Guest-post – World War Z – Ziua Apocalipsei Z

Toata saptamana am fost plecat in Antalya, asa ca la film mi-am trimis iarasi un ambasador. Filmul cu pricina este World War Z – Ziua Apocalipsei Z, distribuit in Romania de RoImage 2000 si disponibil deja de vineri in cinematografe. Va las in continuare sa cititi insemnarile lasate de ambasadorul EmilCalinescu.eu la acest film, Andreea Laciu:

Ştiam doar că Brad Pitt a fost cel care s-a luptat pentru transpunerea pe marile ecrane a cărţii lui Max Brooks. Nu sunt fană a filmelor cu zombie. Mi se pare că este extrem de dificil să găseşti o abordare nouă a acestui subiect., una care să nu fie izbitor de asemănătoare cu zecile de abordări precedente. Curiozitatea a învins, aşa că am fost să văd ce poate face Brad Pitt în rolul principal din World War Z – Ziua Apocalipsei Z şi, mai ales, dacă a reuşit să aducă filmul aproape de nivelul cărţii. Şi am fost dezamăgită.

Cea mai importantă greşeală a realizatorilor a fost că au amestecat fragmentele bazate pe text cu povestea lacrimogenă tipică filmelor americane, cea cu „love story” şi „happy end”. Substratul socio-politic al poveştii pică în plan secund, venind în prim-plan personajul principal, eroul american, salvatorul situaţiei. El se sacrifică, apărându-şi astfel familia de deciziile unor birocraţi care îşi arogă împuterniciri dumnezeieşti, hotărând fără remuşcări cine are dreptul să fie în siguranţă şi cine nu.

Scenariul rezultat este unul cu enervant de multe hibe şi pauze de logică, acestora adăugându-se şi personaje construite doar de „umplutură”. Cu toate acestea, World War Z – Ziua Apocalipsei Z rămâne o poveste digerabilă pentru fanii genului, cu o grafică bună şi chiar cu momente în care tresari pe scaunul din cinematograf. În fond, este extrem de dificil să aduci pe marile ecrane o transpunere reuşită a unei cărţi, chiar dacă te numeşti Brad Pitt şi ai în jur o echipă bună.

Salutari CINEFILE tuturor 🙂

Comments

comments

One thought on “Guest-post – World War Z – Ziua Apocalipsei Z

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !