Haine de la hypermarket este un concept relativ nou. De fapt, conceptul de hypermarket este relativ nou. Si mai nou este conceptul de MARCA PROPRIE a unui hypermarket. Tot ce e nou este primit, invariabil, cu reticenta.
Desi as putea sa vorbesc mult despre marcile proprii ale hypermarketurilor, ma voi referi strict la haine. Despre ele mi-am propus sa vorbesc astazi.
Asadar, din punct de vedere al publicului, sunt (sau erau pana acum) cateva categorii mari:
1. Fitosii, cei care si-ar cumpara numai haine de firma. Nu conteaza ca le poarta 5 zile, ca put pe ei ca dracu’. De firma sa fie.
2. Cei care ar cumpara haine cat mai ieftine, daca sunt din Europa ce conteaza? Haine sa fie. Oricum nu dau 2 bani pe ele.
3. O categorie, relativ incerta, de persoane fane ale second handului. Ori sunt in prima categorie, vor numai haine de firma, si neavand bani sa si le ia noi,le iau SH. Ori sunt in a II-a categorie si intre o haina din Europa, NOUA, si una SH, dar de firma, prefera varianta a II-a. E foarte greu de spus care varianta e mai buna.
Aceste categorii erau deja existente pe piata. E adevarat, sunt nitel extreme, pentru ca putem gasi oameni care-si cumpara 1-2 haine BUNE, de firma, iar restul si le iau din Europa. Sau de la SH. Vorbim de cazurile pure, de cazurile extreme.
Si au venit pe piata Hypermarketurile. Initial timid, apoi din ce in ce mai puternic. Dupa un timp, au inceput sa implementeze si moda marcilor proprii. Treptat. Intai produse alimentare, apoi si haine.
Sa vedem acum: care public e mai usor de tintit? Dintre cele 3 zic…:
1. Primul public e clar cel mai greu de tintit. Daca un om vrea un tricou NIKE, pai NIKE isi va lua. Nu se stie daca va mai avea bani si de al II-lea tricou cu NIKE, dar daca el isi va dori haine de firma, de firma isi va lua.
2. Daca un om isi doreste haine ieftine, pai e clar ca pretul va fi principalul sau criteriu. Un tricou de 30 de lei va ramane un tricou de 30 de lei. Si va face acelasi lucru cu cel de 5 lei luat din Europa. Nu vei reusi sa-l convingi ca tricoul de 30 de lei e mai bun. TOATE FAC ACELASI LUCRU.
3. Nici macar pe fanii SH-urilor nu-i vei putea convinge. Daca ei vor un NIKE ori un D&G, fie si purtat, pai asta vor purta. Ori, daca nu-s pretentiosi si tintesc doar pretul, cum crezi ca-i vei convinge sa cumpere?
In fapt, conceptul de Haine de la Hypermarket este unul oarecum obscur. Si greu de evaluat. Niste studii adecvate vor putea determina cu adevarat publicul tinta. Dupa mine (eventual luat ca si ipoteza), publicul tinta ar putea avea urmatoarele caracteristici:
1. Oameni ocupati. Hypermarketul este un loc de unde-ti iei de toate, hai sa-ti iei si haine. Nu sunt d-alea de pe taraba (care taraba, oricum ar parea, necesita timp), dar nu-s nici de firma. Si pretul e cam la fel: ceva intre. Dar merita. Sau trebuie sa-i convingi ca merita.
2. Mai mult barbati si mai putin femei. Nu ca n-ar trebui sa-ti doresti sa -ti cumpere femeile hainele oferite. Doar ca mi se pare mult mai greu. Femeile sunt mai pretentioase si pun mai mult accentul pe haine. Si pe ideea de a fi DIFERITE. La barbati e mai simplu, fiind si haine mai putine. Un tricou, o camasa, o vesta, un pantalon. Nu trebuie sa ai si fusta, si rochie, si pantalon, si bluza, si vesta, si cate si mai cate.
3. Varsta, ca sa continui punctul unu, trebuie sa fie ceva intre. Alea prea tinere sunt prea fitoase (ok, copiii merg, dar pana la o varsta), iar pe babe e greu sa le convingi. O varsta optima este 30-50 de ani. Poti sa maresti un pic intervalul, dar nu mult. Nu foarte mult.
Studiile ulterioare pot determina si alte chestii. Sunt curios de asemenea ce oameni cumpara, IN ACEST MOMENT, Haine de la hypermarket. Magazinele ne pot spune statistic, cate haine s-au vandut. Eu vreau ceva nitel mai exact.
Cateva cuvinte despre produsele Real,- .Ele sunt din marca proprie Designers. Par produse ok, par diversificate, par bune. Va asteptati sa spun ca le-am testat. Dar n-o voi face. Nu-mi place sa mint si nu fac asta.
Eu tot cu sfaturile sunt. Si ma dau exemplu. Din urmatoarele 2 motive n-am cumparat pana acum produse din Real,- :
1. Nu am vreun hypermarket real pe langa mine. Stiu ca nu pot sa puna magazine chiar peste tot, dar este un motiv subiectiv indeajuns de bun.
2. In toate hypermarketurile, inclusiv in Real, am o REALA problema cu marimile. In general produsele sunt pana la XL. Pe hartie exista si un XXL, in practica nu prea. Daca e vorba de camasi, cele XXL de obicei sunt cele mai putin colorate, cele mai simple si mai banale. De parca astia grasi n-avem voie sa ne imbracam in culori.
Daca gama de haine din hypermarketuri (real sau oricare altul) s-ar extinde, probabil si vanzarile ar creste. De asemenea, as recomanda si o diferentiere mai mare intre hypermarketuri. Ca vorbim de Real,- , ei ar putea merge pe niste haine mai colorate, mai vesele. Eventual camasi hawaii, camasi inflorate, tricouri polo cat mai colorate. Sau, dimpotriva, totul simplu, camasi albe, negre, gri.
Si nu, nu dau cu parul. Dau doar sfaturi. Asta stiu, asta fac.
In final, o singura mentiune: articolul asta fu pentru Super-Blog. Un super articol pentru Super-Blog.
Salutari BLOGOSFERICE tuturor!
ps: Uitai sa intreb: voi va cumparati haine de la hypermarket?
Nu te mai vaita, ca eu sunt subtirica si tot nu imi gasesc haine care sa stea pe mine asa cum ar trebui. :))
Succes!
Eu nu ma pot plange de problema marimilor. Inca 😉
@Vienela: haine mai largi e ok. Iti stau mai cumva, dar te incap. Eu uneori nu gasesc haine pe care sa le pot pune pe mine.
@Ochiu ratiunii: bravo tie 🙂
Si totusi, pentru amandoi, dar si pentru restul, voi va cumparati haine de la hypermarketuri, real sau oricare altul?