Implicarea ACTORILOR in politica

Implicarea ACTORILOR in politica

 

Scriam mai demult un articol intitulat Politica dezbina. Era despre Mircea Diaconu si a sa implicare in politica si cum cineva ma scosese din lista de facebook din cauza unei poze.

Fotografia de care va vorbeam

Acum scandalul mare este in jurul marelui actor Radu Beligan. Acesta s-a dus la marele congres al PSD tinut de ziua lui Ponta. Drept urmare, a inceput sa fie criticat. Cea mai dura luare de pozitie a apartinut lui Andrei Plesu, in ziarul Adevarul. Ulterior, de partea maestrului Beligan au sarit in ajutor cativa colegi de breasla. E drept, o alta luare de pozitie a apartinut jurnalistului Victor Roncea, care-l ataca extrem de dur pe Andrei Plesu.

Opinia mea, in acest caz, este, ca de obicei, oarecum neutra. Prefer sa apreciez un actor pentru talentul sau, pentru felul sau de a juca pe scena, ignorand optiunile sale politice. Eu pot vedea si revedea de N ori filme cu Mircea Diaconu, un actor bun, fara insa a fi macar tentat vreodata sa-l votez. La fel si in cazul Radu Beligan. La fel si in cazul Mihai Malaimare, un excelent director de teatru, un excelent actor, candva parlamentar din partea aceluiasi partid, PSD (la acea vreme PDSR). La fel si-n cazul lui Victor Rebengiuc, si el sustinator al aceluiasi partid (care, bonus, a jucat intr-un film alaturi de Ion Iliescu).

As fi tentat sa spun ca nu-mi doresc ca actorii sa se implice in politica. Suntem cu totii tentati de asta. Suntem tentati sa sfatuim si marii sportivi, cum este Gabriela Szabo ori Octavian Belu, sa evite zona politica. Eventual si muzicienilor, atat de apreciati si talentati, le spunem acelasi lucru. Totusi, de ce sa stea departe de politica? Noi avem voie sa ne spunem o opinie, avem voie sa ne afisam la ce congres dorim si sa ne spunem in gura mare optiunile politice, insa ei NU au voie?

Problema mea, daca e sa am vreuna, este cu publicul. De ce publicul voteaza cu Ponta (nu ma feresc sa dau nume) doar pentru ca e sustinut de Radu Beligan? Eu de aici inteleg c-ar porni nemultumirea: ca prin prezenta sa, domnul Beligan ar convinge cativa cetateni sa voteze cu PSD. Fratilor, problema este STRICT la acei cetateni: de ce voteaza cum le zice Beligan, cum le zice Mircea Diaconu ori cum le zice Mihai Malaimare? De ce nu au propriile valori, propria logica si propriile criteri de vot?

Totusi, sunt intr-o mica dilema. Astept sa fiu ajutat: ce fel de public este cel care asculta indemnul lui Beligan? Tind sa cred ca la Teatrul National vin oameni culti, inteligenti si cu bani. Un astfel de public chiar nu are propriile valori si propriile criterii dupa care voteaza? Ca daca vorbim de Nea Gogu de la tara, el cu siguranta nu voteaza pe Ponta pentru ca i-a zis Radu Beligan. El stie de Beligan ca-i actor, dar cam atat. Sa-l fi vazut jucand e peste puterile lui, deci nu se poate spune ca-l IDOLATRIZEAZA.

Revenind la implicarea actorilor in politica, problema este simpla: cine vrem sa se implice in politica? Actorii nu, sportivii nu, cantaretii nu. Avocati sunt prea multi, economisti la fel. Daca e un profesor universitar reputat si intra in politica (Daniel Daianu, Adrian Cioroianu, Cristian Preda, Marian Preda), imediat il repudiem si-l judecam dupa politica pe care o face. Pana la urma, cine ar trebui sa faca politica?

Marian Preda, membru PMP si decan al Facultatii de Sociologie din cadrul Universitatii Bucuresti

Pot spune ca nu-s de acord cu optiunea politica a lui Radu Beligan, pot spune ca l-as critica DUR daca ar face politica PE SCENA (daca la finalul ori in cadrul unui spectacol ar zice, cu subiect si predicat, VOTATI CANDIDATUL X), insa respectul meu pentru ACTORUL Radu Beligan este acelasi. Radu Beligan este un imens actor si trebuie respectat pentru asta. Ca orice om, are dreptul la o optiune politica. Ca orice om, este imperfect. Nu-i stirbeste cu nimic talentul de actor. Peste ani si ani, dupa trecerea sa in nefiinta, vom tine minte realizarile sale, spectacolele sale, si nu faptul ca a fost la un congres PSD. Oricat de gretos ni s-ar fi parut acel congres (despre care voi scrie, articolul e-n draft), nu trebuie condamnati DIN START cei care au participat la el.

Implicarea ACTORILOR in politica este ceva firesc. Nu trebuie sa ne enerveze, nu trebuie sa le afecteze imaginea. Daca ei pe scena isi fac treaba in continuare, in punctul meu de vedere nu este nicio problema. Eu am propriile criterii de alegere a partidului pe care sa-l votez, uneori le tin pentru mine, alteori le spun public, pe blog, cum am facut de mai multe ori anul trecut. Imi place sa cred ca oamenii culti si destepti au propriile criterii si voteaza indiferent de ce zice un mare actor, un mare sportiv ori un indragit cantaret. Daca nu, nu sunt de vina cei din categoriile enumerate anterior, ci insasi publicul. Salutari POLITICE tuturor! ­čÖé

 

 

Comments

comments

One thought on “Implicarea ACTORILOR in politica

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !