INSPAIMANTATOR – Mi-a placut Scary MoVie V

Pentru a va spune cate ceva despre Scary Movie V trebuie sa va fac niste divagari mai mari. Ne intoarcem intai in timp:

1. Anul 2000, eu nu terminasem inca generala. Nu le aveam prea mult cu filmele, insa din cand in cand ma mai trosnea cate unul. Aflu de la un coleg care avea cd writer (smecherie mare la vremea aia) ca e un film super-mega smecher: Scary Movie. Desi nu ma uitasem pana atunci la alte filme (multe dintre cele parodiate nu le stiam), mi-a placut din start. Cred ca am ras 3 zile. Cd-ul ala il vazusem de cateva ori bune, uneori stateam la pc doar sa (re)vad unele faze din film. „Dragoste la prima vedere”.

2. Urmatorul a aparut in 2001, la 1 an diferenta. Cand a aparut trebuia sa revad anteriorul. Era regula. Revazand pe primul imi dadeam seama ca e mai bun ca al II-lea. NU ca al II-lea ar fi fost slab, dimpotriva.

3. Dupa 2 ani apare Scary Movie 3. Uau, s-a marit intervalul. Trist. Ce surpriza ne mai rezerva la 4?

4. Scary Movie 4 apare dupa 3 ani. Suntem deja in 2006 io eram la facultate. Cand ziceam oamenilor ca filmul preferat e Scary Movie se uitau la mine ciudat. CUUUUUUUUUUUUUUM, ITI PLACE ASA CEVA? O da, nespus!

5. Eram la Slatina, prin 2008 sau 2009. Nu aveam net, era cam 10 noaptea, n-aveam somn. Deschid tv-ul. Vad la tv ca urmeaza un film COMEDIE DE GROAZA 3. Nu vazusem trailerul, vazusem doar ca asta urma. Eram socat: COMEDIE DE GROAZA? Vad eu primul minut din film si exclam, plin de bucurie: E SCARY MOVIE! Era atat de fericit, asta desi-l vazusem si p-asta de vreo 4 ori. Da, 3-ul era preferatul meu.

6. Ceva probleme tehnice, nu primisem invitatia de la Forum film pentru Scary Movie 5. Toti amicii mei cinefili primisera, io nu. Vorbeam cu o bloggerita la telefon si exact cand vorbeam la telefon primesc mailul salvator. Asta marti se intampla. In secunda aia las telefonul jos, cu fata-n jos (sa nu se auda) si incep sa urlu de bucurie prin casa. NU s-a auzit in telefon cica, dar cred ca mai fericit pentru o invitatie la vizionare n-am fost niciodata. Poate doar la Pozitia Copilului sa fi simtit o bucurie mai mare (acea invitatie fusese primita la 2 noaptea; nu mi-am permis deci sa urlu prin casa).

Am zis mai sus ca SM 3 e preferatul meu? Gresit, asta este de domeniul trecutului. Acum Scary Movie V e preferatul meu. Si nu e doar dintre filmele din serie, ci overall. Nu cred sa existe film la care sa fi ras in primele 2 minute din film. Nu cred sa fie film la care sa fi ras la fel de mult, la fel de zgomotos si la fel de sincer precum la asta. Si nu cred sa existe film de care sa ma pot atasa mai mult decat de asta. Si cu care sa ma pot lauda mai mult. Nu va zic foarte mult din el, spun doar ca peste jumatate din film (sa nu zic 2 treimi) este parodie la adresa filmului Mama. Un film care, dupa modul in care e facut, e cam tinta vie pentru „heitarii cinematografici”.

De ce filmul are parte de critici negative? Simplu: el parodiaza filme care au avut parte de critici pozitive. Acei critici simt cum ar fi ei criticati. Ei considera ca trebuie parodiat doar ceva rau, sub nicio forma un film care le-a placut. Si pe care ei l-au notat atat de bine. Din acest motiv un astfel de film n-o sa aiba in veci o nota mare.

Iar (pseudo)argumentul „primul a fost mai bun”/”nu s-a mai ras precum la primul” nu tine. Critici primul, iar apoi pe restul le compari cu primul, zicand PRIMUL A FOST MAI BUN. Pai parca p-ala il facuseti praf. S-a ras la primul? Uau, parca ala era un film de 2 lei.

Inchei prin a face trimitere catre o SINGURA persoana: Andrei. El are singura cronica cu care sunt de acord. Celelalte sa fie recomandate de blogosfera cinefila adevarata. De pe blogurile mele nu vor primi cititori, asta sa fie clar.

Scary Movie V este adus in Romania de Forum Film si e de vineri in Cinematografe. Si va recomand cu caldura sa-l vedeti. Portia de ras de care veti avea parte va fi de neuitat.

Salutari DE GROAZA tuturor!

ps: Toate ca toate, dar gasesc si io 2 defecte acestui film:
– Ii urasc din suflet traducerea. Scary Movie V este tradus Comedie de Groaza V. Da, intr-adevar, o traducere INGROZITOARE!
– Ii urasc pe producatori pentru ca m-au facut sa astept 7 ani! Probabil oi fi trecut pe sub o scara ceva si am avut 7 ani de ghinion. Altfel nu-mi explic…

Comments

comments

18 thoughts on “INSPAIMANTATOR – Mi-a placut Scary MoVie V

  1. Pingback: Scary MoVie V

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !