Influencer la bursa. Elon Musk & Cristiano Ronaldo.

Influencer la bursa

Influencer la bursa este acea persoana care prin actiunile ori declaratiile sale reuseste sa scada sau sa creasca pretul actiunilor unei companii. Cazul Cristiano Ronaldo, cu a sa sticla de Coca-Cola il cunoasteti. Nu intru in detalii. Cazul Elon Musk, cu ale sale declaratii despre Bitcoin, iarasi este cunoscut.

Nu as fi scris acest articol daca n-as fi vazut laude la adresa celor 2. Multa lume sustine ca ei sunt de invidiat, ca asta inseamna sa fii influencer adevarat. Practic, influencer la bursa este Everestul ocupatiei de influencer. Lucru total gresit, din punctul meu de vedere. Caci exact despre asta vreau eu sa scriu.

Spun din start: nu ma pricep la economie, drept urmare stiu doar vag cum functioneaza bursa. Daca as cunoaste foarte bine mecanismele, chiar as juca pe bursa. Cunosc oameni care se ocupa cu asta si care sunt pe profit. Castiga pentru ca se pricep, asta e ideea.

Atat cat stiu despre bursa imi permite sa am o parere proasta despre bursa. Nu despre ideea de a investi intr-o companie, o idee buna, ci ideea de a te imbogati din bursa. Ideea de a investi 1000 de euro in actiuni, a le vinde cu 1200 si apoi a investi cei 1200 in altceva, pentru a obtine un nou profit.

Ultimul film despre acest subiect, Proiectul Colibri, spune exact marele defect al acestui mod de a vedea lucrurile: daca tranzactionezi actiunile unei fabrici din fabrica, profiturile uriase care se fac cu ea nu ajung efectiv la cei care produc. Fix asta este problema, insa la nivel macro un alt sistem economic, mai bun decat actualul, nu a fost gasit. Ca sa ma exprim altfel, bursa de valori este un rau necesar.

Care este problema cu ideea de influencer la bursa si de ce consider ca este gresit sa ii invidiem pe cei care au ajuns astfel?

Pai sa-l luam ca exemplu pe Cristiano Ronaldo. El a dat la o parte sticlele de Coca-Cola si a cerut apa. Problemele mele, ca-s mai multe, vizavi de acest gest sunt urmatoarele:

  1. Coca-Cola are in portofoliu si ape (plate si minerale). In Romania este apa Dorna. Deci Cristiano Ronaldo te indeamna sa nu bei Coca-Cola, dar sa bei apa plata Dorna. Perfect.
  2. De la nivelul sau de milionar in euro, cu contracte de publicitate de peste 10 milioane de euro anual, isi permite sa dea cu piciorul unui brand atat de important. Isi permite acest lucru la 36 de ani. Isi permitea acest lucru la 21 de ani? Nu doar ca nu-si permitea, dar chiar filma clipuri pentru Coca-Cola.
  3. Coca-Cola este sponsor indirect. Este sponsorul Euro, asa cum era si acum 5 ani. Banii luati de echipa lui nationala, Portugalia, pentru castigarea Euro 2016 au venit SI de la Coca-Cola. Sa nu mai spun de banii dati de Coca-Cola UEFA, bani care au ajuns si la Real Madrid, echipa care a castigat atatea Ligi ale Campionilor. Nu l-am auzit pe Cristiano Ronaldo spunand ceva de Coca-Cola si de cat de absurd este ca niste SPORTIVI sa faca reclama la produse atat de NOCIVE pentru sanatate.
  4. Cristiano Ronaldo isi reneaga trecutul. Poti sa admiti ca ai gresit, dar pana la un punct. A scuipa unde ai lins mi se pare ceva gretos.
  5. Nu in ultimul rand, m-ar interesa efectul pe care l-a avut gestul lui Ronaldo asupra VANZARILOR Coca-Cola. Exista oameni in lumea asta care aveau pofta de-o Cola si care, vazandu-l pe Ronaldo, s-au razgandit si au cumparat o sticla de apa plata? Pentru mine ASTA inseamna influencer: sa influentezi un COMPORTAMENT, pe termen scurt, pe termen mediu ori pe termen lung.

In plus, a da la o parte sticlele de Coca-Cola te poate duce cu gandul la o reclama in favoarea Pepsi. Sau aveti impresia ca Pepsi e mai putin nociv?

Deci, ca sa ma exprim altfel, influencer la bursa inseamna, de fapt, a influenta mustele de pe geam sa zboare altfel. In termeni economici inseamna ceva, dar din punctul meu de vedere este frectie la un picior bustean. Ceva complet inutil. Sau, ca sa dau un exemplu din arta, este exact ce a facut acel sculptor italian: a vandut o opera de arta invizibila pe mii de euro. Cam asta a facut si Ronaldo.

Nu, nu-i neg calitatile fotbalistice, este in mod cert unul dintre fotbalistii mei preferati, il consider mai bun decat Messi, mai complet, daca-mi este permisa exprimarea, insa aici nu-l voi ridica in slavi. Nu-l critic pentru gestul sau, el a facut ce a simtit, insa nu voi intelege societatea, per ansamblu, care este influentata de fiecare stranut al vedetelor. Era sa zic basina. Daca vreo vedeta trage un vant in timp ce are o sticla de Coca-Cola in mana, oare cat vor mai scadea actiunile lor?

Acum mana sus cine vrea sa ajunga Influencer la bursa. Cine vrea ca prin declaratiile sale (ori prin articolele/clipurile sale) sa influenteze bursa? Stiu ca nimeni nu va recunoaste asta, insa multi il vor considera pe Ronaldo DUMNEZEU fix pentru asta. Asa cum sculptorul italian care a luat 15.000 de euro pe nimic este un geniu. Fix la fel.

ps: In loc de influencer la bursa ar trebui sa va doriti sa fiti influenceri pe bune. Sa incercati sa rezolvati probleme. Sa incercati sa convingeti oameni sa poarte ceva facut de voi, sa incercati sa strangeti bani pentru o cauza. Asta inseamna influencer. Nu sa stranuti si sa influentezi bursa de valori.

ps2: Tot influencer la bursa, la fel de inutil, este si Elon Musk. Nu ii neg calitatile, faptul ca a inventat ceva. Insa nu mi se pare normal ca inventatorul a ceva sa influenteze altceva. Ca si cum declaratia antrenorului lui Inter despre Real Madrid ar influenta actiunile lui Real Madrid. Iar faptul ca actiunile Realului au scazut ar determina o alta politica de transferuri la Real. It’s so fucking wrong!

Comments

comments

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !