Imax 2D. Oblivion – Planeta uitata.

Teoretic ar fi trebuit sa scriu 2 articole distincte, unul despre Imax 2D, altul despre Oblivion – Planeta Uitata. Sunt importante si relevante ambele. Eu prefer sa scriu despre ambele impreuna, pentru ca asa am avut eu parte de ele. Sunt in stransa legatura, de ce ar trebui sa le separ?

Intai si intai, spun din start ca Oblivion a fost (si este) unul dintre cele mai asteptate filme din 2013. Am auzit o gramada de amici care spuneau ca abia asteapta sa apara. Ca va fi super, ca va fi cel mai tare, ca SF ca Oblivion – Planeta Uitata nu va mai fi facut prea curand. De asemenea, fanii Tom Cruise asteptau si ei cu nerabdare acest film.

Si primesc invitatie la vizionarea filmului. Trailere vazusem (tot la cinema, la alte vizionari), asa ca singurul detaliu care conta din mailul cu vizionarea era locatia. Vad: IMAX. In sinea mea: uau, la asta nu ma asteptam. E 3D? Ca parca nu era…

Si ajung la cinema. Cer bilete, primesc pe randul 7. Ma gandeam: n-o fi prea aproape? Si mi se zice: stai linistit, nu e prea aproape, ca nu e 3D. In secunda aia am ramas fara replica: IMAX 2D? Se poate?! Cum ar zice Moromete: nu exista asa ceva! Si ieta ca se poate.

Iar rezultatul este unul interesant: l-as numi un semi-3D. Combina, intr-o maniera interesanta, cateva din avantajele 3D-ului si 2D-ului. Are efecte care bat spre 3D, vin obiecte spre tine, iti iau ochii efectele, insa nu este nevoie de acei ochelari speciali. Si, sa recunoastem, calitatea in sine a imaginii este mai buna fara ochelari (uneori am senzatia ca e o imagine mai intunecata la filmele 3D). Sa nu mai vorbesc de faptul ca ochelarii 3D sunt considerati obositori de unii. Si aici e vorba in special de cei care poarta ochelari, deci care vor fi nevoiti sa poarte 2 perechi de ochelari. E adevarat, efectele 3D ar fi fost accentuate de ochelari, deci as fi preferat sa fie 3D pana la capat. Culmea, sunt un fan 3D purtator de ochelari.

Despre filmul in sine nu as vrea sa va zic prea multe. As puncta pe scurt doar 4 aspecte, de restul urmand sa va convingeti voi singuri:

1. Filmul pare a fi dezamagit partial fanii SF-urilor, insa a castigat oarecum surprinzator cativa ne-fani de 3D-uri. Angela se astepta la mai mult, Ioana considera drept mediocru jocul actorilor, insa Sabinei si Georgianei le-a placut mult filmul.

2. Constat si eu cu uimire ca au fost foarte multe articole despre acest film. Le voi strange pe toate intr-o postare pe minunat.eu, la rubricuta saptamanala de recomandarile cinefile din blogosfera.

3. Remarc si eu coloana sonora, una deosebita. Daca este sa aiba o calitate acest film, aceasta este coloana sonora.

4. Cateva concluzii personale despre acest film: un SF cu efecte foarte bune 2D, prea siropos pe alocuri (poate din acest motiv a placut multor fete), destul de propagandistic pe alocuri insa multumitor per total. Nu m-a impresionat, insa sub nicio forma nu m-a dezamagit. Film bun, merita vazut.

Oblivion – Planeta Uitata este adus in Romania de RoImage 2000 si e de azi in cinematografele din tara si in IMAX. Eu v-as recomanda IMAX, pentru experienta pe care am trait-o si eu. Iar daca cineva va fi pasionat si va dori sa-l vada de 2 ori, ar putea incerca sa-l vada atat in IMAX, cat si intr-un cinema normal. Sa observe (si) diferentele dintre cele 2 tipuri de proiectii.

Salutari CINEFILE tuturor !

7 thoughts on “Imax 2D. Oblivion – Planeta uitata.

  1. Pingback: Haideţi, bre, Oblivion nu are nici o treabă cu Matrix • Republica Culturală Chineză
  2. Pingback: IMAX | CinEmil

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !