Ibrahim si Florile Coranului

Ibrahim si Florile Coranului

 

Chris Simion

Despre regizoarea Chris Simion pot spune 3 lucruri fundamentale, care au legatura cu spectacolul Ibrahim si Florile Coranului:

  1. I-au iesit foarte bine cartile transformate in spectacole de teatru. Am vazut, in acest sens, Maitreyi, Oscar si Tanti Roz ori Hotii de frumusete. Superbe.
  2. De fiecare data am apreciat la ea faptul ca stie sa aleaga foarte bine actorii. Fiecare pare pus la locul lui, fiecare jucandu-si natural rolul. Si asta n-am observat-o doar eu, ci si Dan Radulescu, unul dintre actorii care a lucrat cu Chris.
  3. Este a doua carte de Eric-Emmanuel Schmitt pusa in scena de Chris, dupa Oscar si Tanti Roz. Oscar si Tanti Roz adica PRIMUL spectacol de teatru la care mai aveam un pic si plangeam. Insensibilul de mine.
Poza facuta la lansarea ultimei sale carti, 40 de zile

Conflictul israeliano – arab. Religie.

Printre primele conflicte despre care am aflat a fost cel israeliano – arab (palestinian). Printre primele explicatii pe care am aflat-o legata de acel conflict a fost una de care nu am fost multumit: cele 2 religii sunt incompatibile. Nu am fost multumit de raspuns, nici acum nu sunt de acord cu el, desi din ce in ce mai multi oameni imi dau acest raspuns.

Ce ar avea, in fond, 2 religii atat de diferit? Ce anume le face sa fie din start antitetice? Nu cumva oamenii le-au facut antitetice? Oamenii, nu religia, fie ca vorbim despre Talmud, Coran ori Biblie.

Spectacolul Ibrahim si Florile Coranului

In Ibrahim si Florile Coranului vedem reliefat foarte bine acest conflict. Avem un copil evreu, Moise (alintat Momo), copil avand mari probleme familiale (il parasesc, pe rand, mama si apoi tata) si un batran arab (Ibrahim). Dupa ce Momo ramane si fara tata, Ibrahim ii devine tata, inclusiv in acte.  Va las pe voi sa descoperiti prin ce vor trece ei si cum se va termina intreaga poveste.

Ibrahim si Florile Coranului Vlad Logigan Marian Ralea

Eu mai am de adaugat 5 lucruri, importante zic eu:

  • O mare bila alba pentru decor (realizat de Maria Miu). Nu va zic mai multe, va spun doar sa fiti atenti la el si la modul in care se schimba de la o scena la altul.
  • O dubla-bila alba: interpretarile celor 2 actori principali. Vlad Logigan, Moise (Momo) este foarte NATURAL. Plin de energie, cand smecher, cand naiv, in contrast cu calmul si intelepciunea lui Ibrahim, interpretat foarte bine de Marian Ralea. Cu accentul potrivit si cu un calm dat de experienta indelungata acumulata pe scena, Marian Ralea, magicianul, ca asa il stim multi dintre noi, dovedeste inca o data ca este un actor mare.
  • O mica bila neagra pentru Claudiu Bleont. Nu imi dau seama daca l-am prins intr-o forma mai slaba sau pur si simplu nu l-a prins rolul. Daca ceilalti jucau natural (inclusiv celelalte 3 actrite, in roluri secundare extrem de scurte), Claudiu Bleont parea ca se straduieste cel mai mult. Parea un jucator de fotbal care alearga pe tot terenul, dar greseste aproape toate pasele. Vazand insa alte insemnari, de la alte reprezentatii, as tinde sa cred ca e vorba doar de o zi mai slaba.

Ibrahim si Florile Coranului Vlad Logigan Claudiu Bleont

  • Trebuie sa fac o precizare importanta: Ibrahim nu este un islamist clasic, ci este sufit. Din ce am inteles din spectacol, dar si din ce am citit ulterior, sufismul este o religie oarecum distincta, care deriva din Islam, dar se bazeaza si pe alte cateva religii, printre care hinduism ori budism. Este raspandit mai ales in Persia, curentul aparand in secoul VIII.
  • Textul, per total, este foarte bun, insa si punerea lui in scena este la inaltime. Fiind la al doilea spectacol de Eric-Emmanuel Schmitt montat, Chris Simion pare ca l-a inteles foarte bine. De altfel, spectacolul acesta a pornit, in 2013, ca un spectacol-lectura, coordonat la acea vreme tot de Chris Simion.

Concluzii Ibrahim si Florile Coranului

Ibrahim si Florile Coranului este un spectacol ce merita vazut. Pentru a fi inteles pe deplin trebuie revazut, dar si citit textul pe care se bazeaza. Spre rusinea mea, nu am facut-o inca, dar rectific eroarea cat de curand. Este foarte bine interpretat, cu un usor minus in cazul unui rol secundar (secundar, dar extrem de important per total). Decorul impresioneaza, la fel si regia per ansamblu.

Ibrahim si Florile Coranului

Se joaca la Teatrul Metropolis, in sala mica, pentru mine fiind primul spectacol vazut acolo. Textul se bazeaza pe cartea Domnul Ibrahim si Florile din Coran, titlul acesta fiind intalnit si in cateva insemnari online. Pe baza aceluiasi text a aparut si un film in 2003, Domnul Ibrahim si Florile Coranului (titlul original fiind Monsieur Ibrahim et les fleurs du Coran). Pentru interpretarea lui Ibrahim regretatul actor Omar Sharif a primit premiul Caesar in 2004.

Monsieur Ibrahim et les fleurs du Coran Omar Sharif

Despre Ibrahim si Florile Coranului au mai scris Claudia Tocila si Chinezu. Vi-l recomand cu caldura, este unul dintre spectacolele care merita vazute si nu o singura data. Salutari TEATRALE tuturor! 🙂

Comments

comments

2 thoughts on “Ibrahim si Florile Coranului

  1. Piesa de teatru nu este recomandata copiilor sub 12 ani, lucru care nu este precizat in afisul piesei. Noi ne-am lasat impresionati de prezentarea piesei care vorbeste despre un copil de 11 ani… In piesa apar curve (cuvantul folosit de „copilul” de 11 ani), scene simulate de masochism si cine mai stie ce o mai fi fost dupa ce noi a trebuit sa parasim sala…

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !