Impotriva premiilor cinematografice. Oscar, Gopo, Cannes.

Aversiunea mea fata de critici este arhicunoscuta. E clar ca gusturile noastre se vor intersecta foarte rar, iar atunci cand o fac fie este un film foarte bun, fie este un film execrabil. Faptul ca sunt impotriva premiilor cinematografice este iarasi un lucru cunoscut. Am spus-o de zeci de ori. Din multe puncte de vedere ele fac mai mult rau decat bine. In continuare voi explica de ce.

Intai si intai, precizez un lucru clar: mi-au displacut foarte multe filme de Oscar. Unele erau fie manipulatoare (Argo), altele prea siropoase (exemplul clasic: Titanic). De multe ori mi-au placut filmele nominalizate la Zmeura de Aur si asta pentru ca in 90% din cazuri ele sunt comedii.

In al doilea rand, imi amintesc o intrebare pe care mi-a pus-o multi de-a lungul timpului: cu ce te incalzeste faptul ca X castiga? Eu eram intrebat in legatura cu meciurile de fotbal, dar intrebarea o pun acum la filme. Mie-mi place un film indiferent de numarul de premii castigate. Dimpotriva, un film ultra-premiat ar putea sa-mi displaca, pentru ca critici

In al treilea rand, pun o intrebare incomoda: care premii sunt mai importante? De ce Oscarul e mai important decat Cannes? De ce nu Globurile de Aur? De ce nu altele? Ce face niste premii mai importante decat altele?

Anul acesta, inainte de Oscaruri, am fost intrebat de ce nu stau noaptea sa vad LIVE gala. Cativa colegi bloggeri s-au dus intr-un bar sa vada impreuna gala. In afara de partea de socializare, chiar nu vad utilitatea unei astfel de intalniri. Oare or fi baut acolo EXCLUSIV beri americane? Sau din patriotism au ars-o cu Noroc?

In Romania avem premiile Gopo. Marea lor problema este, din punctul meu de vedere, productia slaba de filme. Daca ai maxim 10 filme intr-un an (dintre care vreo 3-4 nu merita bagate in seama), e clar ca un film se poate intoarce cu 4-5 premii. Nu ca m-ar interesa prea mult cine castiga.

E drept, unele persoane, precum Claudia, vorbesc despre cultura de gala. Primul meu instinct a fost s-o contrazic. Acum sunt mai calm si, poate, mai obiectiv. Si recunosc: personal, nu am cultura de gala. Nu ca ar fi asta un lucru rau. Poate americanii ori francezii au, noi nu avem.

Problema mea este ca nici nu-i duc lipsa. Tare mi-as dori sa avem o gala Gopo in care toata lumea sa fie in slapi, bermude si tricouri (eventual mulate), toate acestea pe SFANTA scena a Operei, insa, pe deasupra, sa avem o industrie cinematografica puternica. Intre a merge la o gala simandicoasa si a merge sa vad un film (ori un spectacol de teatru) prefer oricand a doua optiune. Ceea ce am si facut, de altfel, marti seara (AICI detalii despre spectacolul vazut marti).

Sunt si voi ramane impotriva premiilor cinematografice. Le aflu in treacat, le consemnez, eventual pomenesc de ele cand e vorba de un articol pe blog, insa pe mine ma lasa rece. Au fost filme foarte bune premiate, insa si filme de-a dreptul stupide castigatoare. Anul trecut luase Oscarul Viata lui Pi, un film de-a dreptul grotesc din punctul meu de vedere. E adevarat, la categoria lui nu prea avea adversar (efecte speciale). Totusi, o astfel de categorie transforma un film precum Pi intr-unul CASTIGATOR DE OSCAR. Pentru unii titulatura este un motiv sa-l vada.

Daca maine as afla ca nu se vor mai acorda niciun fel de premii as fi fericit. Lasati, fratilor, publicul sa decida. Lasati publicul sa savureze comedii „proaste” cu Adam Sandler; lasati publicul roman sa se bucure de Minte-ma frumos ori de Poker (stiti voi, filmul dupa care cel mai tare critic de film roman, CTP, s-a frecat cu spirt la ochi). Si nu mai umflati atata kitch-uri evidente precum Cloud Atlas, atat de apreciate de critici.

Legat de atmosfera de gala, am o ultima intrebare: de ce nu bagati dress-code obligatoriu la avanpremiere? Daca nu esti imbracat conform evenimentului, sa n-ai voie sa intri in sala. Anul trecut, la Gatsby, cateva colege bloggerite venisera cu pene-n cap. La propriu. Daca va fi asa eu voi veni doar la filme gen Nymphomaniac ori Marea Mahmureala. Sa te tii acolo dress-code 😀

Sunt cinefil si sunt impotriva premiilor cinematografice. Imi place sa ma uit la filme, nu sa merg la gale unde sa aplaud actori. Aplaud actorii dupa un spectacol de teatru, insa merg acolo nu pentru aplauze, ci pentru spectacol… Salutari CINEFIL-TEATRALE tuturor 🙂

ps: Sunt impotriva premiilor cinematografice, dar imi plac festivalurile. Tocmai m-am intors de la B-iff, unde am avut un maraton personal de 12 ore: de la 11 dimineata pana la 11 si ceva seara am vazut filme. Cinefilii cu rochii pana-n pamant ori cu nod perfect la cravata, prezenti la Gopo, au facut ori ar face asta? Sau macar cei care au stat nedormiti o noapte pentru a afla primii cine a castigat Oscarul … Ca nu prea-i vazui prin sala… Ori poate sunt invizibili, caz in care trebuie sa-mi cer scuze.

6 thoughts on “Impotriva premiilor cinematografice. Oscar, Gopo, Cannes.

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !