Imprumuturi de la prieteni – obligatie?

Cand auzi de imprumuturi de la prieteni, indiferent de motiv, de obiect, te gandesti la un ajutor, banal de cele mai multe ori. Unul cu bani multi il imprumuta pe unul cu bani putini spre deloc. Unul care castiga 20.000 de euro are 1000 de lei de care se poate dispensa pe o perioada SCURTA de timp. La fel cum unul care castiga DOAR 1000 de lei s-ar putea sa aiba (constant) nevoie de bani imprumut.

Stii tu, da-mi 1000 de lei sa-mi iau telefon, da-mi 2000 de lei sa-mi iau bicicleta, da-mi 4000 de lei sa-mi iau masina second hand. De ce URGENT? Pai unele oferte sunt limitate in timp, alteori ti s-a stricat telefonul ori bicicleta si ai nevoie de altul/alta.

Nu ma refer la imprumuturile mari, gen 10.000 de euro, pentru o casa. Desi, de la un anumit nivel in sus, se practica si din alea. Chiar si la acelea, sa zicem ca te imprumuti de la familie cu 10.000 de euro pentru un apartament.

Ideea este, insa, alta. Ati incercati sa apelati la un credit de nevoi personale, la o banca sau la o institutie financiara nonbancara? Ati vazut cate acte vi se cer, cat de mult dureaza, in special la banci? Ori, la institutiile nonbancare, daca aveti nevoie de un credit rapid, fara prea multe acte, ati vazut ce dobanzi sunt? Caci dobanda, exact cum ne zicea un profesor in facultate, fix asta este: PRETUL acelui credit. Totul in viata are un PRET, indiferent CINE il plateste si, mai ales, CUM! Uneori, poti plati pretul fara sa-ti dai seama.

Revenind la acele imprumuturi de la prieteni, voi cand ati dat inapoi banii, i-ati dat vreodata CU DOBANDA? Ok, si voi, la randul vostru ati imprumutat. Si, sa ne intelegem, ne putem referi la bani, dar ne putem referi si la alte lucruri pe care le imprumutam de la prieteni, considerand ca acestia-s datori s-o faca. Sunt OBLIGATI. D-aia sunt prieteni.

Stiti cat costa imprumutul unei masini? Stiti cat costa o noapte de cazare? Stiti cat costa sa te imprumuti, 2 luni de zile, suma minuscula de o mie de lei?

Drept urmare, nu zic sa va apucati sa cereti dobanda prietenilor, nu asta e ideea. Ar trebui doar sa-i pretuiti mai mult, sa pretuiti mai mult ceea ce fac pentru voi, ajutorul care vi-l acorda. Si sa nu mai plecati de la premisa ca sunt OBLIGATI sa va imprumute, indiferent de ce anume ati dori de la el: bani, masina, un apartament gol. Ori chiar nevasta, ca sa glumim.

Pe de alta parte, nu mai dati cu pietre in cei care se ocupa cu asa ceva, in bancile ori institutiile financiare nonbancare. Atat timp cat aceste imprumuturi sunt atat de utile, voi avand nevoie URGENTA de bani, de ce aveti impresia ca aceste imprumuturi ar trebui sa fie fara costuri?

Acum este randul vostru: ce parere aveti despre aceste Imprumuturi de la prieteni ? Vi se pare firesc sa va imprumutati oricand, oricum, fara dobanda, de la un prieten ori mai multi, doar pentru ca acestia AU bani?

Comments

comments

2 thoughts on “Imprumuturi de la prieteni – obligatie?

  1. Citisem undeva un argument „pro” pentru IFN-uri: cica fara ele, oamenii ar ajunge la optiuni si mai disperate, gen camatari. Care au penalitati nasoale daca nu platesti inapoi la timp.

    Totusi, asta nu inseamna ca trebuie sa si respectam serviciile de genul acesta. Ajungi la ele datorita imprejurarilor nefericite, iar ei profita la maxim de tine. Cum ar veni, o simpla simbioza. Dar cam dureroasa pentru una din parti ….

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !