Important e sa participi

Important e sa participi este o zicere celebra legata de Olimpiada. Nu a fost spusa in 2012, nici n-avea cum, ci pe la 1890. Si ceva. El se referea la participarea la Olimpiada, care ar fi trebuit sa fie un tel in sine. Asa o fi. Sau ma rog, asa o fi fost atunci.

Revenim in zilele noastre si ne referim la blogging. Si la bloggeri. Care bloggeri au mai multe posibilitati de a castiga din blog. Printre acestea se afla, la loc de cinste, concursurile.

Unul dintre cele cele mai celebre site-uri de concursuri este www.blogalinitiative.ro . Aici, pe langa concursurile propriu zise, se organizeaza si un CAMPIONAT NATIONAL DE BLOGGING. Fiecare inscriere in campanie inseamna puncte. Fiecare campanie castigata inseamna si mai multe puncte. Se puncteaza chiar si articolele de pe blog NEPARTICIPANTE la campanii. Practic, 2 ziceri sunt valabile aici: IMPORTANT E SA PARTICIPI si SCRIETI, SCRIETI, NUMAI SA SCRIETI. Culmea, nu sunt singurii, si un site concurent avand chestii asemanatoare (nu stiu cine dupa cine s-a luat).

Acum ar trebui sa spun calitati si defecte(sau, pompos spus, „Ce ar trebui imbunatatit”). Pai sa vedem, incep ca de obicei cu defectele:

1. Sunt incurajate participarile la campanii „neinteresante”. Sunt unele campanii care ma intereseaza, vreau premiul, in timp ce altele sunt total neinteresante. O sa-mi umplu casa de chestii inutile, in timp ce altii, care poate chiar ar avea nevoie, n-o sa aiba parte. E o chestie, cica sa asist la un curs de fotografie. Cei cu adevarat interesati de acel curs s-ar putea sa nu aiba parte de el, pentru ca va fi castigat de unul care SCRIE bine pe blog. Unul care le are cu fotografia s-ar putea sa nu le aiba cu scrisul. E un pericol deci.

2. Nu-mi place ca bloggerii sunt incurajati sa scrie de mai multe ori despre aceeasi campanie. Uneori eu simt nevoia sa scriu, dar altii, disperati, scriu de 4-5 ori, poate-poate vor castiga. Culmea, google nu e prea fericit sa vada 4-5 articole (uneori si in aceeasi zile) cu link-uri catre acelasi site. S-ar putea sa fie efecte contrare.

3. Numele este ales ciudat. Imi suna mai mult a SEO-SPAM. Campionatul national de blogging este mai mult ce se da la Super-blog, nu aici. Cel mai tare blogger e cel care participa la cele mai multe campanii? Ciudata abordare!

4. Unicul criteriu calitativ este cel legat de castigarea sau nu a unor campanii. Nu se spune nimic despre calitatea unor articole. Nici macar numar de cuvinte, nimic. Eu scriu un articol de 600 de cuvinte, altul posteaza 5 articole de 100 de cuvinte. Cine e mai apreciat? Nu eu, din pacate. Sa nu mai zic de articolele copiate, ori cele „semi-copiate”, gen VIRALUL ZILEI, BANCUL ZILEI, CITATUL ZILEI.

5. Nu stiu daca asta isi propun, dar parca as simti nevoia SI a unor premii in bani. Asta ca si continuare la punctul 1…

Si acum punctele tari:

1. Sunt incurajati bloggerii activi. Ma bucura acest lucru. NU are cum sa nu ma bucure.

2. Clasamentul este un mod de a-ti face reclama. Un advertiser intra acolo si vede cine e lider, cine e pe 2, cine e pe 4. Il ajuta, poate vrea sa contacteze direct unii bloggeri. Ca sa nu zic ca aduce trafic acelor bloggeri si de la alti bloggeri participanti. IA HAI SA VAD EU CINE E LIDER, SA MA IAU DUPA EL…

3. Faptul ca toate articolele participante sunt afisate e un mare avantaj. Se cheama transparenta. Uneori te poti inspira de la altii (sau altii de la tine), dar trebuie sa stii cine s-a inscris si cine nu. In fond, daca e sa fim paranoici, se pot face manarii cu articole inexistente. Asa, stim exact cine participa, cand vedem castigatorul e posibil deja sa stim articolul invingator. E mai bine zic eu, nu? Apoi, asigura ceva cititori in plus acea afisare acolo. Pe mine unul nu ma deranjeaza deloc. Dimpotriva, la alte concursuri, gen Super-Blog, eu personal pun articolele la vedere. Nu mi-e rusine cu ele, dimpotriva, sunt mandru. E munca mea, de ce n-as fi?

4. Oricine poate participa, oricine poate castiga. Este foarte important, unii au criterii de PR, de vechime. Uneori sunt utile, alteori sunt irelevante. Calitatea conteaza si primeaza. Corect.

5. De atatea ori ziceam (si-mi doream) sa fie clasamente nationale. Modalitati OBIECTIVE de a te compara cu altii. Zelist, cu toate defectele lui, este inca printre putinele. Asta e un punct in plus. Trebuie incurajat. Simtim cu totii nevoia de a ne compara cu ceilalti. Scriem calitativ, dar calitatea aia cum o masuram? Cine o masoara? Tot noi? Asa ca un astfel de concurs este un barometru. Si el cu defectele lui, dar mai bun decat nimic.

Repet, nu-mi surade neaparat ideea IMPORTANT E SA PARTICIPI. Dar nu ma obliga nimeni sa particip. Ma incurajeaza doar. Important este ce premiu va fi dat castigatorului (pe cat? pe 1 an? pe 2?) si ce vom face cu punctele. Cum era o reclama la meciuri de liga 1: BATALIA PENTRU PUNCTE!

Salutari BLOGOSFERICE tuturor!

Comments

comments

3 thoughts on “Important e sa participi

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !