Guest-post – Student bucurestean: pai, si eu unde ma duc la facultate?

Am avut o studentie atipica pentru multi.

Mai mult am muncit decat am dat pe la facultate.

Mult timp am considerat asta ca fiind un dezavantaj, dar recent am descoperit ca niciodata nu trebuie sa consideri un dezavantaj faptul ca nu ai fost pus intr-o cutiuta cu toti ceilalti. Am reusit sa evit cu gratie sa fiu indoctrinata ca studenta. Totusi, am fost mult timp indoctrinata ca angajata. Macar de una am scapat.

Amintirile mele sunt din zona stat pe mess si facut transfer de intrebari si raspunsuri pentru urmatorul examen, citit carti de facultate care-mi placeau, nimic in afara de acelea, si mers la examen cu raspunsuri memorate si cu intrebarea: „oare o sa iau 9 sau 10?”. Era simplu, prea simplu. Dar mai bine ca a fost asa. Acum cand ma uit in spate, este irelevant daca as fi invatat ceva sau nu. Oricum imi placea domeniul, oricum citeam si invatam lucruri de capul meu. Ce rost mai avea scoala?

Prieteni nu mi-am facut pentru ca nu am avut cum, la cat de putin eram acolo, dar imi amintesc forfota si fumul intens de tigara din curtea facultatii, grupurile care se formau si oamenii ale caror fete erai sigur ca le sti de undeva doar ca nu le cunosti numele. Imi amintesc imbulzeala cu care eram deja obisnuiti cand trebuia sa intram la examene, atunci cand nu se faceau grupe asignate si te verificau cu lista si cu buletinul. Imi amintesc cafeaua la 1 leu de la magazinul din incinta. Imi amintesc cat de greu era sa-mi iau liber de la birou ca sa ajung la facultate. Imi amintesc ca fiecare rata la facultate, fiecare carte pe care trebuia sa o cumpar era ca un ghimpe-n coasta.

Imi amintesc ca nu-mi amintesc mare lucru din vremurile alea.

Plus ca, in general, bucurestenii raman cu prietenii pe care si i-au facut in liceu si in scoala generala, si nu isi faci unii noi. Multi sunt nevoiti sa stea cu parintii si nu au suficienta libertate sa-si faca prieteni multi ca, la final, sa-i aleaga pe cei care sa mai ramana pe langa ei si dupa examenul de licenta.

Poate ca asta e soarta multor bucuresteni. Ei nu au unde sa se duca, toti vin aici.

Si asta poate ca nu-i un lucru rau deloc.

Erika Mihaela

One thought on “Guest-post – Student bucurestean: pai, si eu unde ma duc la facultate?

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !