I give it a year. Umor englezesc.

Discutasem mai demult cu cineva despre comedii. Ajunsesem intamplator la subiectul umor englezesc si imi spunea ca nu-i place sub nicio forma. Continua: La Mr Bean n-am ras niciodata. Ulterior, cand a aparut filmul Borat (una din comediile mele preferate) imi zicea ca-i place, dar ca nu e un umor tipic englezesc.

De la acelasi producator al lui Borat a urmat Dictatorul (acelasi actor, acelasi stil, aceleasi hohote de ras). Scenariul nu l-a scris insa decat la Borat. Si acum la I give it a year.

Recunosc: daca n-as fi citit caseta tehnica (la fotbal asa se cheama) nu mi-as fi dat seama ca e acelasi scenarist ca la Borat. Nu inseamna ca m-a dezamagit vreunul, dar sunt atat de diferite incat cu greu ti-ai putea imagina ca-s concepute de acelasi om.

Iar ca sa inchei subiectul umorului britanic, un film cu acest titlu produs de americani ar fi iesit probabil un mare fiasco. Ce-i drept, ar fi smuls mai multe lacrimi, poate ar fi avut si niste efecte speciale (posibil 3D, de ce nu?) si, sa recunoastem, ca incasari nu ar fi stat chiar rau. Este adevarat, au imprumutat ceva din finalurile tipic americane, dar ce nu face omul in scopul comerciale?

Filmul se concentreaza asupra casatoriei dintre 2 persoane care nu se potriveau deloc. Si carora oamenii nu le dadeau mai mult de 1 an pana la divort. Ce se intampla totusi la petrecerea de 1 an? Asta ramane sa vedeti voi. Va mai dau 2 hinturi: el filtra cu o prima iubire, care era inca in anturajul lor, iar ea tocmai intalnise un client mai special, venit tocmai din America. Nu actiunea in sine e cea importanta (altfel, ea poate parea banala), ci desfasurarea ei (cu replicile de rigoare). Imi zicea acum ceva timp actor George Mihaita spunand: nu e bine sa dai 2-3 poante una dupa-alta intr-un interval scurt, pentru ca oamenii trebuie sa aiba timp sa le digere. Aici nu e cazul, glumele derulandu-se pe repede-inainte. Iar glumele par pentru toata lumea: nici misogine, nici homofobe. Pare, asa cum este o expresie tocita, „o comedie pentru toata familia”. Chiar este o caracterizare reusita.

Nu incercati sa va ganditi la erori de scenariu, la personaje construite mai bine sau mai putin bine. Greseli exista, dar ele sunt eclipsate de umorul foarte bun si de buna dispozitie a filmului. Chiar iti insenineaza ziua. Iar la mine ziua de miercuri, cand am vazut acest film, a fost una cu adevarat DE RAS: dimineata fusesem la vizionarea filmului Killing Time. Nu-mi dau seama care dintre ele a fost mai bun si la care am ras mai mult, dar o zi in care sa le vezi pe ambele nu poate fi decat o zi superba.

I give it a year – Primul an de casnicie este adus in tara de InterCom Film si a fost vizionat la CinemaCity Sun Plazza. De astazi este in cinematografe si va sfatuiesc sa nu-l ratati 🙂

Salutari CINEFILE tuturor 🙂

ps: Despre film scrisa si Angela. Si ei ii placu 🙂

3 thoughts on “I give it a year. Umor englezesc.

  1. Mulţumesc de recomandare! Chiar aveam chef de o comedie. Mie îmi place umorul englezesc dar nu am putut niciodată să mă amuz la Mr. Bean. De fapt prostiile nu mă amuză niciodată. Mie îmi plac, în general, comediile unde scenariu este amuzant, unde replicile sunt strălucitoare şi comicul se realizează prin jocuri de cuvinte.

  2. Pingback: I Give It a Year (2013) – La bine si la rau dar nu cu tine | ©Ioana||To the edge and back
  3. Pingback: I Give It a Year (2013) – La bine si la rau dar nu cu tine | ©Ioana || To the Edge and Back

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !