Restaurantele de cartier sunt o specie aparte de restaurante. Nu se vorbeste despre ele, multe dintre ele nici nu exista in online, nu au mancaruri cu adevarat originale, insa au un farmec aparte.
Cand merg prin orasele de provincie, in special Cluj si Timisoara, ca acolo am festivaluri in mod regulat, fac marea eroare de a vizita cu precadere centrul. Am ajuns sa stiu pe de rost centrul Clujului, atat pietele centrale, Piata Unirii, Piata Avram Iancu, Piata Cipariu, cu strazile aferente de legatura, cat si asa numitul centru istoric, centrul vechi al Clujului. Nu zic, gasesti comori ascunse si acolo, insa cele mai valoroase sunt gasibile in zonele nitel mai periferice. Cei mai buni mici din Cluj nu se gasesc nicidecum la Beraria Ursus, cum stie toata lumea, ci se gasesc in bombele de prin Manastur.
In Bucuresti, din cu totul alte motive, merg prea des prin Centrul Vechi ori prin Regie, neglijand carciumioarele ascunse ale cartierelor. Am ghinionul, caci in acest caz este ghinion, sa locuiesc intr-o zona buna, intr-un cartier cat de cat select (nu e nicidecum Primaverii sau Cotroceni, dar este aproape de Mega Mall si de Stadionul National, la 15 minute de mers pe jos de statia de metrou Piata Iancului). In plus, prietenii sunt raspanditi prin toate colturile orasului, drept urmare atunci cand ne vedem alegem deseori locatii neutre. Regia este una dintre ele, caci chiar daca-i departe ca distanta, este langa metrou, deci ajunge toata lumea foarte repede. Si, bonus, e si ieftina, drept urmare banii de taxi sunt acoperiti de preturile mai mici ale produselor.
Ce au in comun restaurantele de cartier? Trei lucruri:
- Sunt restaurante cunoscute si frecventate doar de oamenii zonei. Vii din tot Bucurestiul la Caru’ cu bere ori la Bodega la Mahala, poti veni de departe chiar si-n Regie, la P18 ori La Maria si Ion, insa la o carciuma obscura din Drumul Taberei, Colentina, Militari ori Pantelimon nu vii decat daca stai in zona. In Bucuresti a disparut obiceiul inca prezent in orasele mici ori la sate de a te duce la carciuma sa vezi pur si simplu cine e pe acolo.
- Bonus: chelnerii au tendinta de a cunoaste clientii. Cand esti din afara, cand nu esti de-al casei, uneori esti efectiv intrebat ce vant te aduce acolo. Da, e de bine, poate ai auzit ca e o mancare excelenta, ca poti savura o bere rece, dar poate fi si de rau, unii au impresia ca ocupi in mod nedrept o masa a unuia din zona.
- Meniul nu este deloc pretentios. Putine sortimente de mancare, indeajuns de diversificate incat sa satisfaca pe toata lumea, dar indeajuns de nesofisticate incat sa nu te dea pe spate. Preturile, insa, sunt argumentul forte.
A venit Coronavirusul, s-au inchis nediscriminatoriu toate carciumile, drept urmare frecventarea localurilor a devenit imposibila. Chiar si daca mi-as dori, dac-as fi nebun, inconstient, absurd, increzator in propriul sistem imunitar, tot nu as avea unde sa merg. Totul s-a mutat in online. Drept urmare, daca ai pofta de mancare gata facuta, fie pentru ca nu stii sa gatesti, fie pentru ca n-ai timp, trebuie sa apelezi la diversele restaurante ori aplicatii cu livrare la domiciliu. Da, unele restaurante au livratori proprii, insa foarte putine isi permit acest lux.
Cum v-am zis deja unde locuiesc, trebuie sa va vorbesc despre LOOKFOOD, noua aplicatie de home delivery care sustine industria HoReCa. Pe scurt, ca sa intelegeti cum functioneaza site-ul: introduci adresa si ti se arata strict restaurantele care livreaza la acea adresa. Site-ul este la inceput, drept urmare momentan sunt destul de putine restaurante care vor aparea.
Cum cei de la Lookfood m-au intrebat ce restaurante din proximitate ar trebui sa adauge, imi fac datoria sa semnalez cateva, fara ca acestea sa fie neaparat singurele.
Prima mentiune, insa, pe care tin mortis s-o fac este legata de modalitatea de cautare de pe site. Personal, pe langa o cautare dupa restaurant, as baga optional o cautare dupa mancare. De pilda, dupa ce am adaugat adresa, as vrea sa caut strict PIZZA, sa vad exact ce pizzerii livreaza in zona mea. Eu nu stiu daca restaurantul X are si pizza, drept urmare m-ar scuti de niste click-uri in plus. Caci in loc de pizza, care e mai usor de cautat, poti pune MICI, caci ei nu-s prezenti in meniul tuturor restaurantelor.
Asadar, sa va zic cele 3 restaurante din zona (si un pic mai departe) pe care mi le-as dori la livrare:
Pizza Station
Oficial, nu am nevoie de pizza station la livrare, caci este exact in blocul in care locuiesc. Doar ca, vedeti voi, din lipsa de solutii, au inchis locatia pe timpul pandemiei. Am gasit la ei niste pizze speciale, diferite, pe care nu le gasesti nicaieri altundeva. E pacat sa se piarda o astfel de locatie si, pentru numele lui Dumnezeu, e pacat sa se desfiinteze singura pizzerie de la parterul blocului meu!
Restaurant i’ladrino
Acest restaurant e cam la o statie de mine. Cam 7 minute de mers pe jos ma despart de el. Din pacate, insa, pentru ca am prieteni comozi, l-am vizitat rar. Ce m-a enervat, acum vreun an, a fost ca inchideau la ora 23, desi meciurile de la fotbal (de la campionatul mondial) se terminau la 12. Atat de mult m-au enervat incat nu i-am mai vizitat. Sau sa fi fost acum 3 ani, la europene?
Oricum, pe cat de mult m-au enervat cu asta, pe atat de mult imi plac mancarurile lor. Nu au doar pizza, ci au si paste ori deserturi home-made. Ma rog, mie-mi place si atmosfera de acolo, mai ales vara, caci mananci efectiv pe trotuar. Desi nu e deloc igienic, mie mi se pare misto sa treaca oameni pe langa tine si tu sa-ti savurezi o bere rece in timpul asta. Pe bune.
Pizzeria Interbellico
E un pic mai departe, pe strada Maria Rosetti nr 53. Este o locatie cu adevarat pitita, o comoara ascunsa. Patronul este si bucatar si deseori chelner. Are si o poveste misto: a fost bucatar pe vas, loc unde a invatat sa gateasca efectiv de toate.
E drept, pizzeria e mai mereu inchisa, nici nu stiu daca efectiv mai exista, desi pagina de Facebook sustine contrariul. Ma rog, conform acesteia, acum este deschis la Interbellico, lucru deopotriva ilegal si ilogic.
Trecand peste, si daca ea ar fi inchisa, tot e un exemplu bun de locatie care nu trebuie ratata. O sa radeti dupa ce veti citi caracterizarea pizzelor de acolo, caci in majoritatea cazurilor pizza am luat, insa mi s-au parut cele mai bune pizze ieftine mancate vreodata. Omul acela, bucatarul, reusea sa faca niste pizze excelente cu cele mai ieftine ingrediente. As folosi expresia cu facutul din rahat bici, desi in acest context rahatul este cumva nepotrivit.
Si tot acolo, ca bonus, mancam o prajitura numita Lamaita, una care mergea perfect dupa multe beri.
La modul serios, restaurantele de cartier vor fi cele mai afectate. Cele mari, ale lanturilor internationale, vor supravietui, insa cele mici se vor inchide, mai ales ca oamenii le frecventau pentru atmosfera si nu neaparat pentru calitatea mancarurilor. Ca sa va dau un ultim exemplu, un exemplu cumva contrar, la 2 statii de mine, exact in intersectia de la Piata Iancului, se afla restaurantul Intermacedonia. Prietenilor mei nu le place atmosfera de acolo, e cam batraneasca, atat din cauza chelnerilor (sunt aceiasi de cand am mers prima oara, in liceu), cat si din cauza clientilor. E ieftin, berea e rece, e asa, linistitor, mie-mi place. Acum vreo 3 ani cineva spusese ca ar fi schimbat bucatarul si ca acum fac niste paste excelente (pe care, recunosc, nu le-am testat). Am retestat micii, cam tot pe atunci, si desi nu mi-au displacut, nu pot spune ca m-au dat pe spate. Il dau ca exemplu fix pentru ce ziceam: mergi acolo pentru atmosfera si pentru ca e aproape, nu ca ai pofti in mod deosebit la ceva din meniu. Deci acum, in online, nu cred ca ar avea succes.
Asa cum eu am fost provocat, indirect, prin intermediul Spring Super-Blog 2020, sa va vorbesc despre restaurantele de cartier, e randul vostru acum. Spuneti ce restaurante din cartierul vostru (bucurestean sau nu) v-ati dori sa livreze la domiciliu. Trebuie sa spuneti si ce, ca sa stiu si eu pe unde sa mai merg cand s-or ridica interdictiile. Caci pandemia ne-a prins cand era zapada si se va ridica atunci cand va fi de mers la terasa. Incurcate-s caile pandemiei, ca tot vine o sarbatoare religioasa!
Multumesc pentru sfaturi!