Important e sa participi?

Important e sa participi?

 

Motto: Cel mai important lucru la Jocurile Olimpice nu este sa castigi, ci sa participi, asa cum in viata nu conteaza triumful, ci lupta. Esential nu e sa cuceresti, ci sa lupti bine. (Pierre de Coubertin)

 

Introducere

Locuiesc, in Bucuresti, pe Soseaua Iancului. Foarte aproape de mine se afla strada Pierre de Coubertin. Cateva statii de RATB pe care le folosesc constant poarta acest nume. Va dati seama ca numele imi este cunoscut, nu voi putea spune ca nu am auzit de el.

Si, pentru ca sunt curios, am cautat mai demult, cand eram mic, cateva lucruri despre el. M-a invins curiozitatea si am aflat de atunci de parintele Jocurilor Olimpice.

Inca de atunci aflasem celebra lui vorba, simplificata prin zicala Important e sa participi. Niciodata nu am fost impacat cu acea zicere, pur si simplu mi se pare complet demoralizatoare si nociva. Acum, insa, am citit-o in varianta completa si m-am enervat de-a dreptul. N-o repet, o puteti citi la inceputul articolului.

Pierre de Coubertin

Participarea este unicul obiectiv

Se spune ca avem multe in comun cu francezii. In afara de limba latina, mai avem multe alte lucruri. Poate nu intamplator avem o comunitate romaneasca atat de numeroasa acolo.

Sportiv, ne ghidam dupa principiul lui Pierre de Coubertin extrem de mult. Ne mandrim cu un sfert de finala de campionat mondial la mondial, transformat, in visele romanilor, in Aur, ne mandrim ca avem un patinator la turneele finale, inclusiv la olimpiada (de fiecare data doar unul, niciodata 2, niciodata macar aproape de medalie), ne mandrim cand ii vedem pe ai nostri luand bataie de la cei mari, ne mandrim intotdeauna cu calificari, cu participari, de foarte putine ori cu medalii.

Problema este ca acolo, la turneele finale, Olimpiade, Campionate Europene ori Mondiale, ne ducem de multe ori fara obiectiv. Sa facem o figura cat mai frumoasa este cel mai intalnit slogan tembel pe care-l putem auzi. Sau, una si mai tare, tot din fotbal, ca el este cel mai popular: preferam un adversar tare, sa murim frumos. Oh, well, romanii sunt atat de masochisti incat vor sa moara. Frumos sau urat, dar asta este dorinta lor.

Esential nu este sa cuceresti, ci sa lupti bine

Fraza asta, modificata, este folosita de toti dacologii de pe teritoriul acestei tari. Pardon, de pe teritoriul vechii Dacii. Nu conteaza ca romanii au fost mai buni si i-au cucerit pe daci, nu conteaza ca dacii au pierit in batalie, conteaza CUM au luptat.

Asa e in viata, doar asa spune nenea Pierre, pe care trebuie sa-l ascultam.

Aplicandu-i principiul, eu zic ca ar trebui sa declaram razboi unei mari puteri, dupa preferinte Rusia, China, SUA, Germania ori Franta. Nu conteaza rezultatul, nu conteaza ca vor rade de pe fata Pamantului tarisoara noastra, conteaza CUM vom lupta. Vom muri frumos, idealul multor (sportivi) romani.

Nu conteaza triumful, ci lupta

Pentru ce ne uitam la sport? Nu pentru invingatori? Nu pentru ca dintre toti, X, oricare ar fi el, s-a dovedit a fi cel mai bun. Nu, nu conteaza cine a triumfat, nu conteaza tonele de statistici care ne arata, invariabil, doar invingatorii. Deloc.

Conteaza LUPTA. Ea si numai ea.

Pe acelasi principiu, toti organizatorii de competitii nu ar trebui sa dea premii diferentiate in functie de locul in clasament. Cum adica, te lupti pentru premiu? Important e sa participi. Nenorocitii astia, care-ti atarna de gat medalii valoroase, care stabilesc premii in functie de locul in clasament, sunt niste oameni extrem de rai, fara pic de spirit olimpic in ei. Incurajeaza oamenii sa participe, nu sa castige.

Eddie Vulturul este exemplul perfect

Tocmai am vazut Eddie Vulturul, un film bazat pe fapte reale. Un film care este, conform spuselor ADEVARATULUI Eddie, doar 5% realitate.

Eddie vulturul realitate vs film
Eddie vulturul realitate vs film

Bineinteles ca filmul va fi folosit de toti vracii motivationali, bineinteles ca va ajunge idolul celor care cred ca pot muta muntii din loc.

Da, ajunsese foarte popular la acea olimpiada, dar ce nu zic vracii motivationali este faptul ca ajunsese asa pentru ca era UNIC. Cand toti concureaza pentru medalii, cel care NU face asta este apreciat pentru ca este DIFERIT.

Daca TOTI ar concura astfel nu s-ar mai acorda medalii si nu s-ar mai uita nimeni la competitie.

Hai sa luam exemplul fotbalului. Ganditi-va ca toate meciurile jucate de o echipa ar fi amicale: n-ar conta cate goluri marchezi, n-ar conta cate goluri primesti. Nu conteaza 3 puncte, ca nu se acorda puncte.

S-ar mai uita cineva la fotbal? La fotbal se uita pentru Messi care marcheaza 40 de goluri pe sezon, la fotbal se uita oamenii si pentru a vedea aparari perfecte.

Cum te-ai mai putea bucura de o reusita daca ea vine intr-un meci fara miza? Observati cum se bucura jucatorii si suporterii la golurile din amicale si cum se bucura cand marcheaza in oficiale? Observati EXPLOZIA aceea de bucurie, care face toti banii.

Pierre de Coubertin picture

Concluzie

Important e sa participi pentru ca participarea este o conditie necesara, dar DELOC suficienta, pentru a castiga. Locul 1 e tinut minte si trecut in statistici. Locul 1 primeste toate aplauzele. Sa-i dam Cezarului ce este al Cezarului, iar Cezarul, in acest caz, este locul 1. Salutari CASTIGATOARE tuturor!

Comments

comments

8 thoughts on “Important e sa participi?

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !