Inca mai avem pretentii de la nunti!
Saptamanile si lunile trecute cativa amici de-ai mei (nu unul, ci mai multi) au fost pe la NUnti. Fiecare, la final, imi povesteste cum a fost. Ei stiu ca mie NU imi plac NUntile, insa, cumva, simt nevoia sa-mi spuna cum a fost.
Aproape de fiecare data, imi vorbesc despre cat de naspa a fost mancarea. Naspa, dezamagitoare, se putea si mai bine … Foarte rare sunt cazurile in care cineva imi spune cat de buna a fost mancarea. Ma rog, in cazul mancarii, eu nu prea ma incred in gusturile altora, asa ca daca nu am testat acea mancare, nu ma pot pronunta.
Astazi, imediat cum deschid telefonul sa vad ce mai e pe net, dau de acest articol. O domnisoara de la Vice ne invata ce sa facem pentru ca mancarea sa nu mai fie proasta la NUnti.
Problemele articolului sunt 3, solutiile fiind altele. Intai sa vedem problemele:
- Tipa inca are pretentii de la NUnti. De ce ai avea pretentii de la NUnti?
- Tipa da solutii la efecte, nu la cauze.
- Titlul este unul ciudat. Titluri echivalente ar fi: de ce marea este albastra? de ce ploaia este umeda?
Acum, sa vedem cu exactitate care-s problemele la nunti si de ce ele nu pot fi nicicum rezolvate.

Invitatii sunt prea diferiti, mancarea e aceeasi
Printre invitati avem: un copil de 11 ani, un batran de 90, un vegetarian, un musulman (care nu mananca porc), unul care tine regim, o femeie gravida, un sportiv, un fitos care colinda restaurante sofisticate, un nemancat care ar manca orice, unul care locuieste la tara, unul care locuieste la New York, unul care nu mananca peste, unul caruia nu-i place puiul… Acum faceti voi un meniu care sa-i multumeasca pe toti!
Exista, e drept, persoane traditionale, care vor acelasi meniu tot timpul. Fix aceste persoane sunt cele care apoi vor compara. Vor, bineinteles, sa compare sarmale cu sarmale, friptura cu friptura si peste cu peste. La nunta lu’ X au fost sarmale excelente, dar friptura de porc uscata; la nunta lui Y sarmalele erau acre, dar macar pestele era bun.
Sa va zic ca moda pozelor cu mancare a ajuns si la persoanele in varsta? Comparatia acum vine insotita si de imagini: uite, ele arata bine, dar erau groaznice ca gust.
Sau sa va zic ca obieciul compararii nuntilor nu mai e deloc specific doar femeilor in varsta? Exista si barbati care compara nuntile, uneori chiar persoane de 25 de ani.
Ah, si inca ceva: e acelasi meniu si iarna si vara! Iarna e ca vara in farfurie la nunti.
Sa faci meniu personalizat, fiecare sa aiba altceva in meniu? Peste puterile de intelegere ale romanilor si peste puterea restaurantelor.

Nunta nu e a miresei, a mirelui nici atat; e a familiilor
Din acest motiv, nu se va schimba nimic in viitorul apropiat. Cum adica, sa nu dai sarmale la nunta? Dar ce nunta e aia?
Nunta e pentru bani
O amica imi zicea, calma, ca nunta e un fel de investitie. Tu iei bani la nunta, eventual ii folosesti pentru luna de miere, urmand ca acesti bani sa-i platesti treptat, in viitor. Ma rog, pe unii i-ai dat deja, in functie de cand ai fost la acele nunti.
Acea amica spunea ca daca nu va reusi sa ajunga la nuntile unor persoane care au fost la nunta ei se va intalni cu acele persoane si le va da in mana banii cuveniti. Bineinteles, ea iesea mai ieftin: nu mai platesc mancarea, le dau lor direct, diferenta.
Lumea nu va vrea la nunta pentru ca le sunteti apropiati, ci pentru a cotiza la luna lor de miere. Ori la viitoarea casa. Stiu, sunt si exceptii. Care confirma regula.
Tinerii descuiati nu mai vor nunti
Da, fix asta e problema: cei care ar putea schimba ceva de fapt nu se vor casatori deloc. Si ne invartim in cerc: ei nu dau doi bani pe nunti, deci nu vor face nunta; cei care pun pret pe nunti pun pret pe traditii, iar cea mai misto fraza este: Cum sa facem asta, la ce nunta ai mai vazut tu asa ceva? Notiunea de trend-setter este inexistenta aici.
Din acest motiv va intreb: de ce mai avem pretentii de la nunti? Bine, ca sa fiu mai exact: de ce mai AVETI pretentii de la NUnti? Nu observati primele 2 litere ale cuvantului? Si nu intamplator, cele 2 litere sunt doar in cuvantul ROMANESC. NU d-alta, dar romanii au stricat definitiv ideea de nunta. Salutari CELIBATARE tuturor!
PS: Cum ar trebui sa fie titlul: Inca mai avem pretentii de la nunti? sau Inca mai avem pretentii de la nunti! ? (adica ce semn de punctuatie sa pun la final? mi se pare mai de efect semnul exclamarii). Si tot aici: semnalez si acest articol. M-a uns pe suflet.
Asteptam articolul asta. :))
Citindu-l, tocmai mi-a venit o idee despre care cred ca mi-a vorbit mama candva. Aia cu meniul personalizat. Adica tu, mireasa, tu, mirele, iti iei oamenii de nadejde, nu varul de-al treispelea si matusa semi surda din Timbuktu, mergeti frumos la restaurant, ceva mic, cochet, unde sa aveti si ceva loc de dans, de socializare, chestii distractive, ei isi comanda ce poftesc (ma indoiesc ca poate sa manance un om de 200 de lei cat e meniul ala IEFTIN de la o nunta clasica), voi, mirii, platiti nota finala, iar contributia invitatilor la nunta sa fie cat ii lasa inima, daca ii lasa inima. Asa mi s-ar parea perfect, asa va fi toata lumea multumita de ce mananca (daca aia de la restaurant fac mancare naspa, sa le fie rusine, dar asta nu mai tine nici de mireasa nici de mire, nici de familie).
Deci daca o sa ma marit vreodata, o sa ma lupt cu dintii si unghiile sa obtin asa ceva. :)))
Si daca prind picior de lautar fac o criza in direct. Urasc muzica lautareasca live. Ewww, ma racaie pe suflet.
CU lautarii ce-ai? Aia e singura parte de la nunti care m-ar putea decide sa mai merg vreodata la vreuna. Dar sa fie lautari, nu dj. DJ-ul la nunta imi suna ca dracu.
Nu pot sa ascult genul asta de muzica, nu am nimic cu ea, nu e naspa, dar nu o tolerez deloc deloc. Ma imbolnavesc cu capul cand aud.
Daca nu am la nunta mea muzica pe calculator, nu ma mai marit. Sa zica oricine, orice.