Acest articol nu doreste sa informeze pe nimeni cu privire la faptul ca Hristos a inviat. Eu nu cred ca s-a intamplat asta, unii cred, fiecare cu credinta lui. Eu voi vorbi in continuare despre formula de salut Hristos a inviat.
Pe scurt: in ziua de Paste si ceva timp dupa (39 de zile) crestinii se saluta cu Hristos a inviat. De Inaltare, in a 40-a zi, cica s-ar spune Hristos s-a intaltat (ma rog, eu atunci voi folosi saluturile Jesus is high ori Jesus got high!). La aceste se raspunde cu Adevarat a inviat, respectiv Adevarat s-a inaltat. Acum vreau sa vorbesc nitel despre acest salut.
Intai si intai, anunt clar ca am decis ca anul acesta sa nu-l mai folosesc deloc. Pur si simplu anul acesta nu ma veti mai auzi cu Hristos a inviat (asta oricum nu ma mai auzeati de ceva ani buni), insa nici nu voi mai raspunde cu Adevarat a inviat. Pur si simplu eu nu sunt atat de credincios (a se citi fanatic) incat o sarbatoare religioasa sa-mi schimbe formula de salut. Buna, salutare, buna seara, buna ziua, saru’mana sunt la fel de utile si valabile si pe 30 aprilie si pe 6 mai si pe 12 mai. Pentru mine cel putin.
Acum, cum (re)actionez eu? Pai:
1. Anuntasem pe facebook ca voi injura persoanele care ma vor saluta astfel. De injurat nu voi injura (prea rau), insa am gasit alte metode de contracarare. Ok, in cazuri speciale o voi face, dar nu asta e scopul meu.
2. Prima din ele: salut eu primul. Daca persoana respectiva aude Buna Ziua sunt sanse mici sa raspunda cu salutul religios. Din punctul meu de vedere un raspuns gen Adevarat a inviat la un salut normal denota o doza mare de nesimtire. Si ingamfare. Si impunere a propriilor credinte altora.
3. A doua varianta: persoanele care m-au apelat asa au aflat, frumos, de ce urasc sa fiu salutat asa. Sunt persoane normale, decente, descuiate, au inteles mesajul. Sper.
4. Ma fac ca nu aud si raspund normal cu saluturile mele. O sa fiu executat daca nu sustin ca ar fi inviat cineva?
5. Uneori ironizez salutul. „Hristos a inviat!„. Eu raspund: „A inviat pe dracu’!”. Unii amici ma saluta intentionat asa, deci totul este pe un ton de gluma. Nu-mi permit ironia fata de persoane mai in varsta, acolo prefer sa aplic unul din punctele anterioare (2-ul e sfant).
6. Inca n-am fost nevoit sa injur pe nimeni, dar daca cineva ar continua sa ma salute asa probabil as apela si la recuzita mea „neortodoxa”.
Sa va zic insa o chestie misto: lumea nu mai saluta asa aproape deloc. Initial m-am laudat pe facebook sustinand ca mesajul meu agresiv a avut succes. De fapt cam asta e „trendul”: nu mai saluti ca tanar cu Hristos a inviat. Eventual raspunzi Adevarat a inviat din politete (zic ei). Sau din conformism (zic eu). Si de fapt nu cu credinta in sine am ceva (ok, 2 credinciosi se pot saluta asa, e strict treaba lor). Am ceva cu conformismul si cu impunerea credintei. „Lasa mama, poate asa afla si ei de religie si Biserica si or ajunge si ei pe calea cea dreapta”. Replica asta am auzit-o acum vreo 5-6 ani de la o baba in tramvai, fix in legatura cu formula asta de salut. Interesanta abordare.
Legat de faptul ca nu se mai saluta asa, o amica mi se plangea zilele trecute. Vazuse statusul meu si n-a vrut sa ma provoace.M-a intrebat insa serios: ar trebui sa ma supar daca cineva pe care l-am salutat cu Hristos a inviat imi raspunde cu Buna ziua/buna/salutare? De chestia inversa am zis mai sus: e nesimtire pura sa raspunzi la Buna ziua cu Adevarat a inviat. Iar tipei i-am spus ca e problema ei daca se supara, insa ar trebui sa respecte decizia oamenilor de a nu-si schimba formula de salut in functie de calendarul crestin-ortodox.
Inchei cu o chestie interesanta spusa de Andrei intr-o discutie telefonica. Cica: atunci cand eram mic imi convenea sa salut asa, pentru ca se anula diferenta de varsta … (am citat din memorie). Pe romaneste: salutul „religios” e identic atunci cand te adresezi prietenului, sefului, profesorului sau unui nene de la magazin. Nu mai esti cu saru’mana, nu mai esti cu Buna seara ori Sa traiti. Te simti egal cu acea persoana. Iar chestia asta nu cred ca e neaparat constientizata. Incerc sa-mi dau seama cat de mult conteaza acest lucru. Probabil ca inconstient asa este (si e accentuat la varste mici, cand trebuie sa zici saluti respectuos pe toti) si ca putina lumea are puterea sa recunoasca acest lucru.
Asadar, Hristos a inviat se aude din ce in ce mai putin pe strazi. Nu este meritul meu, insa am pus si eu umarul macar 0.00000001%. Si ma pot mandri macar cu acei 2-3-4 prieteni care au aflat de acolo opinia mea si care mi-au marturisit clar ca-mi respecta decizia. M-as bucura insa si mai mult sa nu mai aud vanzatoare si alte persoane care lucreaza „cu publicul” ca saluta din start asa. Nu suntem cu totii fanatici religiosi, avem si noi voie sa intram in localurile voastre, in magazinele voastre si sa interactionam cu voi. Si nu, ateu nu inseamna satanist.
Salutari ATEE tuturor si va rog frumos, fara Hristos a inviat; anul asta (pentru mine) a uitat sa mai invie (doritorii pot incerca la anu’).
ps: Imi propusesem sa scriu un articol de 666 de cuvinte. Domnul insa mi-a dat inspiratie mai/prea multa si a iesit de peste 900 de cuvinte. Diavolul a fost inca o data invins. Dovada clara deci ca Hristos a inviat, nu?
ps 2: Uitati de ce unii considera ca ar trebui sa fie conformisti si sa salute doamnele in varsta cu traditionalul Hristos a inviat; de fapt pentru mine e o confirmare a ce am scris mai sus.
pentru mine e superb ca de abia acum cand ma apropii de 40 de ani a inceput lumea sa ma invete de ateu…sa ii vezi cum le moare salutul in gura:”Hris….Buna ziua”…e placerea mea cea mai mare…:D…am si eu micile mele satisfactii meschine
Hristos a înviat, Emil!
Mă, tu ai prea mult timp liber la dispoziţie. Mult prea mult. 🙂
@Silviu: ma bucur sa aud asta.
@Adelin: Nu a inviat nimeni.
Trebuie sa citesti neaparat ,,Capatul Cercului” ca sa ai un loc in Iad langa mine si restu de cititori :)) vom fi in cele mai groaznice cazane=)) dar nu mai departe de autor. Sa vezi acolo….. dar nu zic nimic, iti stric surpriza, dar sunt sigura ca o sa iti placa.
Cand eram pustoaica sau tinerica tare, salutul asta de Paste ma facea sa ma simt jenata, nu am stiut niciodata sa explic de ce. Acum am mai avansat in ani si nu ma mai deranjeaza in nici un fel, l-am acceptat ca pe o stare de fapt, am intrat si eu in turma, ca nu am nici atata energie, nici personalitate cat sa fiu impotriva majoritatii. Ma situez ( cred eu ) deci undeva intre credincios si ateu, cred ca o sa bajbai intre Rai si IAd si o sa putrezesc prin Purgatoriu. M-am trezit aici vorbind despre mine ca sa explic perspectiva din care pun problema. iar esenta comentariului meu e mai scurt decat introducerea:
– apreciez oamanii cu coloana vertebrala cum imi apari tu aici, dispus sa aperi lucrurile in care (NU) crezi.
– foarte interesanta si adevarata observatia in legatura cu anularea diferentelor intre partenerii de salut prin formula consacrata Pastelui
– daca imi permiti o observatie care nu intentioneaza in nici un fel sa fie jignitoare: la cat te vad/citesc de hotarat, cred ca doar daca se va sarbatori Pastele Cailor vei saluta si tu in consecinta. Dar atunci cine oare vom spune ca a inviat? Bucifal? 🙂
Cu riscul de a te supara, dar fix cu persoane ca tine am ce am. As vrea ca HRISTOS A INVIAT sa aud doar de la cei care cred. Urasc conformismul mai mult decat credinta. Din cauza unora ca voi credinciosii isi permit sa salute DIN OFICIU asa. Daca „neutrii” ar ignora acest salut ei ar fi mai rezervati.
Nu am de ce sa ma supar, mi-am asumat intrarea in turma. Sunt exact asa. Imi consum rar energia iesind din conformism. Pot fi adesea ordinara, alteori (rar) geniala. Faptul ca mi-ai scris ce ai scris ca replica mie imi intareste parerea buna despre tine apropo de apararea lucrurilor in care crezi 🙂 Imi plac oamenii ca tine. Serios.
Si mi-a placut si partea cu „nimic nu e batut in cuie”. Buna dimineata!