In sfarsit am vazut si eu filmul Hobbitul. Un film care a adus „o revolutie” din punct de vedere tehnologic. O sa va spun mai incolo cata revolutie a adus. Si mai precis ce nevoie aveam de ea.
Asadar, Hobbitul vine pe piata cu o noua tehnologie: hfr. Cica in mod normal avem 24 de frame-uri pe secunda, in timp ce cu tehnologia minune am avea 48 de frame-uri pe secunda. Asa o fi.
Interesant e altceva: filmul poate fi gasit si vizionat in vreo 5 sau 6 variante. Acestea ar fi: 3D HFR, 3D norma, 2D HFR, 2D Normal + formatul IMAX (n-am inteles inca daca exista un IMAX HFR sau e doar imax normal). Daca sunteti cu adevarat fani ai filmului, ati putea testa toate aceste formate.
Pentru ca, si aici vine partea ciudata, doar asa veti putea detecta diferenta. Eu unul n-am vazut-o. Adica mi-e greu sa cred ca un 3D normal ar fi fost mult diferit. Din pacate (sau din fericire) filmul dureaza aproape 3 ore, asa ca un calcul simplu arata ca mi-ar trebui cam 15 ore pentru a testa toate cele 5 modalitati de vizionare a filmului. Parca nu.
Si ca tot a venit vorba de efecte, HFR probabil iti permite sa vezi mai detaliu. Dar 3D-ul? Oare se justifica 3D-ul pentru maxim 5 faze din film? Am dubii.
Acum sa vedem partea care ar trebui sa conteze cu adevarat: povestea. Si care e „problematica” din 2 motive:
1. Este foarte lalaita. Trasa de par. Puteti observa asta din simpla constatare ca dintr-o carte de vreo 300 de pagini (are sub 300 dupa cate stiu) ei au facut 3 filme (o trilogie). Iar asta, prima parte, ar fi cica echivalentul a cam 100 de pagini. Si mai e si de aproape 3 ore.
2. Si daca ar fi durat o ora jumate tot nu m-ar fi multumit povestea. Pe mine. Insa macar n-ar fi dezamagit atat de mult pe fanii genului.
3. Apropo de carte: am inteles ca initial ea fusese considerata carte pentru copii. Poate d-aia unele faze din film mi se par atat de puerile?!
Acum sa vedem care e faza cu revolutia. Unii prezinta Hobbitul ca fiind la fel de revolutionar precum Avatarul. Eu as zice si la fel de „subtire” ca si poveste (desi aici cartea care sta la baza si trilogia Lord of The Rings ii dau filmului o aura mult mai culta si serioasa). Ce au adus de fapt cele 2 filme? Pai:
1. Avatarul a adus tehnologia 3D. A fost PRIMUL film 3D, si de la noi si de afara. Si un film facut SPECIAL pentru efecte. Cu toate stangaciile si chestiile absurde din el. Da, a fost o REVOLUTIE!
2. Hobbitul a imbunatatit, uneori insesizabil, o tehnologie deja existenta, fie ca vorbim de cea 2D, fie ca vorbim de cea 3D. Asta e revolutie cica…
In final, o singura lauda pentru film: ma bucur ca a fost astfel conceput incat sa poata fi vizionat si de catre cei ce n-au vazut trilogia LOTR. Aia mai lipsea: dupa ce am pierdut 3 ore cu Hobbitul, sa mai pierd inca minim 6 (sau cate or fi) cu trilogia aia, in speranta ca poate-poate voi intelege ceva din Hobbitul. Hobbi-m-as pe el de film …
Salutari HOBBITE tuturor 🙂
ps: Miercuri, in a II-a zi de Craciun, NU voi avea zi cinefila ca de obicei. Din acest motiv acest articol a aparut astazi.
Te felicit ca ai avut rabdare sa-l vezi. Sincer, eu nu m-as duce la film ca sa testez, admir, etc… tehnologii (e si varianta 7D? :)) ). Iar filmul… Ma rog, cei care s-au plictisit la prima parte stiau la ce sa se astepte 😀
E, am fost cu cineva care vroia musai sa-l vada. Si eu eram curios de tehnologie. Mi-a trecut repede curiozitatea 🙂