Ieftin si la moda

Ieftin si la moda pot sta in aceeasi fraza, fara ca aceasta sa fie negativa? Putem gasi vreun produs, din orice domeniu, ieftin si la moda? Unii ar zice ca nu, ca este imposibil asa ceva.

Motivul invocat este simplu: moda creste pretul. Pot fi reduse la pret doar produsele devalorizate moral. Nu poti avea pretentia de la un produs sa fie si ieftin si la moda. Pur si simplu nu are cum.

Sa dau exemplu un telefon: produsul X, imediat cum apare, este foarte scump. Il gasesti mai ieftin dupa un timp (1 an minim), cand deja a aparut urmasul sau. Nu mai este deci la moda.

Totusi, nu intotdeauna lucrurile stau asa. Si va dau 2 exemple:

1. Hainele si incaltarile pot fi in categoria mentionata in titlu. Un tricou poate fi ieftin si la moda (de exemplu, in 2009 era la moda culoarea mov/violet; puteai gasi deci produse „la moda” foarte ieftine, nu trebuia sa dai o caruta de bani pe ele). Sa nu mai zic despre situatia in care moda revine: tu ai o camasa de acum 10 ani, cica e veche, insa reapare moda acelui tip de camasa (de exemplu Hawaii), asa ca tu scoti frumos camasa de la naftalina si o porti.

Iar unii poate au luat camasa respectiva cu 1 an in urma la super-pret.

2. La bijuterii situatia e oarecum speciala. Putem gasi bijuterii fashion ieftine si bijuterii foarte scumpe care sa nu fie la moda. Sa va zic si de ce (3 motive):
– Intai si intai, valoarea de piata a unei bijuterii este data in primul rand de valoarea metalului. Una de aur va fi tot timpul mai scumpa decat una de argint, indiferent cat de bine arata si cat este de bine lucrata. Aurul poate fi sau nu la moda, ideea este ca el poate fi tezaurizat (il pastram, il topim si facem ce dorim din el). O bijuterie de aur nu poate fi vanduta sub valoarea efectiva a metalului, care uneori poate fi foarte (prea) mare.
– In al doilea rand, o bijuterie la moda este de multe ori una colorata. Astazi este la moda albastrul, maine verdele. Aurul este alb sau galben, ceea ce se poate dovedi plictisitor dupa un timp. O bijuterie de aur poate fi purtata tot timpul, insa daca vrei una s-o porti AICI si ACUM, s-ar putea sa gasesti solutii mult mai bune.

– Este la moda hand-made-ul, care nu prea este facut pe aur. E scump? Deloc. Si arata de multe ori superb.

De ce ni se impune sa gandim ca ieftin si la moda nu exista? Simplu: pentru a plati pentru un produs mai mult decat face. Si pentru ca suntem din ce in ce mai apropiati de moda americana, unde exista celebrul proverb CE E IEFTIN NU MERITA. Apropo, daca vedeti 2 tricouri identice, unul de 20 de lei si altul de 50, pe care-l luai? Multi o sa-l ia pe cel de 50 („stiu ei de ce-l dau mai scump„; „sunt prea sarac sa-mi permit lucruri ieftine” si alte aberatii de genul). Eu insa voi gandi ca de 50 de lei pot lua 2 tricouri de 20 de lei si mai si raman de cateva beri 🙂

Gata acum. Va salut ieftin si la moda pe toti 🙂

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !