poate fi decât cea maximă. Logic, e cel mai bun interviu al tău de până acum.”

 

Emil Calinescu: Acum urmeaza 2 intrebari clasice din interviurile mele. Le stii?

Minerva Lacatusu: Nici nu vreau să mă gândesc! :))

Emil Calinescu: Prima: Spune-ne ce obiecte sunt nelipsite din geanta ta?

Minerva Lacatusu: Nu port genţi! Ha ha! La asta nu te aşteptai! Am buzunare mari pentru telefon, chei şi bani.

Emil Calinescu: Intrebarea a II-a: Ce intrebare i-ai mai pune Minervei Lacatusu daca ai fi in locul meu? Si conditia este, bineinteles, sa si raspunzi la acea intrebare.

Minerva Lacatusu: Minerva, te rog să ne spui ce cadou îţi doreşti de ziua ta?
Îmi doresc un Iphone 5S, cadou de la Emil Călinescu.

Emil Calinescu: Vei ramane cu dorinta

Minerva Lacatusu: Stiu :)))

Emil Calinescu: Ultima intrebare: evalueaza, te rog, interviul. Spune ce a avut, ce i-a lipsit, ce nota i-ai acorda. Si, per total, fata de alte interviuri de pe Emilcalinescu.eu, cam unde s-ar situa (presupunand ca ai mai citit alte interviuri publicate aici)?

Minerva Lacatusu: Având în vedere că interviul e luat de tine şi că eu răspund întrebărilor, nota nu poate fi decât cea maximă. Logic, e cel mai bun interviu al tău de până acum. :)))

Emil Calinescu: Este perfect? Nu i-a lipsit nimic?

Minerva Lacatusu: Ai uitat că interviul e făcut de doi olteni? E perfect şi simplu.

O poza simpla si perfecta

Emil Calinescu: Minerva, iti multumesc mult pentru interviu. Si iti urez sanatate, fericire si impinirea tuturor dorintelor (mai putin celor care ma includ pe mine, sa nu risc). La multi ani Cuvantul de final iti apartine: ce le transmiti cititorilor Emilcalinescu.eu ?

Minerva Lacatusu: Şi eu îţi mulţumesc, a fost o reală plăcere să discut cu tine, ca de fiecare dată. Rog cititorii să mă contacteze pentru a găsi cea mai bună modalitate pentru finalul tău şi, desigur, să nu îţi mai facă trafic pe bloguri.
Salutări olteneşti din inima Olteniei!

One thought on “INTERVIUL SAPTAMANII – Ce se intampla cand stau de vorba DOI OLTENI – Minerva Lacatusu vs Emil Calinescu

  1. Pingback: INTERVIUL SAPTAMANII – Ce se intampla cand stau de vorba DOI OLTENI – Minerva Lacatusu vs Emil CalinescuBloguri WordPress . ro | Bloguri WordPress . ro

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !