Guest – post – SUNT EGOIST, DECI MA URASC!

Eu  , egoistul ma interesez doar de mine insumi, eu vreau totul pentru mine,  nu ma intereseaza lumea exterioara decat sub aspectul obtinerii de beneficii de la aceasta, eu nu am nicio placere in a da, decat in a lua. Eu ii judec pe toti in functie de modul in care acestia se raporteaza la mine. Eu nu iubesc pe nimeni decat pe MINE!

Hmm? Oare? Chiar asa? Se iubeste egoistul pe sine? Nu este oare incapabil fundamental sa iubeasca?

Sunt  egoismul si iubirea de sine notiuni similare? As spune totusi ca sunt chiar opuse.

Sub aspect psihologic, egoistul nu se iubeste pe sine in mod exagerat cum ar vrea sa sugereze DEX-ul (”a fi egoist = Atitudine exagerată preocupare pentru interesele personale și de nesocotire a intereselor altora.”), ci se uraste pe sine. De fapt el este incapabil sa iubeasca.

Aceasta lipsa de interes reflectata catre lumea exterioara, nu este decat o lipsa de simpatie si grija pentru sine insusi. Ii arata de fapt toate frustrarile si goliciunea interioara!

Ati vazut vreun egoist fericit? Poate ca da, la suprafata ar parea fericit, insa la o analiza mai profunda egoistul este un vesnic nefericit preucupat sa smulga vietii satisfactiile pe care de altfel singur se impiedica sa le aiba. Sau este un egoist un om apreciat, iubit? Lumea noastra exterioara este de fapt o mare oglinda iar reflectia ei suntem noi, atitudinea si comportamentul nostru. Deci daca ma comport urat cu tine, oare cum sunt eu in interiorul meu? Frumos?…Ma indoiesc! J

Freud zicea ca egoistul si-a  retras propriul libidou de la altii si l-a indreptat catre sine. Foarte adevarat! Egoistul nu poate iubi pe altii, dar cu siguranta nici pe sine! De fapt mascheaza incapacitatea de a iubi, cu interesul exagerat pentru sine.

Iubirea de sine pe de alta parte poate fi exprimata foarte bine printr-un citat de Meister Eckhart (http://ro.wikipedia.org/wiki/Meister_Eckhart) : ”Daca te iubesti pe tine insuti,  iubesti pe ceilalti ca pe tine insuti.”  Astfel spus, daca egoistul se iubeste pe sine, ar trebui sa iubeasca si lumea din jurul  lui, nu-i asa? Si totusi definitia clasica este opusa acestei  viziuni.

Pana la urma viziunea asupra notiunii de egoist  tine tot de propriul EGO insa e important ce fel ne raportam la acesta. Si una peste alta, data viitoare cand vei observa un egoist priveste-l cu compasiune. E ingrozitor pana si pentru el sa traiasca cu sine!

Astfel  ca in concluzie, voi lansa o intrebare catre voi : se iubeste egoistul pe sine?

Pentru mai multe articole legate subiecte asemanatoare puteti accesa blogul www.personalitateautentica.wordpress.com

Autor : Blanariu Ionela

Comments

comments

15 thoughts on “Guest – post – SUNT EGOIST, DECI MA URASC!

 1. Pingback: Întrebări peste întrebări
 2. Pingback: Sunt egoist, deci ma urasc! « PERSONALITATE AUTENTICA
 3. Ști, ce spui în articol e perfect normal, realitatea e însă mult mai crudă. Egoistul e de principiul „dau daca-mi dai” și la fel e și în iubire, dă doar dacă primește. Uită-te în jur și spune-mi câți oameni văd iubirea ca o dăruire și nu ca pe o afacere?… spune-mi câți oameni sunt capabili să dea tot fără să aștepte nimic în schimb?… căci doar acești oameni poți spune cu adevărat că iubesc și deci nu sunt egoiști… da, așa e, 99,8% sunt egoiști și au înlocuit demult iubirea cu o afacere, iar pentru ei iubirea de sine există tocmai pentru că iubirea la ei poate avea profit.

  1. 🙂 imi pare rau ca de abia acum vad toate raspunsurile voastre…
   dar voi raspunde pe rand..
   stii sunt de acord cu tine, dar vezi tu..tot mai este o speranta: diferenta aia de la 99.8% la 100%..deci mai exista un numar de……
   de fapt acea majoritate de care vb tu…a fost educata in maniera asta. Si din pacate foarte putini intrerup cercul vicios..
   dar exista cativa si acei cativa vor face diferenta.
   Pana la urma nu stiu daca vom reusi vreodata cu adevarat sa facem ceva sau altceva fara a avea macar un minim de asteptare. Dar e bine sa fim constienti ca realitatea…e asa cum suntem si noi..ca lumea nu este decat o oglinda..si in final ce oferi..aia primesti..

 4. n-are cum sa se iubeasca egoistul pe sine caci dragostea si egoismul sunt opuse. n-au nimic in comun. e doar un mod gresit de exprimare cu care ne-am obisnuit, si-l folosim fara sa analizam daca e corect sau nu. e ca si cu expresiile:”perversitate” si „a insela”.

  cu Dex-ul sunt insa de acord. deoarece spune: PREOCUPARE exagerata pentru interesele personale și de nesocotire a intereselor altora, si nu zice IUBIRE/DRAGOSTE fata de propria persoana.

  De ceea ce afirma Freud pot doar sa rad in hohote. Cica egoistul si-a retras propriul libido de la altii :)) :)) :))Adica libidoul egoistului era la altii, ca sa ajunga sa-l retraga? Si daca era la altii, cum putea sa-l mai numeasca propriu? Si ce are pana la urma libido-ul de-a face cu egoismul, caci din cate stiu eu, libido-ul are de-a face doar cu sexul(sexualitate).

  1. libidoul are legatura cu pofta de viata…in final pofta de viata se reduce cumva la sexualitate, dar libidou nu inseamna doar sexualitate, din cate am studiat eu. Chestia cu retragerea propriul libido e destul de profunda si ar trb sa vb separat despre asta si despre felul in care eu vad asta.
   in ceea ce priveste dexul si definitia..da.este o varianta. e adevarat ca dexul nu spune despre eroarea pe care o poate face un egoist. Aceea de a crede ca un anumit interes satisfacut este al lor, autentic..dorit…in fine e mai complex subiectul. dar iti inteleg opinia.

   vino in munti si striga TE IUBESCCCCCCCCCCCC si vezi ce ti raspunde ecoul!

 5. „Sau este un egoist un om apreciat, iubit?”
  ––––
  iubit nu, dar apreciat da. e apreciat de ceilalti egoisti. doar joaca toti in acelasi team. e de-al lor.

 6. dragostea/iubirea o poti conexa in dreptul imaginii unei fantani care DA, IMPARTE, fara incetare.

  imaginea egoismului e insa una contrara. e imaginea unui aspirator care aspira tot din jurul sau pentru sine.(ego)

 7. Egoistul nu iubeste, nici pe sine. ok, pot accepta. Dar oare el nu este iubit? Nu exista aceasta minima sansa de a fi iubit?

  1. daca egoistul se comporta in mod egoist cu cei din jur, va putea avea parte de iubire din partea oamenilor?

  2. da o raita printre munti, striga in gura mare „fuck you” si vezi ce-ti va raspunde ecoul. asa si cu raspunsul in dreptul faptelor egoistului.

   1. :)) auzi..”fuck you„..da.corect. ti se ofera..ce oferi. intr un final.
    Insa egoistul poate avea si norocul de a fi iubit. pe termen scurt insa. sau poate doar neconditionat de..parintii lui..

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !