Ideea de film concert este geniala

Ideea de film concert este geniala

 

 

Tehnic vorbind, se ia un film, de preferat unul mai vechi, i se scoate absolut orice urma de sunet in afara de vorbele personajelor, se ia sunetul scos din pelicula, sunet ce este dat in grija Orchestrei Simfonice. Se gaseste apoi o locatie (Sala Palatului, daca alta n-avem) in care se proiecteaza filmul in prezenta Orchestrei Simfonice. Sunetul este, deci, live. Un film concert, o proiectie LIVE.

Pana acum, am vazut 2 astfel de evenimente, carora mie-mi place sa le spun film concert: PRIMUL Harry Potter aka cel cu Piatra Filosofala, si PRIMUL Star Wars, de fapt Episodul 4, avand in vedere ca dupa primele 3 episoade (4 5 6) au aparut prequel-urile 1 2 si 3. Doua filme de referinta, doua filme care starnesc nostalgie.

Tototdata, doua filme adresate publicului larg, teoretic comerciale, practic filme care au insemnat ceva in viata multora. Pentru unii, Star Wars a fost primul SF american permis in comunism, a fost primul FILM AMERICAN vazut la cinema.

Pentru altii, ceva mai tineri, Harry Potter a insemnat inceputul lor ca spectatori de cinema ori ca cititori de carti. Da, sunt copii care si-au inceput lectura cu Harry Potter.

Acum, pentru ca mi-e greu sa explic ceva ce simti, mi-e foarte greu sa exprim ce sentimente am avut atunci cand am auzit melodia aia celebra de pe genericul Star Wars, vreau sa pun 3 intrebari:

  1. De ce fiecare dintre aceste concerte au fost UNICE? Orchestra aia simfonica a repetat pentru O SINGURA REPREZENTATIE? Oare nu s-ar fi gasit spectatori pentru mai multe reprezentatii (macar de s-ar fi dus prin provincie si tot ar fi facut ceva)?
  2. De ce au fost alese filme vechi? Nu ar fi de efect sa se intample cu filme noi. Adica nu cu Star Wars-ul din 1977, ci cu ultimul Star Wars, produs de Disney.
  3. De ce aceste 2 evenimente, pe care eu le-am numit film concert, negasindu-le alta denumire, au avut loc la Sala Palatului? Adica oare nu s-o gasi alt loc potrivit? Sincer, intr-o sala de mall ori, habar n-am, la Opera, intr-o sala de teatru … Sala Palatului, din aproape toate punctele de vedere, este total neadecvata.

Da, mi-as dori sa mai participa la astfel de evenimente, as zice ca as merge la un film concert chiar si daca pelicula ar fi slaba. As merge pentru atmosfera, as merge pentru senzatia traita. Pentru emotii. Un film concert, live, in fata ta, este o experienta pe care orice cinefil trebuie s-o traiasca, daca are ocazia.

Comments

comments

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !