Insemnarile unui nebun

Insemnarile unui nebun

 

 

La ArCub se joaca, de vreo 2 ani, un spectacol ajuns emblematic pentru aceasta locatie: Insemnarile unui Nebun. La spectacol am fost insotit de o absolventa de psihologie, o persoana mult mai avizata sa scrie despre un astfel de spectacol. Sofia Ungureanu, ai legatura ­čÖé

Insemnarile unui nebun AFIS

Multe s-au scris si s-au vorbit despre creatiile lui Gogol, insa nimic nu poate rivaliza cu o reprezentatie de teatru ÔÇťca la carteÔÇŁ dupa marele scriitor rus. Spectacolul┬áInsemnarile unui nebun┬ápoate fi urmarita la ARCUB,in regia lui┬áFelix Alexa,┬ácu actorul Marius Manole┬áalaturi de violonistul si compozitorul┬áAlexander Balanescu. Manole il joaca pe functionarul Popri┼čcin, personajul principal, iar Balanescu preia rolul mai multor voci si personaje ce locuiesc in mintea lui Popri┼čcin, tinandu-i companie prin reprezentatiile exceptionale la vioara; ii contureaza unele replici si ganduri in timp ce Manole sustine un monolog complet despre jurnalul sau personal de-a lungul a 4 luni. Popri┼čcin este un functionar marunt de la Petersburg, care, plictisit de viata si de slujba sa, dezvolta in timp o pasiune nesanatoasa pentru fiica sefului sau. In monologul sau si in intamplarile iesite din comun pe care el le inventeaza putem observa usor cateva ideatii delirante, iar Manole reuseste cu mare sensibilitate sa exprime sentimentele de persecutie, de grandomanie si de realizare, de umilinta si dezolare ale personajului sau.

Insemnarile unui nebun SPECTACOL

Cu timpul, gandirea lui Popri┼čcin se deterioreaza, el dandu-se┬ádrept mostenitor al tronului Spaniei si un om deosebit de puternic, renuntand┬ála slujba de functionar intr-un moment dovedit de slabiciune . Pasiunea sa pentru Sophie, fiica sefului lui Popri┼čcin, ii intuneca mintea dupa ce acesta descopera ca presupusa lui iubita are o slabiciune pentru un anume barbat, om al armatei. Descoperirea iluziei de care el singur s-a inconjurat in toate aceste luni ii determina crize de depersonalizare din ce in ce mai grave ajungand la izolare si absurd. Nebunul lui Gogol este un portret┬á al societatii ruse de acum 180 de ani, insa spectacolul lui Felix Alexa transcende barierele impuse de limba, cultura sau timp; acompaniata de melancolice partituri la vioara, spectacolul┬áte acapareaza in profunzimile sufletesti ale personajului si te intreaba daca nebunia este cu adevarat boala, sau este doar un rezultat firesc al imbolnavirii societatii.

Insemnarile unui Nebun Manole

Multi considera rolul lui Manole din Insemnarile unui nebun drept cel mai bun. Nu ma pot pronunta, va invit insa sa-l vedeti pentru a putea sa va faceti singuri o parere. Insemnarile unui nebun, in regia lui Felix Alexa, cu Marius Manole si Alexander Balanescu, se joaca in Bucuresti la Arcub, insa s-a mai jucat in multe alte locatii din tara si chiar la cateva festivaluri de afara. Salutari NEBUNESTI tuturor!

3 thoughts on “Insemnarile unui nebun

  1. Pingback: Insemnarile unui nebunBloguri WordPress . ro | Bloguri WordPress . ro

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !