Hotel Europa – 9G la TNB

Hotel Europa – 9G la TNB

 

In 1989, adica acum 26 de ani, au cazut, rand pe rand, dictaturile comuniste din Estul Europei. Ulterior, a inceput dezmembrarea fostei Iugoslavii. Rand pe rand, est-europenii, in cautarea unui trai mai bun, au inceput sa vina si sa cotropeasca Vestul Europei. In acel timp, tarile lor erau, poate intr-o masura mai mare, cotropite de ideile si capitalurile europei de vest. Cine a avut de castigat, cine a avut de pierdut si ce a rezultat din tot acest schimb? Greu de raspuns la aceste intrebari. Diversi oameni de stiinta, sociologi, psihologi, economisti ori juristi au incercat sa raspunda, intr-o masura mai mica sau mai mare, la aceste intrebari.

In 2015 Europa, mai unificata ca oricand, este nevoita sa raspunda unei alte provocari migrationiste. Aceleasi intrebari, aceleasi bariere legislative, alt conext, alti factori decizionali.

Hotel Europa TNB poster

In acest context nou, este scos de la naftalina un text vechi de 15 ani, scris de Goran Stefanosvki, un dramaturg macedonean stabilit acum in Marea Britanie. Cumva, datorita contextului, piesa lui redevine interesanta. Cat de actuala este ea ramane de vazut si ramane sa va convingeti voi.

Acum 15 ani era vorba de est-europenii, in special cei din fosta Iugoslavie, fugiti din calea razboiului in tari mai linistite. Un razboi desfasurat in etape, despre care nimeni nu poate afirma cu certitudine ca s-a incheiat definitiv. In fond, Kosovo, ultimul focar de instabilitate, nu are nici astazi un statut cert.

Hotel Europa TNB

Legat de spectacolul in sine, numit foarte inspirat Hotel Europa, pot spune ca m-a surprins din 2 puncte de vedere:

  • Un spectacol atat de greu este pus in scena in cadrul 9G de catre o echipa extrem de tanara. Regizorul Andrei Raicu se afla la debut, iar actorii sunt, cu totii, extrem de tineri. O optiune extrem de curajoasa s-a dovedit, insa, extrem de inspirata. Recunosc, nu stiu de cand repeta ei si cum au descoperit textul, insa totul s-a dovedit a fi in favoarea lor: contextul social si politic ii avantajeaza, actorii au fost foarte bine alesi, iar raul altora, inchiderea unor teatre, aduce un flux sporit de spectatori. Cumva, desi nu e vina lor si nu se pot bucura de asta, niste aspecte negative, independente de ei, lucreaza in favoarea lor.
  • Modul cum a fost pus in scena. Fara sa fac spoiler, spun doar ca spectacolul a inceput in foaier, unde spectatorii, aflati in picioare, asistau la spectacol. Initial credeam ca tot spectacolul se va desfasura acolo, dar dupa cateva minute (sa fi fost vreo 10), am fost invitati in sala. Acolo am vazut mai multe scene (vreo 7, daca nu ma insel) reprezentative pentru subiectul spectacolului: imigranti est-europeni ajunsi, cumva, in occident.

Ca un bonus, am vazut un actor care mi-a atras atentia: Eduard Carlan. Lui i-a fost dedicat un spectacol distinct, Edi Carlan, pe care l-am vazut intr-un pod al Casei de Cultura a Studentilor acum cateva saptamani (in regia lui Alex Unguru). Un actor extrem de interesant, pe care il voi urmari cu atentie si pe viitor.

Hotel Europa

Hotel Europa se joaca la TNB, sala Studio, in cadrul 9G (Noua Generatie la TNB). Il recomand cu caldura, este, din punctul meu de vedere, la fel de actual si astazi. Salutari BALCANICE tuturor!

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !