Salutare tuturor si … ceasul bun ca la Craciun!
Sunt Daniel Botea si blogaresc Natural, ca Aloe Vera, pe blogul cu acelasi nume.
Stiu ca azi nu va arde de citit articole de pe bloguri, dar daca Emilentul m-a rugat sa-i scriu un guest-post tematic de Craciun, nu puteam sa-l refuz tocmai acum de sarbatori.
Banuiesc ca va impartiti eforturile intre caltabosi, sarmale si carnati 🙂
In alte culturi (Franta de exemplu), traditia sarbatorilor de iarna se bazeaza pe retete vanatoresti (iepure, caprioara, rate etc.)
Stiu ca si pe la noi se mai manaca peste in perioada sarbatorilor, asa ca va recomand un meniu diversificat si moderat, pentru ca mesele sarbatoresti se tin lanta pana in 2013.
Dar stiti de unde vine traditia consumarii produselor pe baza de porc in perioada sarbatorilor de iarna?
Turcii sunt de vina pentru aceasta traditie, deoarece in perioada navalirilor si ocupatiei turcesti acestia rechizitionau oile si vitele, insa nu se atingeau de porci. Motivul este simplu: religia lor nu le permitea sa manace carne de porc.
Asa ca romanii nostri s-au orientat spre porc. Alte motive tin de faptul ca porcul manaca … ca porcul, de toate, fara a fi pretentios si deci este mai usor de crescut decat oaia sau vaca.
Pe de alte parte carnea de porc este o carne mai grea decat celelalte, pentru ca porcul nu transpira si deci nu poate elimina astfel multe toxine. Singura modalitate de racorire a porcului este „baia de namol”. Cred ca de aici vine si vorba aceea cu „albie de porci” 🙂
Nu stiu insa de unde vine expresia „transpira ca porcu” 🙂
Acum ca aceste informatii au transpirat in blogosfera, sper veti fi cumpatati si de Craciun si inainte.
Mai sper ca faceti si ceva miscare in afara de golirea farfuriilor si a paharelor de vin si ca veti manca si legume si fructe, nu numai carne de porc.
Atentie, cine nu face miscare nu primeste vizite de la Mos Craciun si nici de la Craciunite 🙂
2 thoughts on “Guest-post – Traditii de Craciun si cateva vorbe”