Hristos a inviat este urarea specific romaneasca, cu care oamenii se saluta de la Paste si pana la Inaltare. Atunci, de Inaltare, oamenii se saluta cu Hristos s-a inaltat.
Dupa cum stiti, raspunsul corect este Adevarat a inviat, respectiva Adevarat s-a inaltat. Orice alt raspuns ori non-raspuns putand fi considerat jignitor. Oricum, iese din tipare, din normele sociale.
In plus, Hristos a inviat spui si atunci cand ciocnesti oua, operatiune care se face de Paste in aceeasi perioada de timp. Evident, se rosesc (vopsesc) oua si de inaltare, cand la ciocnire se va spune Hristos s-a inaltat.
Ca de obicei, eu nu fac ceea ce zice norma. Eu salut asa cum salut si pe 15 ianuarie, si pe 1 august, si pe 1 noiembrie. Calendarul crestin, fie el ortodox sau catolic, nu-mi modifica nicicum formula de salut.
Acum, trebuie sa va spun cum reusesc eu sa scap de avalansa de Hristos a inviat. Cum rezist, cu sau fara hashtag. Exista 3 metode, una mai nerecomandata ca alta.
Prima metoda, pe care INCERC s-o aplic tot timpul: salut eu primul cu „buna ziua/buna seara/salutare” ori cine stie ce alta formula de salut. Daca este vorba despre o fata, pot saluta prin sintagma Buna. In majoritatea cazurilor, nu in toate, la un salut normal se raspunde cu un salut normal. Necrestin. Nu in toate, din pacate.
A doua metoda este prin care pur si simplu ignor formularea crestina. Daca am salutat primul si mi se raspunde prin „Buna ziua si Hristos a inviat” ori ostentativ prin „Adevarat a inviat”, eu merg mai departe, ignor observatia. Da, eu sunt ateu, celalalt este crestin, asta nu inseamna ca trebuie sa rupem capetele unul altuia. Nu avem de ce. Putem convietui pasnic indiferent de credinta noastra.
A treia metoda este cea usor agresiva, care presupune ca la salutul Hristos a inviat sa raspund prin „Nu a inviat nimeni”. Ori sa spun vreo alta gluma.
Evident, trebuie sa fie vorba despre o persoana de varsta mea, mai apropiata, si mai ales sa am timp de cearta. Timp si chef, evident. Cine ma cunoaste cat de cat stie ca nu gust astfel de saluturi, deci cumva la evita.
Apropo de asta, mai demult imi scrisese o regizoare de teatru, care isi incepuse mailul asa (citez din memorie): „Salutare sau Hristos a inviat, depinde de care parte a baricadei te afli”. Superb formulat, absolut superb.
Acum este timpul sa va spun care este problema mea principala, esentiala: nu-mi plac oamenii conformisti. Nu cei credinciosi, pe ei ii inteleg, cu ei empatizez, sunt problema mea, ci cei conformisti. Cu credinciosii am empatizat si i-am aparat atunci cand autoritatile luasera masuri absurde, aberante, care ii afectau in mod direct. Evident, nici contrariul nu-mi convenea, sa se faca o exceptie pentru ei. Tocmai din acest motiv am considerat tot timpul absurde acele masuri.
Revenind la conformisti, acestia sunt cei care saluta cu Hristos a inviat pentru ca … asa saluta toti. Am multi prieteni care fac asta, pe care nu-i inteleg. Care, bonus, imi si reproseaza ca vreau sa fiu ostentativ diferit, ca „nu mor” daca salut si eu diferit, macar 3 zile. Ca na, de miercuri sau joi incolo nu mai saluta nimeni asa. Partea finala este adevarata, ceea ce ma bucura. Insa este adevarata TOCMAI datorita (si nu din cauza) unora ca mine.
La fel, am ce am cu conformistii care nu cred, care „nu stiu” daca exista sau nu Dumnezeu, dar care se duc la Biserica de inviere, fie pentru a insoti unul sau mai multi membri ai familiei, fie din superstitie. Pentru ca asa e bine. Pentru ca acea lumina le aduce noroc.
Despre religia ca superstitie voi scrie un articol distinct, probabil tot aici, momentan spun doar ca superstitia merge mana-n mana cu conformismul. Unii sunt conformisti pentru ca „le merge bine”, „le aduce bunastare” ori, dimpotriva: „cand n-am fost de Inviere mi-a mers rau”.
Revolta mea fata de salutul Hristos a inviat este, deci, tripla (era sa zic 3D):
- Nu suport conformismul, nu suport ideea de a face ceva lipsit de sens doar pentru ca toata lumea face.
- Nu suport ideea de a impune ceva altuia. Tu crezi, asa ca permite si celorlalti sa NU creada. Ori sa creada in altceva.
- Nu suport ideea ca religia sa conduca. Eu am invatat la cele 2 facultati facute de mine ca traim intr-un stat laic, care se bazeaza pe legi. Legea conform careia trebuie sa saluti cu Hristos a inviat si sa raspunzi cu Adevarat a inviat este una nescrisa, fara sanctiuni, insa sunt convins ca multi si-ar dori-o scrisa, parafata.
Prin atitudinea mea vreau sa opresc acest obicei, aceasta traditie. Nu pot spune cat de nociv/a este, insa as prefera sa nu mai existe. Nu zic, in zilele astea progresismul, cealalta ideologie, este mai agresiva decat crestinismul, dovedindu-se in multe momente mult mai nociva.
Insa, din punctul meu de vedere, nu ar trebui sa acceptam un rau doar pentru ca contrariul este si mai rau. In lumea mea ideala ar trebui sa ne luptam pentru bine, pentru libertate. Iar pentru mine, libertatea inseamna SI sa nu salut cu Hristos a inviat dupa Paste. Sa am libertatea sa salut cum vreau eu, fara ca nimeni sa-mi reproseze asta. Imi asum reprosurile, le astept, sunt pregatit pentru ele. Insa oricat de oribil ar fi progresismul, ori cat de dezgustatoare ar fi corectitudinea politica, nu voi putea niciodata fi niciodata conformist. Daca vreodata voi ajunge credincios va fi cu totul altceva. Insa eu, unul, nu pot sa fac ceva doar pentru ca E BINE, fara sa cred in acel ceva, indiferent despre care ceva este vorba.
Inchei cu un banc:
Cica se duce Stalin, in ziua de Paste, in Palatul Prezidential din Moscova. Este salutat de paznicul de la intrarea in Palat:
– Hristos a inviat, tovarase!
Trece Stalin mai departe. Mai da de un angajat, care ii zice si el:
– Hristos a inviat, tovarase!
Ajunge Stalin in biroul lui, unde este intampinat de secretara:
– Hristos a inviat, tovarase!
La care Stalin, calm:
– Multumesc, am mai fost informat!
Nu va intreb ce parere aveti despre Hristos a inviat, de care parte a baricadei sunteti, ci va indemn sa-mi vorbiti despre conformism. In ce situatie faceti ceva doar pentru ca trebuie, fara sa fiti convinsi de acel ceva.
ps: Culmea optimizarii pentru un ateu: sa-si optimizeze articolul de pe blog pe sintagma Hristos a inviat! 🙂
Super content 😀