If I stay – Daca as ramane

If I stay – Daca as ramane

 

In general nu-mi plac filmele siropoase. Sunt filme care ma impresioneaza, exista filme care ating o coarda sensibila. Totusi, nu mi-a placut niciodata sa vars siroaie de lacrimi pentru iubiri imposibile. Exista lucruri cu adevarat tragice pe lumea asta, nu faptul ca 2 oameni nu se pot iubi. Din acest motiv filme precum Lista lui Schindler ori Hotel Rwanda mi se par singurele care-si merita titlul de lacrimogene. Ori, ca sa luam filme un pic mai noi, am fost de 10 ori mai impresionat de filmul Amour decat voi fi vreodata de vreo poveste de dragoste.

Nu sunt o persoana atat de insensibila pe cat ar crede unii, exista si unele „siropeli” care-mi plac. De exemplu, foarte putini pot explica de ce-mi displac profund povestile AMERICANE de dragoste, insa cele indiene ma prind. O fi vorba de muzica, o fi vorba de atmosfera generala, habar n-am. Bine, explicatiile poate tin si de saturatie: povestile americane par la fel, extrem de previzibile. Si, poate cel mai important, ma enerveaza la culme exagerarile, dorinta americanilor de a stoarce si ultima farama de lacrima.

If I stay – Daca as ramane este in categoria dramelor extrem de siropoase. Fix ca Titanicul, in afara de a stoarce siroaie de lacrimi filmul nu isi propune absolut nimic. Nu are nimic consistent, nu are vreo filosofie de viata in spate (lucru pe care pana si fanii filmului au puterea sa-l recunoasca). In plus, pentru ca efectul sa fie amplificat, sunt puse de-a valma mai multe „drame”: iubirea, visele si cariera unei adolescente, pierderea celor mai dragi fiinte (parinti si fratele). Toate aceste probleme se abat asupra unei singure biete persoane, din cauza careia trebuie noi, spectatorii din sala, sa luam tona de batiste.

Filmul, din punct de vedere cinematografic, nu este deloc rau construit. Are, ca sa zic asa, un ambalaj excelent. Jocul actorilor este unul bun si convingator, muzica este excelenta, alternanta prezent – trecuta este una bine realizata, cadrele sunt foarte bune, totul, insa, pentru nimic. Filmul nu iti transmite nimic, uneori simti ca-ti este mai utila o editie din Dansez pentru Tine. Publicul tinta, unul deloc pretentios, il va aprecia cu siguranta. Cei care citit romanul sustin ca filmul a reusit sa-si intreaca opera din punctul de vedere al … sensibilitatii.

Despre If I stay – Daca as ramane  au mai scris Ioana, Mihaela – Filme-Carti si Trif pe AndreiCiobanu.eu.

If I stay – Daca as ramane a intrat de ieri in cinematografele patriei, fiind distribuit in Romania de Forum film. Vizionare placuta si salutari CINEFILE tuturor!

One thought on “If I stay – Daca as ramane

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !