Inregistrarea domeniului

Primul pas atunci cand ne facem un blog este inregistrarea domeniului. Nu este atat de simplu pe cat pare si ma refer la partea tehnica.

In primul rand trebuie plecat de la premisa ca inregistrarea domeniului este IREVERSIBILA. Adica daca sloganul, infatisarea si alte aspecte ale blogului pot fi modificatea, domeniul NU poate fi modificat. A modifica domeniul (adresa) inseamna a o lua de la 0, intr-o masura mai mica sau mai mare.

Ce trebuie sa facem? Pai:

1. Intai si intai, trebuie sa stabilim in mare nisa blogului. Nu putem vorbi despre filme iar blogul sa se cheme AGRICULTURAROMANEASCA punct ro. E absurd. Daca vrem sa avem blog generalist e bine sa-i dam o adresa oarecum generalista. De preferat adresa numelui nostru. la adresa sa figureze numele nostru (multumesc Serban pentru semnalare).

2. Faza cu numele este iarasi cu probleme. In cazul fetelor poate aparea problema schimbarii numelui dupa casatorie. Este destul de nasol sa te cheme Andreea Popescu, iar blogul sa fie andreeaionescu punct ro.

3. Teoretic trebuie sa te decizi si asupra extensiei. Practic, uneori nu prea ai de ales. La mine era liber si emilcalinescu punct ro, insa am preferat punct eu (din n motive). La altii s-ar putea sa nu fie libera adresa cu punct ro. Pe de alta parte, s-ar putea sa nu-ti convina sa-ti pui punct eu in conditiile in care adresa cu punct ro e deja luata si e un site/blog cu traditie. Sa nu mai zic de eventualele probleme in justitie pe care le-ai putea avea.

4. Adresa sa nu fie prea lunga. Incercati sa nu va puneti toate numele in adresa (unii au 2 prenume si considera ca trebuie sa le puna pe ambele in adresa). Fetele ar putea incerca varianta cu 2 prenume si sa excluda numele de familie (pentru a evita problema de la punctul 2).

Asta e partea grea. Partea usoara, cea tehnica, e simpla: intrati pe un site care ofera inregistrarea domeniului (De exemplu acest site) si in maxim 5 minute ati dat comanda de domeniu. El nu e disponibil imediat ci doar dupa un timp, in functie de cat de repede e procesata comanda.

Cu gazduirea e alta mancare de peste: puteti plati gazduirea la aceeasi firma, la alta sau va puteti gazdui singuri blogul. Si aici e o intreaga discutie despre cum e mai bine (unii isi gazduiesc singuri blogul, altii isi gazduiesc la o firma romaneasca, altii in strainatate).

Despre toate acestea intr-un articol viitor. Salutari BLOGOSFERICE tuturor si spor la alegerea si inregistrarea domeniului.

Comments

comments

One thought on “Inregistrarea domeniului

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !