In numele tatalui … Al doilea joc

Despre filmul Al Doilea Joc trebuie discutat in multe feluri. Eu as evidentia trei aspecte distincte:

1. Corneliu Porumboiu este un regizor aparte. El face filme pentru uzul sau personal. Unii le numesc „filme autiste”. Nu stiu daca termenul psihologic este corect folosit, dar in limbajul comun termenul este folosit fix cu acest inteles. Am asistat la conferinta de presa de dupa vizionarea acelui film, iar vorbele sale se rezumau la o singura fraza: Nu fac filme nici pentru premii, nici pentru public. Intrebarea care se pune este: dar pentru cine le faci? As zice ca pentru el.

2. Al doilea joc este un film facut pentru el si pentru tatal sau. Daca am fi „Hateri” am spune ca e firesc sa faci un film despre cel care te finanteaza. Adica este clar ca Porumboiu jr face filme despre ce vrea el pentru ca nu are griji financiare. Cati alti regiori isi permit luxul pe care si-l permite el?

3. Al doilea joc este pentru microbistii nostalgici. Nu doar ca ne amintim perioada aceea, dar vedem si cum aratau, tineri, Dan Petrescu, Ilie Dumitrescu, Anghel Iordanescu, Mircea Lucescu ori Silviu Lung (el pare neschimbat!). Aici isi indeplineste scopul.

E drept, ne punem multe intrebari, extrem de multe.
– De ce acest film ar trebui sa ruleze in cinematografe? Un meci de fotbal in cinematografe? E fix meciul, comentat de cei 2. In cel mai rau caz ar fi putut fi un documentar de televiziune.
– Unde este meritul REGIZORULUI Corneliu Porumboiu? Nu exista montaj, nu exista scene, nu exista actori. De ce s-ar numi film?
– De ce a fost ales acel meci si nu altul? A fost ales fix cel mai plictisitor meci Steaua-Dinamo, unul de 0-0, disputat pe o ninsoare abundenta, unde nu a fost niciun scandal. Nimic ISTORIC in acest meci.

Sa va spun acum cateva glume din timpul filmului:

– Prin minutul 30 pleaca un prim domn din sala (un critic in varsta). Fac: „O fi aflat deja rezultatul final”.
– Inainte de pauza mai pleaca o doamna. Imi venea s-o trag la raspundere: aia au rezistat in viscol 90 de minute si tu pleci dintr-o sala unde e cald si bine?
– Se termina prima repriza si incepe brusc a doua. Adica jucatorii se odihnesc si noi, spectatorii, n-avem voie?
– La un moment dat suna telefonul lui Adrian Porumboiu. Raspunde. Eu stiam ca nu e voie sa raspunzi la telefon in timpul filmului…
– Din spate un blogger-hater intreaba: Oare filmul asta va castiga premiul Gopo pentru sunet? Eu as zice ca nu. Eventual pentru vestimentatia actorilor 😀
– Vizionarea de presa a avut loc dimineata. Ma intrebam: cum trebuie interpretat faptul ca Steaua – Dinamo se joaca la matineu? As zice doar asa: DOAR IN FILME se petrece asta 🙂

Dupa meci (pardon, film) am facut poza cu antrenorul (pardon, regizorul). El discuta afara cu 2 jurnalisti sportivi. Ei erau, de fapt, „criticii”. Criticii de film plecasera demult. Am zis sa fac si eu o poza cu el. Nu d-alta, dar pe baza acestei poze am intrare libera la meciurile Vasluiului 🙂

eu cu porumboiu

Al doilea joc este de vineri in cinematografe (si nu pe stadioane), fiind distribuit de 42 KM Film. Salutari MICROBISTE tuturor!

ps: La americani tatal face film pentru fiu (gen After Earth). La noi Porumboiu jr face Al doilea joc pentru tatal lui 🙂 Familie moderna, dom’le 🙂

Comments

comments

6 thoughts on “In numele tatalui … Al doilea joc

  1. Pingback: In numele tatalui … Al doilea jocBloguri WordPress . ro | Bloguri WordPress . ro
  2. Sincer, nu stiam de acest regizor si in consecinta nici de film, dar mai facut curios cu ceea ce am citit in acest artico si o sa-mi fac timp sa-l vad!
    O seara linistita sa ai!

  3. 1.Daca faci filme pentru tine, de ce mai plictisesti publicul cu ele?
    2.Care finantare? Acest „film” nu presupune costuri decât cu publicitatea.
    3.De ce nu menționezi sursa foto? Unde-i deontologia?

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !