Host romanesc vs host strain

Dezbaterea host romanesc vs host strain este veche. In ea apar argumente stiintifice, argumente pseudo-stiintifice si mituri. Este important sa facem distinctia dintre ele si sa alegem in cunostiinta de cauza.

Mentionez ca pe acest subiect a mai scris si blogul site-info , unele argumente le voi lua de la el, dar nu sunt singurele. Asadar:

1. Pretul este dupa unii argumentul principal. Si fundamental. Aici, nu stiu de ce, hosturile straine au preturi mai mici. Sa zicem deci ca in duelul host romanesc vs host strain scorul este de 0-1.

2. Viteza de incarcare este iarasi un argument. Tu scrii pentru romani, deci majoritatea cititorilor tai sunt romani. Un server din America se va incarca nitel mai greu. Iar viteza de incarcare conteaza si la statisticile tale SERP, SEO & stuff. Scorul deci s-a facut 1-1.

3. SEO – cica serverele romanesti, daca sunt de buna calitate, iti ofera rank mai bun in motoarele de cautare. Repet, pe Romania. Deci meciul host romanesc vs host strain are scorul de 2-1.

4. Acum un mit: daca-ti faci blog si-l hostezi undeva in Turcia, iti iei extensie turceasca (.TK), atunci nu mai trebuie sa respecti legile Romaniei. Erau la moda acum cativa ani site-urile de muzica pirat cu .tk la final. Manele, hip-hop, dance, muzica ROMANEASCA in general. DIn acest motiv pe site-urile de torrent, gen Filelist, nu PREA se baga filme romanesti. Acum habar n-am cat de adevarat e. Cineva mi-a zis ca nu e adevarat, ca eu scriu din Romania, lucru dovedibil usor, deci trebuie sa respect legile romanesti. Altii spun ca ar conta. Nu contez aici „ca scor”, ci spun doar ca e un mit. Inca nu s-a dovedit, dar nici n-a fost spulberat complet.

5.Firmele straine sunt mai serioase. Asta e un mit pe bune. Acum cativa ani poate era adevarat. Noi eram la inceput cu hostingul (prin 2005-2006) iar firmele straine (in special cele americane) aveau deja experienta. Acum au acumulat experienta si ai nostri, si-au construit si ei un brand, deci acest argument pica.

6. Firmele romanesti iti ofera serviciile in limba romana. Asta e un avantaj pentru multi (mai ales ca unii termeni sunt greu de inteles chiar si cand iti sunt explicati in romaneste), desi unii refuza sa accepte asta. De asemenea, nu mai trebuie sa te corelezi cu ora Americii, e 9 seara, pai sunt sanse sa ti se raspunda. De asemenea, o firma romaneasca iti va raspunde mai repede. Sunt mai promti, asta si pentru ca au mai putini clienti. 3-1 deci.

7. Conteaza cat de bine sunt protejate. Aici, paradoxal, nu au avantaj niciunele. Iti poate pica blogul (in cazul unui atac) oriunde este hostat. Protectie iti ofera cu totii. Trebuie sa iei cateva masuri de precautie, gen sa salvezi arhiva constant, si atunci esti ferit de necazuri. De picat pica ele si site-uri mari, important e cat de des si ce se intampla dupa. Nu bag la niciunii aici.

Per total, scorul host romanesc vs host strain ar fi de 3-1. Dar asta gandind strict cantitativ. Pentru unii argumentul financiar poate fi decisiv, deci vor alege hostul strain. De asemenea, e important de precizat ca toate acestea se aplica pentru blogurile scrise IN ROMANESTE. Daca scrii in engleza lucrurile se schimba radical.

Salutari ROMANESTI tuturor si spune-mi si tu parerea legata de duelul host romanesc vs host strain .

3 thoughts on “Host romanesc vs host strain

 1. TLD-ul pentru TURCIA este .tr, nu .tk. TLD-ul .tk vine de la TOKELAU. Asta dacă vrei să faci puţină cercetare înainte de a da „Publish”.

  Şi acum, ca să o iau în ordine:

  1. Firmele de hosting străine au preţuri mai mici pentru că au altă infrastructură şi număr de clienţi. Firmele româneşti practică, de cele mai multe ori, tarife care sunt mult peste serviciile oferite.

  2. Viteza de încărcare depinde şi de cum e optimizat site-ul sau blogul respectiv. Spre exemplu, blog-ul tău se încarcă mai greu decât website-ul CNN, dar asta pentru că tu ai o grămadă de widget-uri (utile sau inutile, depinde de cine analizează). Pot avea blogul hostat în RO şi să se încarce în 15 secunde şi pot avea blogul hostat în Arabia Saudită şi să meargă brici. Totul depinde de cum îmi aranjez bucata de online.

  3. SEO-ul ţi-l faci TU ca proprietar de blog/site, NU serverul care-ţi hostează bucata de online 😉

  4. Citeşte începutul comentariului.

  5. Şi aici e cu dus-întors, ca şi la punctul 2. E plină blogosfera de experienţe nasoale cu firmele autohtone. Contează cine e în spatele numelui firmei de hosting, ce om e, nu de unde e.

  6. Ăsta e un argument valid şi raţional. Cred că singurul pentru care mi-aş lua hosting din RO, dacă aş ajunge la asta. Dar cum nu am nevoie pentru că mă pot găzdui pe servere proprii …

  7. Idem cu punctul 6.

  1. Nu m-am informat, recunoscut, de faza cu TK-ul. Care e faza cu „tokelau”, ca-s curios? Erau o gramada de .tk-uri facute de romani. Ce e cu ele?!

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !