Ingrijirea hainelor si a incaltarilor este un lucru pe care multi il ignora. Se mira ca o camasa de acum 2 ani ori un tricou de acum 7 nu mai arata bine, insa nu-si pun nicicum problema cum s-a ajuns la situatia respectiva. Eu, unul, ma pot lauda ca mai am si camasi de acum 10-12 ani. Am o camasa multicolora, preferata mea, luata in 2011. Nu prea o mai port nu ca ea ar avea ceva, ci pentru ca eu, din cauza pandemiei si a altor chestii nesanatoase, nu prea mai intru intr-insa.
Ingrijirea hainelor si a incaltarilor nu se face propunandu-ti sa faci asta, ci se face tinand cont de cateva reguli elementare, de bun simt as zice. Drept urmare, daca in lista de mai jos veti gasi cateva chestii subintelese, de bun simt, sa nu va mirati. Nerespectarea acestor reguli are efecte negative asupra hainelor, nu doar asupra voastra si a felului in care aratati. Asadar:
Ingrijirea hainelor si a incaltarilor – nu purta prea des aceleasi haine si mai ales aceleasi incaltari
Ca sa traduc, sa nu para ca am spus ceva absurd, va dau urmatorul exemplu: sa zicem ca aveti o pereche de incaltari barbatesti Calvin Klein si o camasa barbateasca Polo Ralph Lauren. Pentru ca va plac atat de mult si pentru ca sunt cele mai bune haine si incaltari, le imbracati foarte des, incaltarile zi de zi, iar camasa de 2 sau chiar de 3 ori pe saptamana (zic c-o mai si spalati, ca na, mirosul va tradeaza). Constatati apoi, dupa cateva luni (pot fi 6, pot fi chiar 3), ca au inceput sa se deterioreze. Nu va convine, va intrebati de ce, ce ati facut voi gresit?
Daca, insa, aveti mai multe haine bune, sa zicem ca pe langa incaltarile de mai sus mai aveti o pereche de incaltari barbatesti Lacoste, pe care o purtati alternativ cu Calvin Klein, veti constata ca cele 2 perechi de incaltari o sa va tina mult mai mult. Daca lasati incaltarile sa se odihneasca, o zi sau chiar 2, veti constata ca durata lor de viata este mult mai mare. Sa nu vi se para deloc ciudat acest lucru.
Ingrijirea hainelor si a incaltarilor – atentie la spalare
La spalare oamenii fac 3 greseli frecvente:
- Lasa rufele prea mult timp murdare, aruncate in cos. Daca hainele au fost aruncate acolo TRANSPIRATE e cu atat mai grav.
- Rufele sunt spalate la o temperatura prea ridicata.
- Lasa rufele ude prea mult timp in masina de spalat.
In plus, trebuie sa tii cont de inca 3 sfaturi:
- Nu folosi detergenti prea agresivi cu tesatura. Daca hainele nu sunt patate nu are sens sa folosesti detergenti puternici.
- Nu folosi apa prea fierbinte. Fiecare haina are propria eticheta, are o tesatura proprie. E bine sa tii cont de acele indicatii.
- Nu folosi balsam decat la hainele care necesita cu adevarat asa ceva.
Ingrijirea hainelor si a incaltarilor – atentie la uscarea lor
Aici sunt 2 greseli frecvente, majore, pe care le fac oamenii:
- Lasa hainele prea mult timp la uscat, la soare. In limbaj popular, oamenii spun despre haine ca „se coc”.
- In sens contrar, le baga in dulap ori mai frecvent in bagaj ude. Asta pentru ca, bineinteles, au o singura camasa misto care trebuie musai purtata si azi, si maine, si poimaine.
Ingrijirea hainelor si a incaltarilor – poarta incaltari adecvate perioadei anului
Nu stiu daca m-am exprimat bine in subtitlu, drept urmare trebuie sa explic, spunand si parerea mea personala despre asta. Asadar, ghetele barbatesti mi se par foarte incomode (fix din acest motiv nu dau cu pietre in cei care ies la cumparaturi in papuci barbatesti; pur si simplu sunt comozi). In consecinta, inclusiv unul ca mine va evita cat de mult se poate purtatul ghetelor. Doar ca, vedeti voi, este o situatie in care ghetele trebuie purtate chiar daca vremea de afara, temperatura mai precis, ti-ar sugera contrariul. Iar aceasta perioada este cea de dupa ninsori, perioada in care zapezile se topesc.
Nu stiu daca ati patit-o, insa eu, unul, am destule incaltari cu talpa gaurita. Initial am injurat producatorii de incaltari pentru talpile proaste, apoi mi-am dat seama ca vina imi apartine si mie. Caci pentru topirea mai accelerata a zapezilor pe drumuri si trotuare se arunca cu diverse substante, multe dintre ele pe baza de sare. Aceste substante ataca talpile ce nu sunt concepute pentru … zapada. Drept urmare, in acele zile, nu foarte multe, nu trebuie purtati adidasii de primavara/toamna ori pantofii eleganti, ci trebuie purtate in continuare ghetele de iarna. Stiti voi, in mocirla aia, apa aia, care sugereaza sfarsitul iernii. Mi-am distrus cateva perechi de incaltari pana sa aflu acest lucru.
Ingrijirea hainelor si a incaltarilor – unele haine trebuie spalate de mana
Puloverele sunt la loc de cinste, insa nu-s singurele. Va mai dau un exemplu de accesoriu vestimentar pe care-l detin in garderoba pe care nu l-as spala niciodata la masina: ia (ia barbateasca poarta numerele de camesa). Am vreo 2 ii cu maneca lunga si una cu maneca scurta, ii pe care niciodata nu le-am spalat la masina. Mi-e teama. Multi se plang ca si-au distrus diverse haine, pulovere si ii, fix dupa spalari. Cine i-o fi pus sa-si bage acele haine in masina de spalat?
Ingrijirea hainelor si a incaltarilor – incaltaminte pe piciorul gol
Singurele incaltari barbatesti ce pot fi luate fara ciorapi sunt sandalele. Reformulez: in cazul acelora absenta ciorapilor este OBLIGATORIE, mai putin atunci cand vreti sa apareti in social-media, in diverse grupuri cu nume de genul „Fara sosete in sandale”.
Deci, in afara de sandale, celelalte incaltari masculine se poarta NUMAI cu ciorapi. Pe langa partea estetica, mai avem si celelalte 2 aspecte: confortul si reducerea duratei de viata a incaltarilor. Sa nu mai vorbesc de latura olfactiva, pe care multi o ignora in mod gresit.
Ingrijirea hainelor si a incaltarilor – atentie la accesorii
Fiind vorba despre barbati, ma voi referi cu precadere la ceas, insa discutia este aproape identica in cazul bratarilor.
Pe scurt de tot: foarte multe camasi se deterioreaza la maneca stanga din cauza ceasului. Acum depinde de fiecare ce ganduri are:
- Unii iau acest fapt ca atare si nu tin foarte mult o camasa. Cand incepe sa se deterioreze o arunca, iau alta.
- Altii se gandesc la aceasta problema si fie isi iau ceas fara bratara (cureaua fiind mai putin agresiva pentru maneca), fie isi sufleca maneca aproape de fiecare data.
- Am mai auzit o persoana care avea 2 ceasuri, unul de purtat la stanga, unul de purtat la dreapta, el luandu-le alternativ tocmai pentru a nu se toca mai mult si mai repede o maneca fata de alta.
Ingrijirea hainelor si a incaltarilor se poate face si prin alte metode, insa pe acelea vreau sa le aud de la voi. Eu am fost provocat sa scriu acest articol in competitia Super-Blog 2020, drept urmare transmit si eu provocarea mai departe. Astept sugestiile voastre in comentarii.
Interesant si bine documentat articolul.
Eu am o camasa veche de 20 ani (si culmea inca imi vine bine) dar pe care o port foarte foarte rar tocmai pentru ca imi place foarte foarte mult si nu vreau sa o „stric”.
E bine ca inca te mai incape ceva de acum 20 de ani.